Να εστιάσουμε την προσοχή μας στα γενεσιουργά αίτια του ρατσισμού

Στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού που διοργανώθηκαν στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

NEA ΥΟΡΚΗ. Τα βλέμματα των Αμερικανών συμπολιτών μας και των εκατομμυρίων ανά την υφήλιο είναι στραμμένα στο Χιούστον όπου σε μία περίπου ώρα θα λάβει χώρα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd), που ως γνωστόν προ δύο εβδομάδων βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των αστυνομικών της Μινεάπολις.

Ο θάνατός του αποτέλεσε την σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και οδήγησε στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία στην Μινεάπολη και σε αρκετές άλλες μεγαλουπόλεις.

Οι διαδηλώσεις ήταν αυθόρμητες και κατάφεραν με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσουν παναμερικανικό χαρακτήρα, διότι οι φυλετικές διακρίσεις έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. 

Στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού που διοργανώθηκαν στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Τις πρώτες ημέρες σε μεμονωμένες πόλεις και πολιτείες στις διαδηλώσεις παρεισέφρησαν αναρχικά στοιχεία και εγκληματίες οι οποίοι επιδόθηκαν σε βανδαλισμό περιπολικών, σε επιθέσεις κατά των αστυνομικών και των αστυνομικών τμημάτων. Οι εικόνες από τις επιδρομές και τις λεηλασίες έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν πόνο και θλίψη σε όλους τους ορθά σκεπτόμενους ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές μόλις αντιλήφθηκαν τα κακοποιά στοιχεία τα απομόνωσαν και τις δέκα τουλάχιστον τελευταίες ημέρες οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και τα συνθήματα «Ι can’t Breathe», «No justice – no Peace» ακούστηκαν πιο δυνατά και αφύπνισαν την κοινή γνώμη.

Οι ομογενείς οι οποίοι έχουν νωπές τις μνήμες από τις αφηγήσεις των προγόνων για τις φυλετικές διακρίσεις εις βάρος των Ελλήνων στο Νότο και σε άλλες περιοχές τάχτηκαν εξ αρχής κατά της βίας και του ρατσισμού, ενώ χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού και υπέρ της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Βασική προϋπόθεση για την εξάλειψη του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων είναι η κατανόηση των γενεσιουργών αιτιών τους. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην παιδεία ούτως ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίζουν την ιστορία της χώρας και τους αγώνες για πρόοδο, ισότητα, ισονομία και ισοπολιτεία.

Πρέπει παράλληλα να καταβληθούν προσπάθειες για την εξάλειψη της οικονομικής και της κοινωνικής ανισότητας και την δημιουργία ίσων ευκαιριών ανεξάρτητα από το φύλο και την φυλή.

Η πολυπόθητη αλλαγή και η σταδιακή εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων δεν μπορεί να επέλθει από τους ίδιους ανθρώπους που δεκαετίες τώρα αποφασίζουν για τις τύχες μας ερήμην ημών.

Η φετινή χρονιά είναι καθοριστική για τις τύχες της Αμερικής και ολόκληρου του πλανήτη λόγω των προεδρικών εκλογών. Εάν τον προσεχή Νοέμβριο κατέλθουμε μαζικά στην κάλπη, ξεχνώντας τις κομματικές παρωπίδες, μπορούμε και πρέπει να επιφέρουμε την πολυπόθητη αλλαγή τόσο σε δημοτικό και πολιτειακό επίπεδο όσο και στην Ουάσινγκτον. 

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.