ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ομογένεια, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι εκπρόσωποι των Εβραϊκών οργανώσεων το βράδυ της Τετάρτης, 23 Ιανουαρίου τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ακόνισαν τη μνήμη και όλοι μαζί αναφώνησαν «δεν ξεχνούμε» και «ποτέ ξανά».

Η εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελληνοεβραίων» (Holocaust Remembrance Day of the Greek Jewry), η οποία διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στο αμφιθέατρο του «Hebrew Union College» στο Μανχάταν, κατά κοινή ομολογία, ήταν άρτια οργανωμένη και άκρως διδακτική.

Οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και προκαλούσαν δέος για την αγάπη των Εβραίων για την γενέτειρά τους την Ελλάδα καθώς επίσης και για τις προσπάθειες των Ελλήνων συμπολιτών τους να διασώσουν τους Ελληνοεβραίους.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=sGyPQI1Ea2c&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Η προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ «Life with Smile» του ομογενή Στήβεν Πριοβόλου η οποία ήταν αφιερωμένη στους 275 Εβραίους της Ζακύνθου, οι οποίοι διασώθηκαν ένεκα της διορατικότητας, της τόλμης και της ανδρείας του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Λουκά Καρρέρ σε συνδυασμό με την επιστολή του Μαρσέλ Νατζαρή προς τους αγαπημένους του η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας της πρόβοστ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Δρ. Katherine E. Fleming, καθήλωσαν στην κυριολεξία το ακροατήριο και του παρείχαν τη δυνατότητα να επανέλθει νοερά στα γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων ξεκινώντας από το προ ενός αιώνα ολοκαύτωμα του Ποντίων, την Καταστροφή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, μέχρι και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Η χειρόγραφη επιστολή του Νατζαρή ήταν αφιερωμένη στους αγαπημένους του και στην αγαπημένη του πατρίδα Ελλάς «που πάντα υπήρξε καλώς πολίτης» και περιγράφει το δράμα του από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου έως και το Άουσβιτς και το στρατόπεδο του Μπίργκεναου.  Η επιστολή καταλήγει με τη γεμάτη νόημα φράση «Πεθαίνω ευχαριστημένος αφού ξέρω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάς μας είναι ελεύθερη. Δε θα ζήσω εγώ, ας ζήσουν οι άλλοι. Η τελευταία μου λέξη θα είναι ζήτω η Ελλάς».  

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο ραβίνος Δρ. Martin Cohen, οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Ισραήλ, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Dani Dayan, αντίστοιχα, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, η Ελληνίδα πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Σολομών Άσερ, η πρόεδρος της Ατλάντικ Μπανκ Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο διευθύνων σύμβουλος του American Jewish Committee, David Harris, καθώς επίσης εκπρόσωποι των ομογενειακών και εβραϊκών οργανώσεων της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας και συνάμα πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Robert Shaw, ο οποίος καλωσόρισε τους επισήμους και τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα και απεύθυνε μήνυμα ενότητας και αφύπνισης και τόνισε ότι ως πολιτισμένοι πολίτες της υφηλίου έχουμε το χρέος να αντισταθούμε ενωμένοι σε κάθε μορφή και πράξη βίας και μίσους και αναφωνήσουμε «δεν ξεχνούμε» «ποτέ ξανά».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός Πρόξενος του Ισραήλ Dani Dayan, o ραβίνος Δρ. Martin A. Cohen, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Σολομών Άσερ και ο ομογενής παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Life With Smile», Στήβεν Πριόβολος.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρόμπερτ Σιο.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόβοστ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Δρ. Katherine E. Fleming η οποία διάνθισε την ομιλία της με την επιστολή του συγγραφέα Μαρσέλ Νατζαρή, που επεβίωσε το ολοκαυτώματος.

Ο πρωτοψάλτης του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τριάδας Νεκτάριος Αντωνίου διάνθισε την εκδήλωση με τα τραγούδια του με τη συνοδεία του Φύτου Στράτη στο πιάνο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε δεξίωση προσφορά της προέδρου της Atlantic Bank Νάνσυς Παπαϊωάννου.

Οι προσκεκλημένοι και οι εκπρόσωποι των ομογενειακών και εβραϊκών οργανώσεων απόλαυσαν τα εδέσματα που προετοίμασε ο Δημήτρης Πετρίδης, ιδιοκτήτης των τριών ομώνυμων εστιατορίων «Gyro Word» με τη συνοδεία ελληνικών κρασιών.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, αριστερά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήητριος
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.