ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην τελική ευθεία έχουν πλέον εισέλθει οι προετοιμασίες για την υποδοχή και την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Αμέσως μετά θα παρατεθεί γεύμα στη μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου Χίλτον του Μανχάταν στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν 1500 ομογενείς και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εκλέχτηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Μαϊου 2019 και είναι ο έβδομος προκαθήμενος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Προκάτοχοί του ήταν οι μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Αλέξανδρος (1922-1930), Αθηναγόρας (1931 – 1948), Μιχαήλ (1948-1958) και Ιάκωβος (1959-1996) και οι Σπυρίδων (1996-1999) και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος (1999-2019).

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφορος και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι ΠαΪατ. Φωτογραφία https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1130438681905516550

Το ήμισυ των Αρχιεπισκόπων και συγκεκριμένα ο μακαριστός Ιάκωβος, ο κ. Σπυρίδων και ο κ. Δημήτριος οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τα δεδομένα της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας διότι το τελευταίο τέταρτο του αιώνα η πλουσιότερη και πιο δυναμική επαρχία του θρόνου οδηγήθηκε τρεις φορές σε τρικυμιώδεις καταστάσεις.

Στην ενθρόνιση, όπως αναφέρεται και στο  σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αναμένεται να συμμετάσχουν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες από την Αμερική και όλον τον κόσμο, κληρικοί και λαϊκοί και «ικανός» αριθμός δημοσιογράφων από τη γενέτειρα και όχι μόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσκλήσεις που ο νέος Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων στην Αθήνα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα παραστούν πολλοί ηγέτες και από τη γενέτειρα.

Δεν αποκλείεται να παραστούν και μέλη της κυβερνήσεως και του κοινοβουλίου τους οποίους η ομογένεια με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τους αποκάλεσε ανεπιθύμητους και για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της στις πρόσφατες παρελάσεις για την 25η δε συμμετείχαν υπουργοί και βουλευτές.

Άφιξη

O Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος αναμένεται να αφιχθεί στις ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης, 19 Ιουνίου 2019 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης και θα καταλύσει στο ξενοδοχείο «Lotte New York Palace» επί της Λεωφόρου Μάντισον στο Μανχάταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπίδοφόρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος.

Το πρωί της Πέμπτης και ώρα 10.00 π.μ. θα εισέλθει για πρώτη φορά στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στο Μανχάταν με τη νέα ιδιότητά του.

Οι ιερείς, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της Αρχιεπισκοπής θα τον υποδεχτούν στην είσοδο και αμέσως μετά ο κ. Ελπιδοφόρος θα τελέσει δοξολογία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παύλου.

Ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής τους υπενθύμισε το πρωτόκολλο της πρώτης συνάντησης με τον νέο ιεράρχη.

Οι εργαζόμενοι, βάσει του μηνύματος θα τον υποδεχτούν στην είσοδο του Μεγάρου, όπου ο κ. Αντώνιος θα παρουσιάσει στο νέο Αρχιεπίσκοπος έναν – έναν τους εργαζόμενους στον νέο προκαθήμενο.

Ο κ. Αντώνιος συνέστησε σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν $10 ή οποιοδήποτε άλλο ποσό δύνανται για την αγορά ενός έξυπνου τηλεφώνου iPhone και μαζί με μια ανθοδέσμη να τα δωρίσουν στο νέο Αρχιεπίσκοπο. Παράλληλα ανέθεσε στην κ. Μαρία Ανδριώτη να αναλάβει τον έρανο για τα δώρα.

Μετά τη Δοξολογία ο κ. Ελπιδοφόρος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, τους Επισκόπους και τα επιτελικά στελέχη. Το βράδυ της Πέμπτης θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμή του οι ιερείς και οι πρεσβυτέρες της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Το πρωί της Παρασκευής, 21 Ιουνίου 2019, και ώρα 10.30 π.μ. ο κ. Ελπιδοφόρος θα παραχωρήσει στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής την πρώτη συνέντευξη τύπου και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο ραβίνος Arthur Schneier και στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Νέας Υόρκης.

Το πρωί της Κυριακής ο κ. Ελπιδοφόρος θα χοροστατήσει για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα της Αγάπης το οποίο θα παρατεθεί στο παρακείμενο πολιτιστικό Κέντρο.

Το γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής ειδικό κόμβο (www.goarch.org/enthronement) για την ενθρόνιση στην οποία οι ομογενείς μπορεί να παρακολουθήσουν την ακολουθία της ενθρονίσεως και τα άλλα γεγονότα τα οποία θα μεταδοθούν ζωντανά.

Νέα Πέλλα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το Σάββατο, 15 Ιουνίου θα επισκεφθεί την Νέα Πέλλα προκειμένου να συναντηθεί με τους συγγενείς και άλλους συμπατριώτες. Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 18.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Πέλλας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και τις τοπικές αρχές.

Η ομογένεια

Η ομογένεια παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις και τις επαφές του κ. Ελπιδοφόρου και ελπίζει ότι η ενθρόνισή του θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον ημιτελή ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και αυτό αν μη τι άλλο περιορίζει στο ελάχιστον την περίοδο χάριτος προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Τα ομογενειακά μέσα – έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά – προς το παρόν εμφανίζονται διχασμένα. Άλλα εκπέμπουν υπέρμετρη αισιοδοξία, άλλα συγκρατημένη και μια μειοψηφία  – μεταξύ των οποίων η εβδομαδιαία «Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης» η οποία διανέμεται δωρεάν και η ιστοσελίδα «Καλάμι» – εκφράζουν δυσπιστία και εστιάζουν την προσοχή τους στα πρώην και εν εξελίξει σκάνδαλα. Τα τελευταία θεωρούν παράνομη την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου εφόσον δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη και των Ομοιόμορφων Κανονισμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.