ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Οι ουρανοί είναι πιο φωτεινοί με ένα επί πλέον αστέρι» αναφώνησαν οι μαθητές του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας οι οποίοι παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και το 40ήμερο μνημόσυνο του ήρωα Αστυνομικού Αναστασίου Τσάκου, που τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής, 4 Ιουνίου 2021 στον  Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Οι μαθητές είχαν φορέσει τις ίδιες στολές που φορούσε και ο Αναστάσιος Τσάκος όταν φοιτούσε στο Λύκειο και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στην χαροκαμένη μητέρα του ήρωα, κ. Αννα Τσάκου που καθ’ όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας είχε στραμμένο το βλέμμα στην κορνίζα με την φωτογραφία του γιου της που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές και οι δάσκαλοι και στην οποία έγραψαν End of Watch – Οfficer Anastasios Tsakos, April 27, 2021  (τέλος βάρδιας Αστυνομικός Αναστάσιος Τσάκος, 27 Απριλίου 2021).

Το γαλάζιο χρώμα με τα λευκά αστέρια του πλαισίου της κορνίζας με την επιγραφή «The Heavens Are Brighter by one More Star» (Οι ουρανοί είναι πιο φωτεινοί με ένα επί πλέον αστέρι) έκαναν να δακρύσει ακόμη και τον συνάδελφο του ομογενή, ο οποίος προσήλθε για να τιμήσει τη μνήμη του Αναστασίου Τσάκου.

Ο Αναστάσιος Τσάκος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης, 27 Απριλίου 2021 εν ώρα καθήκοντος από μια 32χρονη που οδηγούσε υπό επήρεια μέθης και ναρκωτικών ουσιών και η οποία παραπέμπεται σε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κουίνς για 13 βαριά αδικήματα μεταξύ των οποίων και της ανθρωποκτονίας.

Η κηδεία του Αναστασίου Τσάκου έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 2021, 4 Μαϊου και συμμετείχαν εκατοντάδες ομογενείς και πάνω από τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες και ήταν από τις πιο συγκινητικές καθώς στα πρόσωπά των Αστυνομικών διέκρινε κανείς την αποφασιστικότητά τους να διαιωνίσουν τη μνήμη του Αναστασίου Τσάκου και να εργαστούν και να αγωνιστούν με τον ίδιο ζήλο και το πάθος που εργαζόταν κι εκείνος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος βοηθούμενος από τον π. Νικόλαο Πάρο τέλεσε την Λειτουργία και το Μνημόσυνο αναφέρθηκε στους δεσμούς του ομογενή ήρωα και της οικογένειάς του με την κοινότητα και τόνισε ότι αν και είχε αποφοιτήσει προ δύο και πλέον δεκαετίες δεν λησμόνησε ποτέ ούτε το σχολείο, ούτε την κοινότητα.

Ο Αστυνόμος ενώ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην μάνα του ήρωα αστυνομικού Αναστάσιο Τσάκο. . Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσφορά του αειμνήστου στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης και τόνισε ότι για 14 συναπτά έτη υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή για να προστατεύσει και να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας.

Ο π. Νεκτάριος κάλεσε τους μαθητές να προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αναστασίου Τσάκου και υπέρ υγείας και παραμυθίας της συζύγου του Ειρήνης, των ανήλικων παιδιών του Σταύρου και Τζένης, των γονέων του Σταύρου και Άννας Τσάκου, τα αδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς.

Η εν λόγω Λειτουργία ήταν η τελευταία του σχολικού έτους για τους μαθητές του Λυκείου της Αστόριας και ο π. Νεκτάριος τους υπενθύμισε ότι η ζωή και η δράση της κοινότητας δεν σταματάει ποτέ και τους κάλεσε να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες και στις άλλες δραστηριότητες.

Ο Αστυνομικός ο οποίος προσήλθε να τιμήσει τη μνήμη του ήρωα αστυνομικού Αναστασίου Τσάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου η διευθύντρια του Λυκείου Ελένη Καραγιώργου, η οποία είχε διδάξει για δύο συναπτά έτη στην τάξη του Αναστασίου Τσάκου παρέδωσε στην χαροκαμένη μητέρα την κορνίζα με την φωτογραφία του γιου της και της υπενθύμισε ότι οι μνήμες από τα σχολικά χρόνια του γιου της παραμένουν ζωντανές.

«Ο Αναστάσιος Τσάκος είναι και δικός μας ήρωας», επεσήμανε η κ. Καραγιώργου υποσχόμενη να διδάξουν στα παιδιά την ιστορία του που αν μη τι άλλο τιμά την οικογένειά του, το Λύκειο και την κοινότητα και κατ’ επέκταση την ομογένεια, τη Νέα Υόρκη και την Αμερική.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ενώ τελεί το μνημόσυνο του ήρωα αστυνοιμικού Αναστασίου Τσάκου. . Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/parapempete-sto-anotato-dikastirio-32xronh-pou-skotose-toin-anastasio-tsako/

https://www.anamniseis.net/metonomasia-tis-42-odou-kai-tis-23-leoforoy-tis-astorias-se-odo-ntentektib-anastasios-tsakos/

https://www.anamniseis.net/hiliades-astinomikoikai-omogenis-stin-kidia-tou-iroa-anastasiou-tsakou/ 

https://www.anamniseis.net/epestrepse-gia-teleytaia-fora-stin-astoria-me-times-iroa-o-anastasios-tsakos/ 

https://www.anamniseis.net/tin-triti-kai-me-times-iroa-i-kideia-tou-astynomikou-anastasiou-tsakou/ 

https://www.anamniseis.net/tragikos-thanatos-omogeni-iroa-astynomikou-sto-fresh-medow-tou-queens/

Η διευθύντρια, οι δάσκαλοι και οι μαθητές ενώ παρακολουθούν με συγκίνηση το μνημόσυνο του ήρωα Αναστασίου Τσάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αριστερά η χαροκαμένη μητέρα Άννα Τσάκου και ο Αστυνομικός, ενώ δεξιά οι ιερείς π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, αριστερά και ο π. Νικόλαος Πάρος. . Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά (αριστερά) η μητέρα του ήρωα Άννα Τσάκου. . Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η φωτογραφία του Αναστασίου Τσάκου με την επιγραφή End of Watch – officer Anastasios Tsakos, April 27, 2021 και το πλαίσιο με τα άστρα και την υπογραφή The Heavens Are Brighter by one More Star”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.