Σε έξι με οκτώ εβδομάδες το πόρισμα του Ιατροδικαστή για τον Γιώργο Ζαπάντη

1
Ο Γιώργος Ζαπάντης, ο οποίος υπέκυψε στην αστυνομική βία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε έξι με οκτώ εβδομάδες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ιατροδικαστή για τα αίτια του θανάτου του Γιώργου Ζαπάντη, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» υπέκυψε στην επίθεση με τίζερ (Τaser) που δέχτηκε από τους Αστυνομικούς το βράδυ της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2020, στο σπίτι του στο Γουάιτστόουν.

Η εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ιατροδικαστή του Δήμου της Νέας Υόρκης (Office of Chief Medical Examiner) απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Ερωτηθείσα για τον χρόνο που απαιτείται γι αυτές τις εξετάσεις επεσήμανε ότι απαιτούνται έξι έως και οκτώ εβδομάδες. Άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γνωρίζουμε με σαφήνεια τα αίτια του θανάτου στα τέλη Ιουλίου 2020.

Ο Γιώργος Ζαπάντης με την μητέρα του Αθανασία Ζαπάντη, το γένος Κουστουμπάρδη.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα των «Αναμνήσεων» σχετικά με τα τις έρευνες για τα αίτια του θανάτου, για πιθανές κυρώσεις στον Αστυνομικό που τράβηξε την σκανδάλη  του τίζερ το γραφείο του εκπροσώπου τύπου της Αστυνομίας (DCPI / NYPD) απάντησε κοντολογής: «Το συμβάν τελεί υπό εσωτερική αξιολόγηση (The incident is under internal review).

To μοιραίο συμβάν συνέβη στο Γουάιτστόουν το οποίο υπάγεται στην Εισαγγελία του Κουίνς, η οποία όφειλε αυτεπαγγέλτως να διατάξει και να διενεργήσει την δική της έρευνα.

Η εκπρόσωπος τύπου της Εισαγγελίας κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες και προκειμένου να κερδίσει χρόνο ζήτησε να υποβάλλουμε τα εύλογα ερωτήματά μας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα.

Από αριστερά διακρίνονται ο Γιώργος και η Ελευθερία με την μητέρα τους Αθανασία Ζαπάντη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ρεπορτάζ των Αναμνήσεων για τον τραγικό θάνατο του 29χρονου αναδημοσιεύτηκε από την έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα www.mononews.gr και από πολλά άλλα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθυντής προγραμμάτων του μοναδικού 24ωρου ραδιοφωνικού σταθμού «Hellas FM» Δημήτρης Φιλιππίδης στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό με τον Δημήτρη Φιλιππίδη» ανέγνωσε το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απάθεια με την οποία οι οργανωμένοι φορείς της ομογένειας παρακολουθούν το γεγονός. Παράλληλα ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στο τραγικό συμβάν και να αποδοθούν ευθύνες.

Έμπρακτο ενδιαφέρον

Η είδηση για τον θάνατο του Γιώργου Ζαπάντη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει προκαλέσει συγκίνηση στους ομογενείς, διότι ο 29χρονος, όπως επεσήμανε ο συνήγορός του, Γιώργος Βομβολάκης την ώρα που δέχτηκε τα κτυπήματα με τίζερ ήταν άοπλος και με τα χέρια πισθάγκωνα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Γεράσιμος Μπάλλας, το απόβραδο  της Τρίτης, 23 Ιουνίου 2020, επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» αφ’ ενός μεν για να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν, αφετέρου δε για να εκφράσει την προθυμία του για να βοηθήσει την οικογένεια για την διοργάνωση της κηδείας.

Παράλληλα τόνισε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τους προέδρους και άλλα στελέχη των κεφαλληνιακών συλλόγων και την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» προκειμένου να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα τόσο για την συμπαράσταση στην οικογένεια όσο και για παραστάσεις στις αρχές της κομητείας και του Δήμου της Νέας Υόρκης για την απόδοση ευθυνών.

Εξίσου συγκινητική είναι και η ανταπόκριση των ομογενών στον έρανο που διοργάνωσε η εξαδέλφη του θύματος στον ιστότοπο www.gofundme.com  για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του Γιώργου. Μέχρι και την ώρα που γραφόταν το άρθρο ανταποκρίθηκαν 173 άτομα τα οποία προσέφεραν συνολικά $36.810.

Οι «Αναμνήσεις» καλούν το αναγνωστικό τους κοινό να προσφέρει τον όβολό του για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο https://www.gofundme.com/f/george-zapantis-memorial.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τραγικό θάνατο του Γιώργου Ζαπάντη στο: https://www.anamniseis.net/sok-stin-omogenia-apo-ton-thanato-29xronou-sta-xeria-tis-astinomias-tis-neas-yorkis/

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.