Ορφανές οι ευθύνες για τον τραγικό θάνατο του Γιώργου Ζαπάντη – Αύριο το 40ήμερο Μνημόσυνο

1
Στιγμιότυπο από την αξόδιο ακολουθία του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ορφανές παραμένουν μέχρι και ετούτη την ώρα οι ευθύνες για τον τραγικό θάνατο του 29χρονου ομογενή Γιώργου Ζαπάντη στα χέρια της Αστυνομίας. Αν και πέρασαν πέντε εβδομάδες από το μοιραίο βράδυ της 21ης Ιουνίου 2021 που ο 29χρονος ομογενής υπέκυψε στα πολλαπλά χτυπήματα από τα Taser των Αστυνομικών, εν τούτοις  η Αστυνομία κρατάει τα χαρτιά της κλειστά.

Η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το πόρισμα των ερευνών που επωμίστηκε να διεξάγει το Τμήμα Ερευνών για την Αστυνομική Βία (NYPD’s Force Investigation Division) επεσήμανε ότι οι έρευνες παραμένουν ανοικτές και συνεχίζονται (the investigation is active and ongoing).

Ο ομογενής δικηγόρος Γιώργος Βομβολάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του αδικοχαμένου, και η ξαδέλφη του Μαρίνα Ζαπάντη, που είναι επίσης δικηγόρος  την προηγούμενη Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020, για έξι περίπου ώρες εξέτασαν τα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες των Αστυνομικών και διαπίστωσαν ότι το αστυνομικό ανακοινωθέν απέχει πολύ από την πραγματικότητα και κυρίως ότι επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αρχικές τους δηλώσεις ότι ο Γιώργος Ζαπάντης ήταν άοπλος και ότι η αστυνομική βία ήταν υπέρμετρη.

Ο Γιώργος, βάσει των βίντεο της Αστυνομίας, φέρεται να δέχτηκε τρία κτυπήματα όσο ήταν όρθιος και άλλα δύο κτυπήματα όταν ήταν ήδη καταγής. Τα τέσσερα κτυπήματα ήταν με κανονικό τέιζερ και με «dry taser».

Αν και την υπόθεση όφειλαν αυτεπαγγέλτως να την ερευνήσουν η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης και η Εισαγγελία του Κουίνς και βάσει της νέας νομοθεσίας έπρεπε ήδη να έχουν δώσει στην δημοσιότητα τα πορίσματά τους, εν τούτοις μέχρι και ετούτη την ώρα και οι δύο αρχές κρατούν κλεισμένα τα χαρτιά τους.  

Ωστόσο η οικογένεια ετοιμάζεται για το 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, το οποίο θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής, 26 Ιουλίου 2020 και ώρα 9.15 π.μ. στον Ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στη διεύθυνση 11-05 150 St., Whitestone, N. Υ., 11357, στον ίδιο ναό όπου στις 29 Ιουνίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε την Νεκρώσιμη Ακολουθία.   

Οι συγγενείς και οι φίλοιι ενώ καταγράφουν τα αισθήματά τους στον πίνακα με την φωτογραφία του Γιώργου Ζαπάντη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Το τραγικό συμβάν

Το τραγικό συμβάν, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συνέβη το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2020, και έχει την αφετηρία της στην κλήση κάποιου γείτονα στο «911» για δήθεν έναν οπλισμένο άνδρα στην ιδιωτική κατοικία στην διεύθυνση 20-39 150 Street, Whitestone στα όρια του 109ου Αστυνομικού Τμήματος.

Οι Αστυνομικοί, βάσει του αστυνομικού ανακοινωθέντος, εντόπισαν στο υπόγειο του σπιτιού έναν 29χρονο που κρατούσε σπαθί και αρνούνταν να συμμορφωθεί με τις εντολές των αστυνoμικών. Ο άνδρας προκάλεσε την προσοχή τους κινούμενος προς τους Αστυνομικούς με το σπαθί στο χέρι . Οι Αστυνομικοί έκαναν χρήση Tasers με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις του και να υποστεί ανακοπή καρδίας. Κλήθηκε ασθενοφόρο το οποίο ανέλαβε την διακομιδή του στο νοσοκομείο New York-Presbyterian Hospital/Queens όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο ιατροδικαστής θα αποφανθεί για τα αίτια του θανάτου. Οι έρευνες συνεχίζονται από το ανακριτικό τμήμα για την αστυνομική βία (NYPD’s Force Investigation Division).

O δικηγόρος του ομογενή Γιώργος Βομβολάκης την επόμενη του συμβάντος επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επί πλέον συμβάν υπερβολικής χρήσης βίας από τους Αστυνομικούς οι οποίοι τον χτύπησαν επανειλημμένα με το Taser και προκάλεσαν τον θάνατό του».

Πρώτη από αριστερά η Μελίνα Κωστάκη και δίπλα της η Αθανασία Ζαπάντη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Παράλληλα τόνισε ότι το θύμα, το οποίο είχε διανοητικά προβλήματα μπορεί να πανικοβλήθηκε και να κινήθηκε προς τους αστυνομικούς, αλλά όλα τα βίντεο που τράβηξαν οι γείτονες αποδεικνύουν ότι ο Γιώργος ήταν άοπλος.

Ο ομογενής ποινικολόγος τόνισε ότι υπάρχουν μαρτυρίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι η επίθεση με τα Taser έγινε την ώρα που η Αστυνομικοί τον είχαν ήδη υπό έλεγχο και με τα χέρια πισθάγκωνα.

Στοιχείο κλειδί στις έρευνες του κ. Βομβολάκη, συν τοις άλλοις, αποτελεί και το γεγονός ότι η Αστυνομία γνώριζε ότι στην διεύθυνση που κλήθηκε να παρέμβει διέμενε άτομο με διπολική διαταραχή, διότι στο παρελθόν έχει κληθεί άλλες δύο τουλάχιστον φορές και την μία, μάλιστα, οι Αστυνομικοί κάλεσαν ασθενοφόρο και διακόμισαν τον Γιώργο στο Νοσοκομείο.

«Σε παρόμοιες περιπτώσεις η Αστυνομία στέλνει ειδικούς και κοινωνικούς λειτουργούς προκειμένου να ηρεμήσουν την κατάσταση χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ψυχολογική βλάβη στον ασθενή», είχε δηλώσει στις Αναμνήσεις  ο κ. Βομβολάκης το βράδυ της αγρυπνίας που διοργανώθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιουνίου 2020 στο προαύλιο του σπιτιού, όπου ο Γιώργος δέχτηκε τα πολλαπλά κτυπήματα με τέιζερ τα οποία του στοίχισαν την ζωή.

Ο Γιώργος Ζαπάντης με την μητέρα του Αθανασία Ζαπάντη, το γένος Κουστουμπάρδη.

Μεγάλωσαν ορφανά

Ο Γιώργος Ζαπάντης, όπως επεσήμανε η μητέρα του βρήκε τραγικό θάνατο ανήμερα της Γιορτής του Πατέρα στην ίδια ηλικία που το 1993 είχε πεθάνει και ο ίδιος ο πατέρας του, ο Ηλίας Ζαπάντης.

Ο Ηλίας Ζαπάντης είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και έλκυε την καταγωγή του από την Σκάλα Κεφαλληνίας. Στις 18 Αυγούστου 1985 είχε χορέψει τον Χορό του Ησαϊα με την Αθανασία (Σία) Κουστουμπάρδη από τον Πόρο. Στις 6 Νοεμβρίου 1985 η Αθανασία ήρθε γεμάτη όνειρα και ελπίδες στη Νέα Υόρκη, χωρίς ποτέ της να φανταστεί ότι θα έπινε το ένα πικρό ποτήρι μετά του άλλου.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά την Ελευθερία και τον Γιώργο. Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του Ηλία έφερε τα άνω κάτω στην ζωή της Αθανασίας διότι έπρεπε να εργαστεί σκληρά και να μεγαλώσει μόνη της τα δύο ορφανά παιδιά.

Από αριστερά διακρίνονται ο Γιώργος και η Ελευθερία με την μητέρα τους Αθανασία Ζαπάντη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Ελευθερία πάσχει από το σύνδρομο ντάουν και ο Γιώργος ήταν όλη του την ζωή ο φύλακας άγγελος τόσο της Ελευθερίας όσο και της ίδιας της μητέρας του, διότι μπορούσε και εργάζονταν επτά ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να τα φέρουν βόλτα.

Ο τραγικός θάνατος του Γιώργου άλλαξε τα δεδομένα, διότι η Αθανασία στο εξής θα είναι υποχρεωμένη να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην Ελευθερία και να την βοηθήσει να ξεπεράσει το σοκ που προκαλεί η απώλεια του φύλακα αγγέλου.

Έρανος

Η ανταπόκριση των ομογενών στον έρανο που διοργάνωσε η εξαδέλφη του θύματος στον ιστότοπο www.gofundme.com  για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του Γιώργου είναι άκρως συγκινητική. Μέχρι και την ώρα που γραφόταν το άρθρο ανταποκρίθηκαν 390 άτομα τα οποία προσέφεραν συνολικά $62.303.

Οι «Αναμνήσεις» καλούν το αναγνωστικό τους κοινό να προσφέρει τον όβολό του για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο https://www.gofundme.com/f/george-zapantis-memorial.

Στιγμιότυπο από την αξόδιο ακολουθία του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαβάστε επίσης: 

https://www.anamniseis.net/ragisan-oi-kardies-ragise-o-timios-stavros-gia-ton-adikoxameno-giorgo-zapanti/

https://www.anamniseis.net/sok-stin-omogenia-apo-ton-thanato-29xronou-sta-xeria-tis-astinomias-tis-neas-yorkis/ 

https://www.anamniseis.net/se-eksi-me-okto-ebdomades-to-porisma-tou-iatrodikasti-gia-ton-giorgo-zapanti/

https://www.anamniseis.net/piketoforia-kai-agripnia-gia-ton-giorgo-zapanti-i-ahepa-sto-plevro-tis-oikogenias/

https://www.anamniseis.net/ragisan-oi-kardies-sto-trisagio-kai-stin-agripnia-gia-ton-adikoxameno-giorgo-zapanti/

https://www.anamniseis.net/pou-einai-iomogenia-pou-einai-oi-igetes-tis-tin-ora-tou-thrinou/

https://www.anamniseis.net/i-pammakedoniki-katadikazei-tin-dolofonia-tou-george-zapanti-kai-zita-dikaiosini/

https://www.anamniseis.net/silipitirio-minima-antiperiferiarxi-florinas-gia-ton-thanato-tou-giorrgou-zapanti/

https://www.anamniseis.net/do-the-greek-lives-matter-rotoun-enagonios-oi-omogenis/

-Advertisement-


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.