ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χιλιάδες Αστυνομικοί από τη Νέα Υόρκη, το Λόνγκ  Άϊλαντ και τις άλλες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, 4 Μαϊου 2021 συγκεντρώθηκαν από νωρίς σε μήκος δύο τουλάχιστον χιλιομέτρων πέριξ του ναού της Αγίας Παρασκευής στο Γκρινλόουν του Λονγκ Αϊλαντ για να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον ομογενή ήρωα αστυνομικό Αναστάσιο Τσάκο (Anastasios Tsakos) που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα καθήκοντος τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης, 27 Απριλίου 2021 στην άσφαλτο του Φρες Μέντοου.

Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής είχε κατακλυστεί από τους συναδέλφους του που είχαν καθίσει στα αριστερά στασίδια και από την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους που είχαν καθίσει στα δεξιά στασίδια και οι οποίοι παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση τη Νεκρώσιμη Ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και βοηθουμένους υπό του π. Ιωάννη Βλάχου, του π. Γεωργίου Αναστασίου και των διακόνων.

Η κηδεία του ομογενή διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες διότι μετά την Ακολουθία μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο, ο διοικητής της Αστυνομίας Ντέρμοτ Σέι και η χαροκαμένη σύζυγος Ειρήνη Τσάκου.

Το χρονικό

Η κηδεία του Αναστασίου Τσάκου είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις προ δύο δεκαετιών κηδείες του ομογενή Αστυνομικού Τζέιμς Παπαγεωργίου, των πυροσβεστών Πίτερ Μπρέναν και Κρίστοφερ Αλεξάντερ Σαντόρα και των άλλων ομογενών και Αμερικανών που βρήκαν τραγικό θάνατο την αποφράδα ημέρα της 11 Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Η μόνη διαφορά εστιάστηκε στην πρωτοφανή συμμετοχή των Αστυνομικών από τις διάφορες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Το πρωί της Τρίτης ξεκίνησα δύο περίπου ώρες νωρίτερα και βάσει του συστήματος πλοήγησης επρόκειτο να φτάσω στο ναό μία ώρα νωρίτερα, αλλά όσο πλησιάζαμε προς το Γκρίνλόουν του Λονγκ Άϊλαντ, άλλο τόσο αυξανόταν η κίνηση.

Τα περιπολικά και τα λεωφορεία της Αστυνομίας και της πυροσβεστικής, καθώς επίσης και τα αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες για πρώτη φορά δεν έτρεχαν να φτάσουν στον προορισμό τους. Καθ΄ όλη την διάρκεια της διαδρομής δεν ακούστηκε ούτε μία σειρήνα, λες και δεν ήθελαν να διακόψουν τον ρου των σκέψεων όλων όσων έσπευσαν να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Αναστάσιο Τσάκο.

Δύο περίπου μίλια μακριά από το ναό έβλεπε κανείς τους Αστυνομικούς να σταθμεύουν όπου μπορούν τα οχήματά τους και να συμμετέχουν βουβοί στην μεγάλη μάζα των ενστόλων που μετέβαιναν πεζοί προς τα προκαθορισμένα σημεία της Οδού Πουλάσκι. Στις δύο πλευρές της Οδού υπήρχαν τα περιπολικά και οι μοτοσικλέτες και τα οχήματα με των μονάδων Κ-9 με τα λυκόσκυλα της Αστυνομίας.

Στα κτίρια πέριξ του ναού υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές πανέτοιμοι να αναλάβουν δράση. Στις δύο πλευρές του δρόμου είχαν τοποθετηθεί μεγάφωνα μέσω των οποίων οι Αστυνομικοί παρακολουθούσαν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία και τις ομιλίες που ακολούθησαν.

Οι Αστυνομικοί ενώ παρακολουθούν την Νεκρώσιμη Ακολουθία του Αναστασίου Τσάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και στα πεζοδρόμια δεν έπεφτε καρφίτσα, εν τούτοις ουδείς μιλούσε, ούτε δυσανασχετούσε για το συννεφόκαμα και την κουφόβραση.

Οι Αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την τήρηση της τάξης ήταν η πρώτη φορά που ρύθμιζαν την κυκλοφορία και την κίνηση με νοήματα, διότι ήθελαν έστω και με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τον δικό τους πόνο.

Στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής δεν έπεφτε καρφίτσα. Τα πολύχρωμα στεφάνια με τις γαλανόλευκες, το πορτραίτο του Αναστασίου και η γαλανόλευκη με την οποία είχαν σκεπάσει το φέρετρό και η σημαία της ΑΕΚ καθιστούσαν ακόμη πιο συγκινητική την Ακολουθία.

Σε πρώτο πλάνο μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάσιο με την σύζυγό του Σαρλίν, ο διοικητής της Αστυνομίας Ντέρμοτ Σέι και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην πρώτη σειρά, αριστερά είχαν καθίσει ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάσιο με την σύζυγό του Σαρλίν, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ντέρμοτ Σέι και οι υποδιοικητές, καθώς επίσης και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Δεξιά στην πρώτη γραμμή η μαυροφορεμένη σύζυγός του Ειρήνη Τσάκου με τα παιδιά της Τζένη και Σταύρο, τους γονείς του Αναστασίου Σταύρο και Άννα Τσάκου τα αδέλφια Κατίνα και Ελευθέριο και άλλοι συγγενείς.

Η νεκρώσιμη ακολουθία όπως επεσήμανε και ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν μια συνηθισμένη ακολουθία, διότι περιελάμβανε τους ύμνους της Αναστάσεως.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας οι συνάδελφοι κάλυψαν την σορό του Αναστασίου με την αστερόεσσα, τον σήκωσαν στους ώμους και κατευθύνθηκαν προς την Οδού Πουλάσκι όπου έλαβε χώρα η τελετή παράδοσης της σημαίας στην Ειρήνη Τσάκου και στα παιδιά της.

Στιγμιότυπο από την συγκινητική ομιλία της Ειρήνης Τσάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την ώρα εκείνη πέντε ελικόπτερα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης πέρασαν πολύ χαμηλά θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπενθυμίσουν ότι ο αείμνηστος ήταν πιλότος και ονειρευόταν μια ημέρα να πιλοτάρει και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Η μπάντα της Αστυνομίας παιάνιζε πένθιμους ύμνους, έφιπποι αστυνομικοί, μοτοσυκλετιστές και το όχημα με την υπηρεσιακή και την ιδιωτική μοτοσικλέτα του Αναστασίου Τσάκου, καθώς και ένα όχημα με το στεφάνι της τροχαίας προπορευόταν της μεγάλης πομπής που ακολούθησε μέχρι και το Κοιμητήριο όπου έλαβε χώρα ο ενταφιασμός του.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα, στο Facebook και το  Youtube των «Αναμνήσεων» μιλούν από μόνες τους για τις τιμές που αποδόθηκαν στον ομογενή ήρωα Αναστάσιο Τσάκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ συνομιλεί με την Ειρήνη Τσάκου και τα τα παιδιά της Τζένη και Σταύρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απίστευτη η συμπαράσταση

Απίστευτη με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η συμπαράσταση του κόσμου στον θρήνο της οικογένειας Τσάκου. Στον ειδικό λογαριασμό στον ερανικό ιστότοπο www.gofundme.com με την επωνυμία «NYPD Officer Killed by Drunk Driver» μέχρι και ετούτη την ώρα προσφέρθηκαν $239.544, ενώ στον ειδικό λογαριασμό https://fundthefirst.com/campaign/po-tsakos-fund-dk1fis  προσφέρθηκαν $88.368  

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Tunnel to Towers Foundation, όπως αποκάλυψε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος ανάλαβε την ευθύνη της πληρωμής του δανείου της κατοικίας που προ ενός περίπου έτους ο Αναστάσιος και η Ειρήνη Τσάκου αγόρασαν στο Ιστ Νόρθπορτ.

Ο γε νικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ενώ εκφράζει τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβερνήσεως στην χαροκαμένη σύζυγο Ειρήνη Τσάκου.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλίες

Την παρουσίαση των ομιλιτών ανέλαβε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν π. Γεώργιος Αναστασίου, ο οποίος είναι πνευματικός σύμβουλος του Συλλόγου των Ορθοδόξων Αστυνομικών  «Άγιος Παύλος»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος  μετά τον επικήδειο μίλησε στα ελληνικά και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολη η θέση οποιουδήποτε να αποχαιρετήσει έναν τέτοιο ήρωα, έναν τέτοιο σύζυγο, έναν τέτοιο πατριώτη, ένα παιδί της Ελλάδας, ο οποίος όπου και να πήγε, υπερήφανους έκανε τους δικούς του ανθρώπους, την εκκλησία του και την πατρίδα του, γιατί ήταν ένας άνθρωπος προσφοράς και αγάπης. Αγαπούσε τον πλησίον και τον νοιαζόταν. Ομολογώ ότι ως Αρχιεπίσκοπος, ως κληρικός, ως ορθόδοξος, δεν μπορώ να βρω λόγια για να παρηγορήσω την σύζυγο του, Ειρήνη, τα παιδιά, τον πατέρα και την μητέρα του. Πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτούς που άφησε πίσω ο Τάσος, να τους στηρίξουμε και να αφήσουμε τον χρόνο να επουλώσει σιγά σιγά αυτήν την μεγάλη πληγή», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Απευθυνόμενος στην χαροκαμένη σύζυγό του τόνισε: «Ειρήνη να έχεις υγεία, να τον θυμάσαι, να μεγαλώσεις τα παιδιά του και να μιλάς για τον πατέρα τους, και να είναι υπερήφανη και η Τζένη και ο μικρός Σταύρος. Και εσείς, πατέρα και μητέρα, αποχαιρετάτε έναν ήρωα της πατρίδας, ένα γενναίο παιδί, ένα πρότυπο Χριστιανό, ένα καλό παιδί. Δεν έχω λόγια να σας πω. Μπορώ μόνο να σας πω ότι θα είμαι εγώ, η εκκλησία, όλη η ομογένεια, όλη η αστυνομία της Νέας Υόρκης, οι πάντες θα είμαστε κοντά σας. Αιωνία του η μνήμη».

Σε πρώτο πλάνο ο ομογενής υπoλοχαγός Τζον Πάππας, ενώ προσφέρει στην Ειρήνη Τσάκου το έμβλημα του Συλλόγου των Ορθοδόξων Αστυνομικών του Αγίου Παύλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, αναφέρθηκε στους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας από τα κατορθώματά των από τα οποία εμπνέονται όλοι οι λαοί και χαρακτήρισε τον Αναστάσιο Τσάκο αληθινό ήρωα της σύγχρονης εποχής.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατο του Αναστασίου Τσάκου που προκλήθηκε από την 32χρονη Τζέσικα Μπουβέ που οδηγούσε υπό επήρεια και άφησε αβοήθητο το θύμα και ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας κατά της οδήγησης υπό επήρεια.

«Θρηνούμε όλοι για έναν καλό άνθρωπο από όλες τις απόψεις που έφυγε από την ζωή. Η οικογένεια θρηνεί, η NYPD, η πόλη θρηνεί. Κάποιοι άνθρωποι είναι αληθινοί ήρωες και είναι εκεί για τους άλλους. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Αναστάσιος Τσάκος», είπε ο Μπιλ ντε Μπλάσιο και προέτρεψε τα παιδιά του «να είναι υπερήφανα για τον ήρωα πατέρα τους».

Σε πρώτο πλάνο ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, ενώ παραδίδει στην Ειρήνη Τσάκου την αστερόεσσα με την οποία είχψαν καλύψει φέρετρο του Αναστασίου Τσάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο διοικητής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ντέρμοτ Σέι, αναφερόμενος στην πορεία ζωής του Τσάκου από μια μακρινή περιοχή της Νοτίου Ελλάδας μέχρι τη Νέα Υόρκη και το NYPD και τόνισε ότι υπήρξε υπόδειγμα σε όλη του την ζωή.

Ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας για την μετά θανάτου αναγόρευσή του σε Ντεντέκτιβ α΄ τάξεως και απένειμε στην σύζυγο και τα παιδιά του το έμβλημα του.

Η Ειρήνη Τσάκου με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στον πλευρό τους από την μοιραία εκείνη στιγμή και εστίασε την προσοχή της στον απαράμιλλο ήθος, στην ανδρεία, στην γενναιοδωρία και στην αγάπη του Αναστασίου για την οικογένειά του.

Οι Αστυνομικοί ενώ τηρούν στάση προψής, ενώ στην πρώτη σειρά ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάσιο και ο διευθυτής της Αστυνομίας Ντέρμοτ Σέι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 «Οποιος χρειαζόταν βοήθεια, θα έκανε τα πάντα, για όλους, για τον φίλο, για τον ξένο, για τον γείτονα. Ήξερες ότι ο Τάσος θα ήταν εκεί. Ο Τάσος ήταν επίσης πολύ αστείος. Του άρεσε να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε. Του άρεσε να παίρνει την μηχανή του, ήθελε να γίνει και πιλότος. Ήταν όμως και πολύ ταπεινός. Δούλευε πολύ σκληρά. Ήταν ο καλύτερος πατέρας για τα παιδιά του. Τα πήγαινε βόλτα, τους διάβαζε παραμύθια για να κοιμηθούν. Δεν θα τον ξεχάσουν και θα φροντίσω για αυτό. Τώρα είναι ο άγγελός μας, θα μας προσέχει. Θα σε αγαπώ μέχρι να με κρατήσεις στα χέρια σου ξανά», ανέφερε εν μέσω δακρύων η χαροκαμένη σύζυγος του ήρωα Αναστασίου Τσάκου.

Σε πρώτο πλάνο η μπάντα η οποία παιάνισε πάνθιμα εμβατήρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ολες οι οδικές αρτηρίες στα περίχωρα της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής στο Γκρινολόοαν είχαν κατακλυστεί από τα περιπολικά, τις μοτοσυκλέτες και τα ΙΧ των αστυνομικών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πλειοψηφία των Αστυνομικών διένυσε πάνω από ένα χιλιόμετρο και παρέμεινε σε στάση προσοχής πάνω από τέσσερις ώρες για να τιμήσει τη μνήμη του ομογενή ήρωα Αναστασίου Τσάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.