ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλλε από της ενθρονίσεώς του μέχρι και σήμερα και την ανάθεση των τόσο απαιτητικών καθηκόντων του διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής. Ευχαριστώ τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, τον Επίσκοπο Φασιανής, κ. Αντώνιο, τον πρωτοσύγκελο, π. Ανδρέα Βυθούλκα, καθώς επίσης τους ιερείς και τους ηγέτες της κοινότητας, τους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας για την υποστήριξη που μου παρείχαν για πάνω από δύο δεκαετίες».

«Με τη βοήθεια και την υποστήριξή τους και με την αυταπάρνησή τους καταφέραμε όλοι μαζί να αναβαθμίσουμε το σχολείο και να το καταστήσουμε το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ομογένειας και συνάμα το καύχημα της Ελλάδας», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο διευθυντής του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού του ως διευθυντού του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και η κοινοποίησή του έγινε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, 23 Οκτωβρίου 2019 από το νέο πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέα Βυθούλκα.

Στιγμιότυπο από τη φαντασμαγορική συναυλία των μαθητών του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι από την 3η Αυγούστου 2019 που η Αρχιεπισκοπή προέβη στην προκήρυξη της θέσης του διευθυντή παιδείας μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους αρκετοί άλλοι ομογενείς και Έλληνες εκπαιδευτικοί οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια.

Η εξέταση και αξιολόγηση των βιογραφικών σημειωμάτων και των προσόντων των υποψηφίων έγινε από ειδική επιτροπή, η οποία υπέβαλε τα πορίσματά και την εισήγησή της στον Αρχιεπίσκοπο.

Την περίοδο της θερινής ραστώνης ο Αρχιεπίσκοπος είχε αρκετές κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη, τόσο για την σύσταση της νέας σχολικής επιτροπής του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν και την επιλογή της νέας διευθύντριας, όσο και για τον διορισμό του Δρ. Κουλαρμάνη ως προέδρου της ιστορικής κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα.

Σε πρώτο πλάνο ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ενώ συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Κουλαρμάνης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», παράλληλα με τα καθήκοντα του προσωρινού διευθυντή του Καθεδρικού Σχολείου ανέλαβε ταυτόχρονα και τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της σχολικής επιτροπής και σε συνεργασία με τον πρόεδρο Κώστα Ηλιάδη και τα άλλα μέλη της σχολικής επιτροπής προσέλαβαν ως διευθύντρια την τέως διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, κ.  Φρανσέσκα Μανίνο, η οποία έχει μακρά εμπειρία στη διοίκηση σχολείων.

Η εκπλήρωση σε χρόνο ρεκόρ της εν λόγω αποστολής και η έναρξη του νέου σχολικού έτους του Καθεδρικού Σχολείου χωρίς τα παραμικρά προβλήματα αποτέλεσαν το πρώτο τεστ για τον Δρ. Κουλαρμάνη. Προλείαναν το έδαφος και όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται και επιλέγει τους ανθρώπους για τις θέσεις κλειδιά ο κ. Ελπιδοφόρος, θεωρούσαν βέβαιο και μάλιστα μερικοί προεξοφλούσαν τον εν λόγω διορισμό.

Η είδηση για τον διορισμό του έχει προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα στους κόλπους των δασκάλων, των γονέων, των μαθητών και των ηγετικών στελεχών της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. . Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μερικοί εξ αυτών μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον διορισμό του Δρ. Κουλαρμάνη, που για δύο δεκαετίες ηγήθηκε του σχολείου, ενώ άλλοι προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα και επεσήμαναν ότι «οι εμπειρίες και τα εφόδια που απέκτησε τις δύο δεκαετίες στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την εκπλήρωση των νέων καθηκόντων του».

Ωστόσο υπήρξαν και μεμονωμένοι γονείς οι οποίοι εξέφρασαν αγωνία για το τι μέλλει γεννέσθαι.

Η Σχολική Επιτροπή και η ηγεσία της κοινότητας εξήγησαν στους γονείς και δασκάλους ότι οι υποδιευθύντριες Ελένη Καραγιώργου, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και Τσαμπίκα (Μπέτσυ) Σιδέρη στο Νηπιαγωγείο – Δημοτικό έχουν ήδη δώσει εξετάσεις και ότι κρατούν γερά τα ηνία του σχολείου.

Στέλεχος της κοινότητας που επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ο διορισμός του Δρα. Κουλαρμάνη σε νευραλγικά πόστα το περασμένο καλοκαίρι (ως προσωρινού διευθυντή και ως αντιπροέδρου της σχολικής επιτροπής του Καθεδρικού Σχολείου, καθώς επίσης και ως προέδρου της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα) δημιούργησε σε πολλούς την προαίσθηση ότι «η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση του κύκλου του Δρα. Αναστασίου Κουλαρμάνη στο Λύκειο της Αστόριας».

«Είναι άκρως ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η λήξη αυτού του κύκλου συνέπεσε με το άνοιγμα ενός νέου μεγαλύτερου ομόκεντρου κύκλου, ο οποίος θα παράσχει τη δυνατότητα και στα άλλα σχολεία της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Αμερικής να ευεργετηθούν από τις εμπειρίες και τις ικανότητες του Δρ. Κουλαρμάνη να εισαγάγει νέα προηγμένα σχολικά προγράμματα και να εξασφαλίσει πολιτειακά και ομοσπονδιακά κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας ότι τώρα πλέον θα έχει περισσότερο χρόνο να εξασφαλίσει κονδύλια από τα οποία θα ευεργετηθούν όλα τα σχολεία συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού σε όλη την Αμερική Λυκείου.

Ο διορισμός του Δρα. Κουλαρμάνη ανακοινώθηκε δύο περίπου εβδομάδες πριν την παναμερικανικής εμβέλειας σύσκεψη για την παιδεία που έχει καλέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Από αριστερά διακρίνονται ο διευθυντής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η σύσκεψη όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα είναι ολοήμερη και θα λάβει χώρα το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, στην Κοινότητα του Αγίου Νικολάου Flushing (196-10 Northern Blvd, Flushing, N.Y. 11358), που ως γνωστόν διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα και προηγμένα σχολικά συστήματα στην Αμερική. Πρόκειται για το Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» και το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

Ο Δρ. Κουλαρμάνης μαζί με τα άλλα στελέχη του Τμήματος Παιδείας και του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης της σύσκεψης και θα τους δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα οράματά τους και να αναγγείλουν μέτρα για την έξοδο από το τέλμα της ελληνικής παιδείας στην Αμερική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην πρόσκληση για την εν λόγω σύσκεψη αναφέρει ότι η σύσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία διαλόγου για τις μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής παιδείας.

«Δεν είναι μυστικό ότι χρειάζεται ένας εκ νέου σχεδιασμός και σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, ώστε με τον διάλογο και την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να πορευτούμε ενωμένοι για την καλύτερη οργάνωση των σχολείων μας».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συνάμα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η έναρξη του διαλόγου για έναν νέο ξεκίνημα και για μια νέα εποχή για την ελληνική παιδεία συμπίπτει με τον διορισμό του Δρα Αναστασίου Κουλαρμάνη.

Οι «Αναμνήσεις» εύχονται επιτυχίες τόσο στον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη, όσο και στην εν λόγω σύσκεψη και υπενθυμίζουν ότι όπως πάντα η διαδικτυακή εφημερίδα θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και στήριξης της ελληνικής παιδείας στις ΗΠΑ.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.