ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με  ιεροπρέπεια και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, 29 Απριλίου 2021 η κορύφωση του Θείου δράματος, η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών του Κυρίου στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάρδεων, κ. Ευαγγέλου και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου του ναού, π. Γεωργίου Καζούλη.

Στην Ακολουθία παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας μετά της συζύγου του Ποπίτας Παύλη, ο Άρχων του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δημήτριος Χαλάκος και η σύζυγός του και συνάμα τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Γεωργία Χαλάκου, καθώς επίσης Άρχοντες και προσκυνητές από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης.

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια του κηρύγματος ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος, είναι μια από τις συγκινητικές όλων των εποχών διότι χαρακτηρίζεται από την δίψα των πιστών να επανέλθουν στους ναούς και να προσευχηθούν για την απαλλαγή της Αμερικής και της ανθρωπότητας από την πανδημία του κορωνοϊού, υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των συγγενών και φίλων που έχασαν την μάχη, καθώς επίσης και υπέρ υγείας των ιατρών, των νοσηλευτών και των ερευνητών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους προκειμένου να προσφέρουν το φιλί της ζωής σε όλους όσους μάχονται με τον κορωνοϊό.

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα είναι ιστορική για την εν λόγω κοινότητα διότι σε όλες τις ακολουθίες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος, ο οποίος μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας και την διακόνησε ως ιερέας και αρχιερέας.

Η φετινή εβδομάδα είναι η πρώτη Μεγάλη Εβδομάδα για τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Γεώργιο Καζούλη, ο οποίος μαζί με τους ιεροψάλτες και τον ίδιο τον Μητροπολίτη προσέφεραν την ευκαιρία στους πιστούς να απολαύσουν μοναδικές ερμηνείες των ύμνων που.

Οι ομογενείς άκουσαν με απόλυτη σιγή τα Δώδεκα Ευαγγέλια που περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, τα οποία ανέγνωσε ο π. Γεώργιος Καζούλης και με αναμμένα τα κεράκια παρακολούθησαν με συγκίνηση την λιτανεία του Εσταυρωμένου Ιησού και την τελετή κατάθεσης στεφάνων.

Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Καζούλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το πρώτο στεφάνι το κατέθεσε τιμής ένεκεν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και τα υπόλοιπα ο Μητροπολίτης και ο π. Γεώργιος Καζούλης.

Ο π. Γεώργιος Καζούλης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν από τους πρώτους ιερείς που χειροτονήθηκαν εν μέσω της πανδημίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα την 1η Σεπτεμβρίου 2020. 

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς είναι ένας από τους ιστορικούς ναούς της ομογένειας της Νέας Υόρκης, ο οποίος διανύει μια περίοδο αναγέννησης. Τα έργα της τελευταίας δεκαετίας για την ανακαίνιση του ναού και η αποκατάσταση των αγιογραφιών από τον διακεκριμένο αγιογράφο Μιλτιάδη Αφεντούλη καθιστούν ακόμη πιο επιβλητικό το ναό. Τα αφιερώματα στις εικόνες και οι πίνακες των δωρητών και των ευεργετών του ναού, της κοινότητας και του σχολείου παρέχουν την δυνατότητα στον προσκυνητή να συνειδητοποιήσει καλύτερα την ιστορία του ναού και την ανιδιοτελή προσφορά τεσσάρων περίπου γενεών.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/nea-epohi-gia-ton-agio-spiridona-me-ton-diorismo-tou-p-georgiou-kazouli/

https://www.anamniseis.net/i-koinotita-tou-agiou-spiridona-timise-tin-mnimi-ton-proin-proedron-kai-melon/ https://www.anamniseis.net/epivlitikii-kai-se-klisto-oikogeniako-perivallon-i-proti-xeirotonia-stin-epohi-tou-koronoiou/

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνων στον Εσταυρωμένο Ιησού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.