ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μα καλά, χούντα έχουμε να μπουκάρουν οι αστυνομικοί στο σπίτι και να σκοτώνουν;» αναρωτιόταν μεγαλόφωνα ο φίλος μου ο Κώστας Π. Πιο δίπλα ο Βαγγέλης Α. με εμφανή αγανάκτηση, την διέκρινες έξω από τη μάσκα, έδινε το σύνθημα «Στο Clintonville για διαδήλωση. Που είναι η ομογένεια»;

Το ίδιο αναρωτιόμασταν και εμείς στο τρισάγιο με αναμμένα κεριά και σύντομες ομιλίες από συγγενείς και φίλους που μαζευτήκαν εκεί για να τιμήσουν την μνήμη και να πουν το ύστατο χαίρε στο αγαπημένο παιδί της ομογένειας Γιώργο Ζαπάντη.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς εμπρός από το σπίτι του νέου θύματος της θεσμοθετημένης αστυνομικής βίας στους 150 δρόμους και 20η Λεωφόρο στο Whitestone.

Η ατμόσφαιρα βαριά και πένθιμη με έντονα σημάδια αγανάκτησης, θυμού και ένα μεγάλο γιατί; να πλανάτε στον αέρα.  Αν τα αναμμένα κεριά, τα ευχολόγια και οι αγιαστούρες ήταν αρκετά για να αποτρέψουν την αστυνομική βία που θερίζει ζωές, τότε τα πράγματα θα ήταν εύκολα κι απλά.

Στιγμιότυπο από το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Γιώργου Ζαπάντη. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Χρειάζεται αγώνας με άλλα μέσα για να μετασχηματιστεί η αστυνομία από δύναμη καταστολής σε δύναμη προστασίας του πολίτη. Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας βρίσκεται σε έξαρση, όπως σε έξαρση βρίσκεται και η σθεναρή αντίσταση του κινήματος «Black Lives Matter» με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μετά τη δολοφονία του George Floyd.

Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Floyd τις 25 Μαΐου 2020 ήταν η αιτία ξεσηκωμού. Ένα παρόμοιο περιστατικό αστυνομικής βίας που αφορά το δικό μας παιδί το Γιώργο Ζαπάντη δεν θα έπρεπε να ξεσηκώσει και τη δικιά μας κοινότητα;

Λίγα βήματα από το σπίτι του αδικοχαμένου 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη στη γέφυρα Clintonville Street και Cross Island Parkway είναι το σημείο συνάντησης των μελών του κινήματος «Black Lives Matter». Δεν βρέθηκε κανείς ομογενής να διαδηλώσει εκτός από μερικά πλακάτ αναρτημένα να θυμίζουν ότι η θεσμοθετημένη αστυνομική βία κτύπησε στη γειτονιά μας.

Στ πρώτο πλάνο ο π. Απόστολος Πάνος ενώ ετοιμάζεται να τελέσει τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του αδικοσκοτωμένου Γιώργου Ζαπάντη. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Θα περίμενε κανείς η Αρχιεπισκοπή, η ΑΧΕΠΑ, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματίων Μείζονος Νέας Υόρκης, οι Κεφαλληνιακοί Σύλλογοι, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία να έπαιρναν πρωτοβουλία και να απαιτούσαν δικαίωση και δικαιοσύνη απευθυνόμενοι στο ανώτατο επίπεδο εξουσίας που έχουν πρόσβαση.

«Ομόσπονδοι» και «ηγέτες» σε θερινή νάρκη για άλλα τυρβάζουν. Η «οργανωμένη ομογένεια», (το οργανωμένη ομογένεια εντός εισαγωγικών), οι σύλλογοι, οι φορείς, οι οργανώσεις, είναι προκλητικά αδιάφοροι και  ανύπαρκτοι.

Όμως οι περιστάσεις το έχουν φέρει έτσι που δεν χρειάζεται καμία ενέργεια από την «οργανωμένη ομογένεια» για να ακουστεί και η δικιά της φωνή.

Το σημείο πάνω στη γέφυρα Clintonville Street και Cross Island Parkway είναι τόπος συνάντησης διαδηλώσεων κατά των ανισοτήτων και της αστυνομικής βίας. Σχεδόν κάθε απόγευμα. Απομένει να αφήσουμε τους καναπέδες μας και να δώσουμε το παρών…  

Τα συνθήματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην γέφυρα όπου συναντιούνται οι διαδηλωτές του κινήματος Black Live Matter. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Τα συνθήματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην γέφυρα όπου συναντιούνται οι διαδηλωτές του κινήματος Black Live Matter. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.