ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Οκτωβρίου 2019, στου δρόμους που οδηγούσαν προς την κοινότητα του Τιμίου Σταυρού του Γουάιτστοουν υπήρχε το αδιαχώρητο.  Ο χώρος στάθμευσης είχε πλημμυρίσει από αυτοκίνητα και σε όλες τις οδούς που οδηγούσαν προς την κοινότητα και το σχολείο έβλεπες ηλικιωμένους και γονείς με μωρά στις αγκαλιές που βιάζονταν να φτάσουν στο σχολείο για να καμαρώσουν τα εγγόνια και τα παιδιά τους.

Το Γυμναστήριο «Μιχαήλ και Χριστίνα Ψαρρού» είχε πλημμυρίσει από γονείς, δασκάλους και μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη» οι οποίοι παρακολούθησαν με συγκίνηση την είσοδο των σημαιοφόρων και στη συνέχεια έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους.

Αμέσως μετά ο νέος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Αναστασίου ανέπεμψε την προσευχή και με τη χορωδία έψαλαν το «Πατήρ Ημών…» .

«Ήρθαμε σήμερα σε τούτη τη γιορτή για να είμαστε μαζί με τα παιδιά μας. Αυτά τα παιδιά ήρθαμε να τιμήσουμε και να καμαρώσουμε», επεσήμανε ο π. Γεώργιος ευχόμενος επιτυχίες στα παιδιά.

Η διευθύντρια του σχολείου Χριστίνα Μακρίδου επεσήμανε ότι είναι η πρώτη εκδήλωση με το νέο ιερατικό προϊστάμενο, π. Γεώργιο Αναστασίου, ευχήθηκε επιτυχίες και τόνισε ότι «οι δάσκαλοι και οι γονείς συμπαραστέκονται στην υλοποίηση του έργου και των οραμάτων του».

«Αυτή η ηρωική σελίδα της ιστορίας μας, το «Έπος του ‘40» που γιορτάζουμε σήμερα δημιουργεί μέσα μας συγκλονισμό. Γι αυτό και κάθε τέτοια μέρα θυμούμαστε, τιμούμε, ευγνωμονούμε. Είναι ανάγκη της καρδιάς μας να κρατούμε ζωντανές μέσα τέτοιες μνήμες του παρελθόντος για να μη βουλιάξουμε στο παρόν και να μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον. Τα ματωμένα χέρια των ηρώων μας παρέδωσαν την ηρωική σκυτάλη.

Οι γονείς και οι παππούδες ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον το εορταστικό πρόγραμμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ιστορική αλήθεια που βαραίνει τούτη τη σκυτάλη μας χρεώνει να την παραδώσουμε στις γενιές που ακολουθούν. Και τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε πως η Ελλάδα μας δεν πρόκειται να χαθεί. Ζήτω η Ελλάδα μας. Ζήτω η επέτειος του 1940. Ζήτω το μεγάλο ΟΧΙ που είπαμε τότε και που συνεχίζουμε να λέμε και σήμερα», επεσήμανε η διευθύντρια του σχολείου παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Οδυσσέα Αντωνίου να καλωσορίσει τους γονείς και να παρουσιάσει το πρόγραμμα.

Αμέσως μετά οι μαθητές όλων των τάξεων από το προνηπιαγωγείο μέχρι και την 8η τάξη απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια μεταξύ των οποίων τα «Γαλανόλευκη Σημαία», «Ακορντεόν», «Ένα το Χελιδόνι», «Αέρα». Οι μαθητές της 5ης και της 7ης τάξεις παρουσίασαν μονόπρακτα για το Έπος του ’40.

Γενική άποχη του κατάμεστου Γυμναστηρίου “Μιχάλης και Χριστίνα Ψαρρού”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές της 8ης τάξης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Αριστερά η χορωδία, ενώ δεξιά η διευθύντρια Χριστίνα Μακρίδου στο βήμα και ο Σταύρος Κλιμιντζόγλου στο πιάνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σ΅τιγμιότυπο από τη γιορτή του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη” της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο περικαλλής ιερός ναός του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.