ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς του Μανχάταν το πρωί της Κυριακής, 6ης Σεπτεμβρίου 2020, έλαμπε από τα χαμογελαστά πρόσωπα των στελεχών και των μελών της κοινότητας και των Ροδίων της Νέας Υόρκης που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την πρώτη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο νέος ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Καζούλης και να συστρατευτούν για το νέο ξεκίνημα το οποίο σηματοδοτεί ο διορισμός του.

Η πρόεδρος της κοινότητας Λυδία Βαγγέλου – Καλλιμάνη και τα άλλα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας ήταν επί ποδός. Υποδέχονταν με χαρά και συγκίνηση τους ομογενείς και τους οδηγούσαν στον προληπτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό και εν συνεχεία εισέρχονταν στον προσφάτως ανακαινισμένο ναό, ο οποίος έλαμπε από καθαριότητα.

Ο π. Γεώργιος Καζούλης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανήκει στη νέα γενιά των κληρικών που χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2020 που ως γνωστόν αποτελεί την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους και ενημερώθηκε από την πρόεδρο και τα άλλα στελέχη για τα προγράμματα της κοινότητας και μια σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς επίσης και την τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για τις συναθροίσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία ήταν άκρως συγκινητική, διότι συνδυάστηκε με το 40ήμερο μνημόσυνο της πρώην προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Κόνι Παπούλα (Connie Papoulas) που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 σε ηλικία 78 ετών.

Το κήρυγμα του π. Γεωργίου Καζούλη άγγιξε τις καρδιές των ομογενών, διότι τους κάλεσε σε ένα νέο ξεκίνημα, τους υπενθύμισε ότι θα είναι ο υπηρέτης τους και ότι θα είναι στην διάθεσή τους και στο πλευρό τους 24 ώρες το 24ωρο. Και μάλιστα τόνισε ότι το τηλέφωνό του αναγράφεται και στο ενημερωτικό φυλλάδιο της κοινότητας και ότι προσβλέπει στην άμεση επικοινωνία με τους ομογενείς.

Η πρόεδρος της κοινότητας, κ. Λυδία Βαγγέλου – Καλλιμάνη, η οποία ανέλαβε τα ηνία της κοινότητας σε μια από τις πιο τρικυμιώδεις περιόδους της νεότερης ιστορίας της κοινότητας καλωσόρισε τον π. Γεώργιο Καζούλη, του ευχήθηκε επιτυχίες και εξέφρασε την λύπη της γιατί λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούν να παραθέσουν το καθιερωμένο γεύμα και τόνισε ότι μόλις οι αρχές το επιτρέψουν θα αναβιώσουν την παράδοση.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με συγκόνηση την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην λειτουργία παρέστησαν ο ευεργέτης της εκκλησίας, Στυλιανός Ζερβούδης με την σύζυγό του Αγγελική, οι οποίοι μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμαναν ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας ήταν η πρώτη κοινότητά τους και ότι τα παιδιά τους αποφοίτησαν από το πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο «Τσολαϊνός – Γουλανδρής».

Παράλληλα εξέφρασαν την ευχή και την πεποίθηση ότι η ανάληψη των καθηκόντων από τον π. Γεώργιο Καζούλη σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την ιστορική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς, που ως γνωστόν στα μέσα και στα τέλη του προηγούμενου αιώνα αποτελούσε την Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης.

Πρώτος από δεξιά ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Στυλιανός Ζερβούδης με την σύζυγό του Αγγελική. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το κήρυγμα του π. Γεωργίου Καζούλη:

Μετά παράκλησης των στελεχών της κοινότητας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του κηρύγματας του π. Γεωργίου Καζούλη:

Καλημέρα σας αγαπητοί μου αδελφοί!

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Μόλις τελειώσαμε την πρώτη μου λειτουργία στον σπουδαίο και ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Εύχομαι να σας άρεσε και να μας ξαναέρθετε!

Για όσους δεν με γνωρίζουν είμαι ο Ππατήρ Γεώργιος Καζούλης. Έγγαμος ιερέας. Με την πρεσβυτέρα μου την Δήμητρα και την μικρούλα μας κόρη ΑνναΜαρια.

Η πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς, Λυδία Βαγγέλου – Καλλιμάνη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά πρώτα από όλους τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο διότι μου εμπιστεύεται μια τόσο ωραία κοινότητα η οποία ήταν για πολλούς ομογενείς η πρώτη τους ενορία. Και επειδή οι προσδοκίες του είναι τόσο μεγάλες, υπόσχομαι ότι θα δουλέψω πολύ σκληρά για να βοηθήσω  αυτή την κοινότητα να σταθεί στο ύψος της και στο μεγαλείο της.

Να ευχαριστήσω την πρόεδρο κ. Λυδία Βαγγέλου Καλλιμάνη, μια τόσο δυναμική γυναίκα, ένας θησαυρός! Η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να κρατήσει την κοινότητα όρθια. Αυτό το έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. Το ενδιαφέρον της και η προσωπική της εργασία την οποία καθημερινά προσφέρει είναι αξιέπαινη.  Επίσης να ευχαριστήσω και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, την πρόεδρο και τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος.  Για την υπέροχη υποδοχή αλλά και την τόσο φιλική και ειλικρινή τους αγάπη την οποία μου έδειξαν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην εκκλησία.

Δοξάζω το Θεό και ευχαριστώ πολύ τον Αρχιεπίσκοπο μας ξανά που με έφεραν εδώ να συμβάλλω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό το θεάρεστο έργο.

Ο π. Γεώργιος Καζούλης με την πρεσβυτέρα Δήμητρα και την κόρη τους ‘Αννα – Μαρία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Θα ήθελα να πω στην αγάπη σας πως το αγαπημένο μου χωρίο την Καινής Διαθήκης είναι αυτό το οποίο είπε ο ίδιος ο Χριστός. Δεν ήλθα να διακονηθώ αλλά να διακονήσω. Θα τρέξω να βοηθήσω όποιον έχει ανάγκη. Θα βρεθώ στο πλευρό όποιου περνά θλίψη στη ζωή του. Θα μοιραστώ την χαρά όποιου έχει επιτυχίες και χαρές στη ζωή του.

Όσο δύναμη μου δίνει ο Θεός  και ο Άγιος Σπυρίδωνας θα δουλέψουμε μαζί να υλοποιήσουμε αυτά τα όνειρα και τα  μελλοντικά σχέδια που έχετε εσείς για την πρόοδο και μόνο της κοινότητας αυτής. Να ξέρετε ότι θα είμαι διαθέσιμος σε όλους 24/7. Το γραφείο μου θα είναι ανοικτό για όλους.  Για το κάθε ένα από εσάς. Να σας εξυπηρετήσω και να σας βοηθήσω σε ο,τιδήποτε χρειαστείτε.

Ήδη έχω βάλει το προσωπικό μου τηλέφωνο στο bulletin της εκκλησίας ώστε να μπορείτε να με βρείτε ανά πάσα στιγμή.  Σήμερα βλέπω κοντά μου πολλούς αγαπητούς φίλους του οποίους γνώρισα για το διάστημα το οποίο βρίσκομαι στην Αμερική. Και σήμερα έτρεξαν με πολύ αγάπη να με ενθαρρύνουν με την παρουσία τους και τις προσευχές τους.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με συγκόνηση την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ένα άτομο το οποίο είναι σήμερα αναμεσά μας και ξεχωρίζει για όλη του την ευσέβεια αλλά και την φιλανθρωπία του, είναι ο κ. Στυλιανός Ζερβούδης (Steve Zervoudis).  Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βοηθήσει πολλές εκκλησίες στην Αρχιεπισκοπή μας και ποτέ δεν θα σταματήσει.  Και πολύ άξια φέρει τον τίτλο του άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μπορούμε κι εμείς να νιώθουμε ασφάλεια ότι θα είναι αρωγός  και συμπαραστάτης μας σε κάθε μας προσπάθεια. Τον ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη του και ευχόμαστε ο Θεός να ευλογεί τον ίδιο και την οικογένεια του.

Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για την αείμνηστη Κάνι της οποίας το 40ημερο μνημόσυνο σήμερα τελέσαμε. Ο Θεός να την αναπαύσει. Και να βρει το έλεος του Θεού για όλες τις θυσίες και τους κόπους της. Υπήρξε μέλος και πρόεδρος της Φιλοπτωχου Αδελφότητας. Και έχω πληροφορηθεί από πολλούς  για τις καλές της πράξεις και δωρεές όσο βρισκόταν στη ζωή.

Στο τέλος οι καλές μας πράξεις και η αγάπη μας στο Χριστό θα μας συνοδεύουν για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την βασιλεία των ουρανών. Ας γίνει η αείμνηστη Κάνι παράδειγμα προς μίμηση καθώς μαζί ξεκινάμε μια νέα πορεία.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με συγκόνηση την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σήμερα βλέπω πόσο γεμάτη είναι η εκκλησία και χαίρομαι.

Βέβαια θα ήταν ευχής έργο αν όλοι μαζί ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα νέο ξεκίνημα. Μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για την νεολαία μας.  Μια νέα αρχή για τις οικογένειες μας. Μια νέα αρχή για την πρόοδο της Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος.

Σας παρακαλούμε να φέρετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας όσο πιο πολλές φορές μπορείτε. Τα παιδιά μας δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν.  Θέλουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα για την νεολαία μας. Να βρουν ένα νόημα στη ζωή τους κοντά στο Χριστό μας, στην εκκλησία και στην ελληνική μας παράδοση.

Ο περικαλλής ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μην υπολογίζετε την απόσταση από όπου και αν βρίσκεστε. Μην υπολογίζετε τον χρόνο το οποίο θα διαθέσετε. Διότι η επένδυση θα είναι για τα παιδιά μας και αύριο θα απολαμβάνουμε τους καρπούς από κάθε σπόρο τον οποίο θα φυτέψουμε σήμερα.

Τα όνειρά μας και το όραμα για αυτή την κοινότητα θα γίνουν πραγματικότητα εάν εργαστούμε όλοι μαζί με τον Χριστό μας ως Κυβερνήτη.

Εύχομαι ο Θεός να μας φωτίζει και να μας οδηγεί με πίστη ώστε η κοινότητα μας να ευημερήσει και να φτάσει σε νέα ύψη.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


1 COMMENT

  1. […] Ο π. Γεώργιος Καζούλης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανήκει στη νέα γενιά των κληρικών που χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2020 που ως γνωστόν αποτελεί την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους και ενημερώθηκε από την πρόεδρο και τα άλλα στελέχη για τα προγράμματα της κοινότητας και μια σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς επίσης και την τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για τις συναθροίσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού. https://www.anamniseis.net/nea-epohi-gia-ton-agio-spiridona-me-ton-diorismo-tou-p-georgiou-kazouli/ […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.