ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενδιαφέρουσα και άκρως διδακτική ήταν η ομιλία του πρώην υποψήφιου δημάρχου της Νέας Υόρκης και προέδρου του ομίλου «Red Apple Group» Τζον Κατσιματίδη με θέμα «Οι επιπτώσεις της πολιτικής στην αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης και το μέλλον της ενέργειας στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό», η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 11 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Norton Rose Fulbright» στο Μανχάταν.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος Μάρκος Δρακωτός, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διότι η απόφαση ελήφθη προ δύο εβδομάδων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν όλοι οι πρώην πρόεδροι του Επιμελητηρίου των δύο τελευταίων δεκαετιών, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανίδων Επαγγελματιών Όλγα Αλεξάκου και στελέχη άλλων επαγγελματικών οργανώσεων. Στη δεξίωση παρέστη και ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, ο οποίος ήταν ευδιάθετος και αντάλλαξε χειραψίες με τους παρισταμένους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στην πορεία του επιμελητηρίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των μελών του Επιμελητήριου και την απέδωσε στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του Επιμελητηρίου, καθώς επίσης και στη θεματολογία τη εκδήλωσης.

Αναφερόμενος στον ομιλητή επεσήμανε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για τα θέματα που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων και την ενέργεια και τον συσχετισμό τους με τις πολιτικές και τους πολιτικούς.

Η πρόεδρος της Atlantic Bank και συνάμα πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νάνσυ Παπαϊωάννου παρουσίασε τον ομιλητή και εστίασε την προσοχή της στα επιτεύγματά του στον επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό τομέα, καθώς επίσης και στον πολιτικό τομέα, διότι το 2013 διεκδίκησε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης και ηττήθηκε με μικρή διαφορά στις προκριματικές εκλογές.

Η πρόεδρος της Atlantic Bank και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νάνσυ Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Κατσιματίδης, όπως επεσήμανε η κ. Παπαϊωάννου, κατέχει την 259η θέση στον κατάλογο των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του περιοδικού Forbes, ενώ η περιουσία του ανέρχεται στα 3.1 δις δολάρια.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην ελληνική του καταγωγή και εστίασε την προσοχή του στη Νίσυρο όπου γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1948 και στους γονείς του που ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη λίγους μήνες μετά τη γέννησή του.

Ο κ. Κατσιματίδης τάχτηκε υπέρ των μεταναστών και υπέρ της πολιτικής του προέδρου Τραμπ για τον έλεγχο των συνόρων και για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματική του δράση επεσήμανε ότι ξεκίνησε σε ηλικία 22 ετών προέβη στην αγορά του πρώτου παντοπωλείου και ότι σε ηλικία 24 ετών κατάφερε να αποκτήσει 10 καταστήματα. Ταυτόχρονα άρχισε να επενδύει στην αγορά ακινήτων στη Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι, οι οποίες όπως επεσήμανε είναι οι πιο ισχυρές αγορές όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και παγκοσμίως.  

Στο βήμα ο πρέδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Μάρκος Δρακωτός, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στις αρχές της δεκαετίας επένδυσε στην αεροπορία και απέκτησε τον δικό του στόλο με 48 τζετ.

«Είχα καλούς μέντορες», επεσήμανε ο κ. Κατσιματίδης, ο οποίος το 1981 αγόρασε την  United Refining Company  στο Γουόρεν Πενσιλβάνιας με πάνω από 350 βενζινάδικα, η οποία είχε εισέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Μετά την ομιλία απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου οι οποίες σχετίζονταν με το ναυάγιο της μεγάλης επένδυσης της Amazon στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, το οποίο το απέδωσε σε πέντε Δημοκρατικούς πολιτικούς.

Ο πρώην κυβερνήτης Τζορτζ Πατάκι ενώ συνομιλεί με τους ομογενείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράνομη μετανάστευση επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος και να γίνονται δεκτοί μόνο όσοι πιστεύουν στο αμερικανικό όνειρο και να αποκλείονται όσο έχουν ως στόχο να αλλάξουν την Αμερική.

Ο κ. Κατσιματίδης συνέστησε στους ομογενείς να διδάξουν στα παιδιά τους τη διαφορά μεταξύ του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού και να διδάσκονται από θα λάθη τους και τις αποτυχίες τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός ενώ συνομιλεί με την πρόεδρο της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Μάργκο Κατσιματίδη, Αντρέας Γκρέγκορι, Ηλίας Κάτσος, Τζον Κατσιματίδη, Νάνσυ Παπαϊωάννου και Γιώργος Ζαπάντης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.