ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή την προηγούμενη εβδομάδα διόρισε νέο συμβούλιο για την ιστορική κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα και ανέθεσε την προεδρία στον Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, τον διευθυντή του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Το νέο συμβούλιο είναι δεκαπενταμελές και σ΄ αυτό συμπεριλαμβάνονται και τρεις σύμβουλοι από το προηγούμενο συμβούλιο και πρόκειται για τους Καλλιόπη Πάππα, Νίκο Μενή και Φρανκ Κοντογιάννη.

Το νέο συμβούλιο απαρτίζεται από πέντε γυναίκες και δέκα άνδρες και συγκεκριμένα από τους Νίκο Μενή, Καλλιόπη Πάππα (Cally Papas), Λόρη Βέργκος (Lori Vergos) Τζέιμς Σταθόπουλος, Εμμανουήλ Μούση, Τόνυ Ελένης, Μιχάλη Φυλακούρη, Γιώργο Ασημακόπουλο, Λίο Σταυρινό, Αριστείδη Τζαννετή, Βασιλική Λιαρίκου, Αθηνά Χριστοδούλου, Βάσω Παπαβασιλοπούλου, Αναστάσιο Κουλαρμάνη και Φρανκ Κοντογιάννη.

Το συμβούλιο τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συνέλθει σε σώμα και να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους γραμματείς και τον ταμία.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, π. Γεώργιος Αναστασίου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου καθώς επίσης και για το ενδιαφέρον του, την αγάπη , την καθοδήγησή του και τις ευλογίες του για την κοινότητα.

Ευχήθηκε επιτυχίες στο νέο συμβούλιο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιστορική μας κοινότητα καλωσορίζει το νέο συμβούλιο και εκφράζει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί μαζί του για το καλό της κοινότητας και του προηγμένου Ελληνικού Απογευματινού μας Σχολείου».

Ο π. Γεώργιος επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον νεοδιορισμένο πρόεδρο της κοινότητας και εξήρε τις ηγετικές ικανότητες του Δρ. Αναστασίου Κουλαρμάνη.

«Επωφελούμενος της ευκαιρίας θέλω να διαβεβαιώσω τα μέλη της κοινότητάς μας ότι σε συνεργασία με το νέο συμβούλιο θα προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς στην ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ιερού μας ναού και ευελπιστούμε το αργότερο μέχρι την Ανάσταση να ολοκληρώσουμε το έργο και να απομείνει μόνο η αγιογράφηση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του νέου συμβουλίου,  Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, καθώς επίσης και για την επιλογή του συμβουλίου.

Η βόρεια πλευρά του ναού στο πραύλιο της οποίας έχει στηθεί το μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στη σύνθεση του συμβουλίου επεσήμανε ότι έχει δύο αξιόλογα χαρακτηριστικά. Το πρώτο σχετίζεται με τη συμμετοχή μελών της προηγούμενης διοίκησης, τα οποία γνωρίζουν σε βάθος την κατάσταση της κοινότητας, του σχολείου και την πορεία των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ναού.

Το δεύτερο και το σπουδαιότερο σχετίζεται με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μεγάλωσαν στους κόλπους της κοινότητας. Άλλοι αποφοίτησαν από το πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο της Μεταμορφώσεων και άλλοι από το Ελληνικό Απογευματινό.

«Άλλοι έχουν βαφτίσει τα παιδιά τους και άλλοι έχουν παντρευτεί στον ιστορικό ναό και όλοι είναι προδιατεθειμένοι να αγωνιστούν για την πρόοδο της κοινότητας και να προετοιμαστούν για τα θυρανοίξια του ναού.

Το σχολικό συγκτότημα στο οποίο είχε μεγαλουργήσει το πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα διευθύντρια

Το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα είναι ένα από τα ελάχιστα χωρίς δίδακτρα σχολεία όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Το σχολείο αριθμεί 150 μαθητές και έχει δέκα δασκάλους, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με νέα διευθύντρια.

Πρόκειται για την Σταυρούλα Τσούτσα που είναι δασκάλα στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια είναι συνεργατιδα του “Εθνικού Κήρυκα” και μάλιστα διατηρεί τη μόνιμη στήλη “Ρωτήστε τη Σταυρούλα”.

Η πρόσοψη του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το μεθεπόμενο Σάββατο (21 Σεπτεμβρίου 2019) με τον αγιασμό που θα τελέσει ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Αναστασίου.

Το σχολείο έχει όλες τις τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η Τάξη και τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Σάββατο από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα της κοινότητας το οποίο έχει ενοικιαστεί στο 143ο Δημόσιο Σχολείο.

Ο ναός  

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται  στη συμβολή της 38ης Λεωφόρου και της 98ης Οδού στην Κορώνα. Η Οδός μεταξύ της 38ης Λεωφόρου και της Λεωφόρου Ρούσβελτ είχε μετονομαστεί σε Οδός  Τζέιμς Παπατζόρτζ (James Papageorge) προς τιμή του ηρωϊκού πυροσβέστη που σκοτώθηκε στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στο στιγμότυπο από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Πανάγος, π. Γεώργιος Αναστασίου, Λεωνίδας Κοραχάης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιστορικός αυτός ναός, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» υπέστη ανυπολόγιστες υλικές ζημιές από την πυρκαγιά της 19ης Μαϊου 2017 και μετά από έναν περίπου χρόνο έλαβαν το πράσινο φως και την αποζημίωση από την ασφάλεια να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση του ναού.

Η ανοικοδόμηση του έργου έχει ανατεθεί στην εργολαβική εταιρεία «Vaggelas Construction Group, Inc.», η οποία ανήκει στους ομογενείς Ιωάννη και Αντώνιο Βαγγέλα.

Οι «Αναμνήσεις» επισκέφθηκαν το ναό της Μεταμορφώσεως, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν ιδίας όμμασιν την πρόοδο των εργασιών στο εσωτερικό χώρο.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας (αριστερά) ενώ δείχνει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο τα ιερά αντικείμενα τα οποία σώθηκαν από την πυρκαγιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι εργασίες προς το παρόν έχουν σταματήσει λόγω των επιβεβλημένων αλλαγών που έπρεπε να γίνουν στα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια.

Η κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα ιδρύθηκε το 1926 από μια χούφτα μεταναστών και τέσσερα περίπου χρόνια μετά την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Οι πρωτεργάτες, οι ιερείς, οι ηγέτες και τα μέλη της κοινότητας έθεσαν γερά θεμέλια και με τη γενναιοδωρία τους την κατέστησαν μια από τις πλουσιότερες και οικονομικά ανεξάρτητες κοινότητες της Νέας Υόρκης.

Το τετραώροφο κτιριακό συγκρότημα το οποίο συγκατέγεται στα πιο αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.