ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις τελευταίες ημέρες στην Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων «Titan» στην Αστόρια υπάρχει το αδιαχώρητο. Ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ σπεύδουν να προμηθευτούν τα ελληνικά προϊόντα, καθώς επίσης και τα πασχαλινά προϊόντα του Ζαχαροπλαστείου «Δόμνα». Στα πρόσωπα τόσο των εργαζομένων, όσο και των πελατών βλέπει κανείς την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα να αφήσουν πίσω την εποχή της πανδημίας και του εγκλεισμού. Και δεν προμηθεύονται μόνο τα παραδοσιακά και τα νέα πασχαλινά προϊόντα, αλλά και τις ψησταριές για τον οβελία.

Προ ενός έτους όταν ο κυβερνήτης διέταξε την απαγόρευση της εστίασης και της διασκέδασης βρεθήκαμε και πάλι στο «Titan» όπου συναντήσαμε τον πρόεδρο Κώστα Μάστορα και τον πρόεδρο του Πανγκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης, Δημήτριο Καυχίτσα και μιλήσαμε για τις συνέπειες των εν λόγω αποφάσεων στην εστιάση και στους παρεμφερείς τομείς.

Το «Titan”, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εφάρμοσε πρωτοποριακά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και κατάφερε να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τους πελάτες και συνάμα να ενισχύσει τους παραγωγούς στην γενέτειρα εισάγοντας εγκαίρως τα ελληνικά προϊόντα και καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας υπήρχε παραδειγματική τροφοδοσία όχι μόνο του «Titan», αλλά και όλων των εταιρειών που συνεργάζονται με την «Optima».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» ο Κώστας Μάστορας μίλησε για τις αλλαγές που συντελέστηκαν τους τελευταίους μήνες στην Αμερική και στην πρόοδο των εμβολιασμών και εμπνεόμενος από την αισιοδοξία των ομογενών  χαρακτήρισε το φετινό Πάσχα «Πάσχα της Ελπίδας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερώτηση: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του φετινού Πάσχα;

Απάντηση:  Εφέτος έχουμε Πάσχα της Ελπίδας καθώς περάσαμε τη μπόρα, τα κακά είναι πίσω, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και προχωράμε. Πέρσι, τέτοια εποχή, θυμάμαι, υπήρχε κόσμος σφιγμένος, τρομοκρατημένος, θα έλεγα, που βάζαμε γάντια και μάσκες και επιτρέπαμε μόνο 10 άτομα στο μαγαζί και οι άλλοι περίμεναν έξω. Εφέτος ο κόσμος χαμογελάει. Είναι αισιόδοξος, πιστεύει ότι ένα καλύτερο μέλλον θα έρθει για όλους μας.

Η γαλανόλευκη κυμάτιζε υπερήφανη στον ιστό της υπεραγοράς ελληνικών προϊόντων “Τιτάν” στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ανοίξαμε το μαγαζί μας, ο κόσμος έρχεται ψωνίζει. Ακούω ζητάει ψησταριές και λένε ότι θα εορτάσουν με τις οικογένειές μας. Με μάσκες, με κάποια προστατευτικά μέτρα, αλλά θα γιορτάσουμε εφέτος. Θέλω να πω σε όλους να έχουν ένα καλό Πάσχα και υγεία πάνω από όλα στα σπίτια τους.

Περάσαμε πολλά, χάσαμε ανθρώπους, οι δουλειές μας επηρεάστηκαν , ενώ πολλοί έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Όμως σταθήκαμε όρθιοι. Περάσαμε τις κακουχίες όλοι  – σαν ομογένεια και σαν άτομα – και πιστεύω μπροστά έχουμε πολλά καλά πράγματα που θα έρθουν.  Και το πιο κύριο είναι ότι θα ανακτήσουμε τη ζωή που χάσαμε.

Έχουμε να πάμε στην Εκκλησία καιρό. Έχουμε να πάμε στις ομογενειακές εκδηλώσεις καιρό, να συμμετάσχουμε στα κοινά πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα επανέλθουν πίσω και θα κερδίσουμε την χαμένη ζωή. Χρόνια πολλά σε όλους, Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλον τον κόσμο.

Το τμήμα των τυροκομικών προϊόντων του “Titan” το οποίο έχει βάλει τα γιορτινά του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερώτηση:  Το Titan πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με τους εστιάτορες και έβαλαν το ελληνικό προϊόν στο ράφι. Δίδαξαν τι εστί Ελληνικό Γιαούρτι, τι εστί ελαιόλαδο, τζατζίκι, γύρος, φέτα και τα λοιπά. Τι θα λέγατε στους εστιάτορες που πέρασαν την μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής τους.

Απάντηση: Η εστίαση ήταν ο μεγάλος παθών της πανδημίας των τελευταίων δώδεκα μηνών. Η κυρίως δουλειά μας, η χοντρική, γίνεται με τα εστιατόρια.  Αυτό που ζήσαμε τους τελευταίους δώδεκα μήνες δεν το είχαμε δει στα τριάντα με σαράντα χρόνια που είμαστε στην αγορά. Τα εστιατόρια στο Μανχάταν και δη στο Μίνττάουν που έσφυζαν από ζωή ήταν κλειστά μήνες ολόκληρους.

Περάσαμε πολλά, χάθηκαν μαγαζιά, χάθηκαν δουλειές, άνθρωποι,  κυρίως εργαζόμενοι πήγαν σε άλλες πολιτείες και τώρα πάει να γίνει ένα ξεκίνημα το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο, διότι ο κόσμος έμαθε να δουλεύει με τηλεργασία και να μην πηγαίνει στις δουλειές, δεν υπάρχουν γραμματείς. Τουρίστες δεν υπάρχουν στο Μανχάταν και ούτε μπορεί να εμφανιστούν σύντομα. Άρα πιστεύω πολύ καλά έπραξε η κυβέρνηση που έδωσε ένα πακέτο να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να σταθούν όρθιοι, να περάσουν κάποιους μήνες και πιστεύω ότι θα επανέλθει η εστίαση και οι άνθρωποι θα δικαιωθούν.  Τα δύσκολα έχουν περάσει, τα ξεχνάμε και προχωράμε μπροστά.

Η Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων “Titan” έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερώτηση: Η περσινή χρονιά ήταν η μόνη χωρίς τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Αγίου Φραγκίσκου όπου το «Titan» και η «Optima» προωθούσαν τα ελληνικά  προϊόντα. Τι πιστεύετε, επηρέασε η πανδημία των πορεία των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά;

Απάντηση:  Το παγκόσμιο εμπόριο και ειδικά των τροφίμων εστιάζεται στις πέντε με έξι διεθνείς εκθέσεις που ανέφερες από τον Άγιο Φραγκίσκο, το Σικάγο τη Νέα Υόρκη και φτάνοντας μέχρι και την Αθήνα.  Είναι κάτι που μας έλειψε πολύ τους τελευταίους 18 μήνες, διότι εκεί είναι που δίνεται κάθε χρόνο το ραντεβού του παγκόσμιου εμπορίου. Εκεί είναι που συναντιούνται οι προμηθευτές με τους πελάτες. Εκεί γίνονται κουβέντες, διαλέγονται προϊόντα, γίνονται συμφωνίες. Αυτό λοιπόν σταμάτησε.

Εξ άλλου η φυσική επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τις εικονικές συναντήσεις.

Αυτή την στιγμή το Τζάβιτς Σέντερ είναι εμβολιαστικό κέντρο, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν διαγνωστικό και νοσηλευτικό κέντρο. Θέλω να πιστεύω ότι τον Ιούνιο του 2022 θα έχουμε και πάλι το Fancy Food στη Νέα Υόρκη να συμμετάσχουμε με το δικό μας περίπτερο, όπως κάνουμε δεκαετίες τώρα να συναντηθούμε με τους πελάτες μας και να παρουσιάσουμε προϊόντα και να προωθήσουμε νέες ιδέες. Πάντοτε υπάρχουν καινοτόμες ιδέες. Στην Ελλάδα έχουν μπει ταυτόχρονα νέα παιδιά με ικανότητες, με γνώσεις με παιδεία και βλέπουμε πολλές καινοτόμες ιδέες. Και πιστεύω ότι το ελληνικό τρόφιμο θα καταπλήξει και πάλι, όπως έγινε με το γιαούρτι και με άλλα προϊόντα. Έχουμε πολλά ιδιαίτερα πράγματα να σας δείξουμε. Λίγη υπομονή.

Ο χώρος βαφής των πασχαλινών αυγών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ερώτηση:  Τι  νέα προϊόντα εισαγάγατε εν όψει του Πάσχα; 

Απάντηση: Πριν από 33 χρόνια το «Titan» έφερε ένα γιαούρτι το οποίο δεν το ήξερε κανένας και το δοκιμάσαμε στο Titan και στη συνέχεια το δώσαμε και στα σούπερμάρκετ  του Κουίνς, του Μανχάταν και αλλού. Πρόκειται για το περίφημο γιαούρτι «Fage», το οποίο κατέκτησε την αγορά και έγινε μια επιχείρηση 6-7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χθες φέραμε αεροπορικώς από την Ελλάδα για πρώτη φορά γιαούρτι από την Ήπειρο πρόβειο, σε πήλινο δοχείο με πέτσα και το οποίο φέραμε με πολύ μεγάλο κόπο. Πτήσεις δεν υπήρχαν και πληρώσαμε πολλά μεταφορικά.

Και επειδή κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα είθισται να παρουσιάζουμε κάτι καινούργιο και διαφορετικό, εφέτος το Ελληνικό Πάσχα της Ελπίδας,  ταυτίζεται με το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι.

Θα ήθελα εκ μέρους όλων των μελών των οικογενειών του «Titan» και του «Optima» και των προμηθευτών που μας στηρίζουν, των ανταγωνιστικών μου που μας κρατούν σε εγρήγορση και είναι η πηγή έμπνευσής μου να γίνουμε καλύτεροι κάθε μέρα, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ομογενείς που τα τελευταία 35 χρόνια στηρίζουν το «Titan» και την «Optima» και να τους υπενθυμίσω ότι χάρη σε αυτούς υπάρχουμε, αναπνέουμε και δημιουργούμε.

Να τους πως ότι προσπαθούμε, δουλεύουμε σκληρά γι αυτούς, ξενυχτάμε να πάμε στα αεροδρόμια να φύγουν και να φτάσουν στον προορισμό τους τα τσουρέκια και τα άλλα προϊόντα και ότι όσο μπορούμε και αντέχουμε θα τους υπηρετούμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα».

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/titan-kai-optima-foods-oi-kalyteroi-presbeytes-tis-elladas-stis-hpa/ https://www.anamniseis.net/mono-me-prostateftikes-maskes-kai-gantia-ta-psonia-sto-titan-foods-stin-astoria/

https://www.anamniseis.net/sto-titan-stin-astoria-pigeni-gia-psonia-kai-o-ithopoios-ntani-devito/

Τα πασχαλινά είδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

1 COMMENT

 1. Η Ελπίδα είναι ένα βήμα πριν την απελπισία,
  για τους μεροκαματιάρηδες και μερικά βήματα
  για τους μικρομεσαίους . Οι δύο αυτές τάξεις
  είναι αυτές που υποφέρουν και όμως πάνω
  σ’αυτές ακόμη στηρίζονται οι μεγάλοι…….
  Ο κορονοιός είναι η αρχή της μεγάλης
  αλλαγής που προγραμματίζουν για τον
  άνθρωπο για να παύσει να ονομάζεται άνθρωπος,
  δεν ξέρω πως θα τον ονομάσουν , πάντως όχι ζώον αλλά κάτι χειρότερο. Στόχος είναι η μεσαία
  τάξη , αν την εξαφανίσουν το επόμενο βήμα τους
  είναι προβατοποιημένες κοινωνίες , που θα
  παράγουν γάλα…… και θα τις αρμέγουν…..άλλοι
  όχι ακριβώς οι ίδιοι αλλά τα ρομποτοποιημένα
  τσιράκια τους ( Ρουφιάνοι, προδότες, καταδότες
  και άλλα κοινωνικά κατακάθια) . Το στήριγμα
  του ανθρώπου που είναι η Εκκλησία δυστυχώς,
  έπαυσε να στηρίζει γιατί δεν είναι πλέον ΟΡΘΙΟ,
  οι αντιπρόσωποι του , έγιναν χαλί πάνω στο
  οποίον περπατούν ανεμπόδιστα τα τέρατα της
  Νέας Τάξης Πραγμάτων.
  Τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης υπήρξε στον
  πλανήτη μια ισορροπία παγκόσμιας ειρήνης,
  δεν είχαμε άλλον Παγκόσμιο πόλεμο και
  ε δημιουργήθηκε μια ευπορούσα μεσαία Τάξη, η
  οποία έγινε εμπόδιο στα σχέδια Σατανάδων , διότι
  είναι το κομμάτι της κοινωνίας που σκέπτεται ,
  που αντιστέκεται και έχει το κουράγιο να παλεύει.
  Τα λοκνταουνς – άνοιξοντάουνς , είναι μέτρα
  εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  Όσο περισσότερο κρατήσουν ζωντανό τον ιόν του
  Διαβόλου τόσο τα σχεδιά τους θα πηγαίνουν
  Πρύμα….! Σε γενικές γραμμές χωρίς να είναι
  απόλυτο , (διότι πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις)
  η διαφορά μεταξύ ανώτερης και μεσαίας τάξης
  είναι πως αν τις αναποδογυρίσεις , θα διαπιστώσεις πως οι περισσότεροι ( για να μην πω
  όλοι) διαβόλοι…. θα χυθούν από τις τσέπες της
  ανώτερης Τάξης, η οποία συμπλέει με την ΝΤΠ.
  Με μεγάλη μου έκπληξη , διάβασα σε τούτη την ιστιοσελίδα πως ο Ψαρρός δήλωσε με βεβαιότητα
  ότι τα θυρανοίξια του Αγίου Νικόλα θα γίνουν
  οποσδήποτε αυτήν την χρονιά, επαινώ την
  οραματικότητά του και χαίρομαι γιατί τυγχάνει
  να είναι συμπατριώτης μου, αλλά έγώ θα
  προτιμούσα ν’ακούσω από τον ίδιο να λέγει , πως
  πριν από τα θυρανοίξια , θα λογοδοτήσουν και
  θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι που επί 20 χρόνια
  αλώνιζαν γύρω από τον Άγιο , προσβάλλοντας
  τον ίδιο τον Άγιο , την Ορθοδοξία , την Ομογένεια
  και τον Ελληνισμό γενικώτερα. Διότι αγαπητέ
  συμπατριώτα , όσο οι αλωνιάρηδες θα παραμένουν ατιμώρητοι , θα συνεχίζουν να
  αλωνίζουν…… και τα κεράκια του Παγκοσμιοποιημένου Αγίου Νικόλα , αντί να καίουν τους αλωνιάρηδες….. θα καίουν τους
  αληθινούς πιστούς και τον ίδιο τον Άγιο , ο οποίος
  δεν αγαπά τα ΥΨΗΛΑ και τα ΠΛΟΥΣΙΑ … αλλά
  τα ΦΤΩΧΑ και τα ΤΑΠΕΙΝΑ.
  Είκοσι χρόνια ξεσπιτωμένος αναπολεί την παλιά του κατοικία και δακρύζει. Όπως δάκρυσα
  κι’εγώ αυτές τις Άγιες μέρες που άκουσα τον
  λόγο του Ησαία: “ Δικαιοσύνη μάθατε οι ενοικούντες επί της γης”.
  Διότι αν δεν αποκατασταθεί στο πόστο της η
  ανθρώπινη Δικαιοσύνη να είσθε όλοι βέβαιοι
  πως όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου θα από δωθεί από τον Δημιουργό μας , τον Δημιουργό
  του σύμπαντος κόσμου.
  Καλή Ανάσταση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.