ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος το Σάββατο, 4 Μαϊου 2019 συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο και υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Αναμνήσεων ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στο Φανάρι προκειμένου να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου και με τη Θεολογική Σχολή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ζήτησε την παραίτηση και ο κ. Δημήτριος την επέβαλε και γραπτώς αφήνοντας για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα τέταρτο του αιώνα ακυβέρνητο το καράβι της Εκκλησίας της Αμερικής.

Η παραίτηση του κ. Δημητρίου πλήθυνε τα σενάρια για την επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου με πιθανότερο τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο.

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει : «Διά του παρόντος ανακοινούται ότι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαίου 2019, η Α.Θ.Παναγιότης ο Πατριάρχης εδέχθη εις ακρόασιν τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριον, ο οποίος ενημέρωσεν Αυτόν επί διαφόρων θεμάτων της κατ΄αυτόν θεοσώστου Επαρχίας.

Εν συνεχεία η Α. Σεβασμιότης ο Αρχιεπίσκοπος υπέβαλε γραπτώς την παραίτησίν του εκ του θρόνου της ην επί εικοσαετίαν θεοφιλώς εποίμανεν Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την οποίαν ο Πατριάρχης θα φέρη ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κατά την συνεδρίαν αυτής της προσεχούς Πέμπτης, 9ης Μαΐου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανάλαβε τα ηνία της Εκκλησίας της Αμερικής, μιας από τις πλουσιότερες επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείο σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της ιστορίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναφέρει την αγάπη και την ομόνοιας στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Τα δέκα τελευταία χρόνια τα σενάρια παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου επανέρχονταν στο προσκήνιο κάθε φορά που συνέρχονταν η Ιερά Σύνοδος.

Είναι η Τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα τέταρτο του αιώνα που Αρχιεπίσκοποι της Αμερικής οδηγούνται σε παραίτηση. Προηγήθηκε η παραίτηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα και σήμερα η παραίτηση του κ. Δημητρίου.

Τα σενάρια για το μέλλον και τη δομή της Εκκλησίας της Αμερικής το τελευταίο διάστημα πλήθυναν και αρκετοί κληρικοί και ιεράρχες πιστεύουν πως η παραίτηση του κ. Δημητρίου αποτελεί την αρχή του παγόβουνου και ότι θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του θεσμού του Αρχιεπισκόπου σε Μητροπολίτη Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον και σε έξαρχο του Οικουμενικού Θρόνου.

Πολλοί μάλλον θεωρούν πιο πιθανή αυτή την εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη του τις προηγούμενες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, που μετά την παραίτηση του μακαριστού Ιακώβου υποβάθμιση την πάλαι ποτέ Ιερά Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, σε Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.