ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτική, με όλη την σημασία της λέξεως η συναυλία της Φιλαρμονικής Αθηνών, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 10 Οκτωβρίου 2019, στο φημισμένο Κάρνεγκι Χολ του Μανχάταν. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας, που, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις  είχε στόχο την ενίσχυση του Ταμείου για την επανέναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Η συναυλία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και τη γενναιοδωρία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως, κ. Κατερίνας Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου, τελούσε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος έβαλε την ελληνική σφραγίδα του στην παγκόσμια επιβατηγό ναυτιλία.

Η συναυλία ήταν σολντ-άουτ και πολλοί ομογενείς που επικοινώνησαν τις δύο τελευταίες ημέρες δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τη συναυλία, η οποία περιλάμβανε το «Μπαλέτο από την 9η Ιουλίου 1821» του Μιχάλη Χατζηλοϊζου  (πατέρα του μαέστρου) και τον Κυπριακό Χορό Σέρβικος του συνθέτη και μαέστρου Γιάννη Χατζηλοϊζου, καθώς επίσης και την μνημειώδη Συμφωνία Αρ. 2 της «Αναστάσεως» του Αυστριακού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, που ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά μετά από 110 χρόνια στην ίδια σκηνή που έκανε την πρεμιέρα της συναυλίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χορωδία New York Choral , η υψίφωνος Λαρίσα Μαρτίνεζ  και η Ελληνοαμερικανίδα μεσόφωνος Νταβέντα Καράνας.

Στη συναυλία συμμετείχαν τα 130 μέλη της φιλαρμονικής, 150 χορωδοί και δύο σολίστ και ο μαέστρος Γιάνης Χατζηλοϊζος με τη μαεστρία του κατάφερε να σαγηνεύσει το κοινό.

Στη συναυλία παρέστησαν οι  πρώην και  νυν Αρχιεπισκόποι Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος και Δημήτριος, αντίστοιχα, οι Επίσκοποι Μηδείας και Ευκαρπίας, Απόστολος και Ιερόθεος, αντίστοιχα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αντίστοιχα, ο Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Η Φιλαρμονική Αθηνών, η Χορωδία της Νέας Υόρκης και ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως Κατερίνα Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου μετά το πέρας της συναυλίας μίλησαν στις «Αναμνήσεις» και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της συναυλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Απολαύσαμε μια υπέροχη βραδιά και ένα καταπληκτικό κονσέρτο που έδειξε τα ταλέντα και τα σημαντικά προσόντα που έχουν οι Έλληνες επιφανείς και στον χώρο της κλασικής μουσικής. Η αποψινή βραδιά ήταν μια επί πλέον ένδειξη πώς όλοι οι Έλληνες με όλα τα ταλέντα που τους έχει χαρίσει ο Θεός μπορούν και τα διαθέτουν για το κοινό καλό».

Στη συνέχεια εξήρε τη γενναιοδωρία της κ. Παναγοπούλου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Με την υποστήριξη τη γενναιόδωρη υποστήριξη της κ. Παναγοπούλου πραγματοποιήθηκε η αποψινή βραδιά για την εκκλησία μας στον Άγιο Νικόλαο. Της είμαστε ευγνώμονες, όπως είμαστε ευγνώμονες και στον μαέστρο τον κ. Χατζηλοϊζου».

Το ακροατήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριος, επεσήμανε: «Ήταν μια υπέροχη συναυλία, μια υπέροχη μουσική. Η εκτέλεση ήταν όντως φοβερή και ως ορχήστρα και ως χορωδία. Ήταν κάτι για το οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι. Δε γράψαμε εμείς τη μουσική, αλλά μας ταιριάζει γιατί μας οδηγεί τελικά στην «Ανάσταση» του Αγίου Νικολάου».

 Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε: «Ήταν μια συγκινητική βραδιά για τον ελληνισμό. Για όλους εμάς τους Έλληνες ήταν μια καταπληκτική οργάνωση με Έλληνα – Κύπριο μαέστρο με τη Φιλαρμονική Αθηνών, που απαρτίζεται από εξαίρετους μουσικούς και την Χορωδία της Νέας Υόρκης. Νιώθω υπερηφάνεια για τους εξαίρετους μουσικούς, διότι παρουσίασαν ένα υπέροχο έργο το οποίο έλαβε χώρα στο Κάρνεγκι Χολ, το έργο του Μάλερ το οποίο δεν έχει ξαναπαιχτεί στον ίδιο χώρο από τον θάνατο του Μάλερ».

«Είμαι ευτυχής για το σκοπό που ήταν στη μνήμη του αειμνήστου συζύγου μου και για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου, για την οποία όλοι θα βοηθήσουμε. Ένα εκπληκτικό σύμβολο στον χώρο του μίσους, που θα θυμίσει αγάπη από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία», κατέληξε η κ. Παναγοπούλου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλιος Τακετζής, Μάριος Φραγκούλης, Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ συνομιλεί με την Πολίν Τασιγιάννη και ο ευργέτης του σχολείου και της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ Στέφανος Τσερπέλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, η Δέσποινα Αξιωτάκη και ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Κατερίνα Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου, ο Μιχάλης και η Μαίρη Χατζηλοϊζου με τον γιο τους – μαέστρο Γιάννη Χατζηλοϊζου και άλλους σολίστ. Φωτογραφία: ΕTA / PRESS
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Επιδοφόρος ενώ μιλά στον ιδρυτή και αρχισυντάκτη των “Αναμνήσεων” Δημήτρη Τσάκα. Φωτογραφία: ETA / PRESS
Οι ομογενείς ενώ εξέρχονται από το Κάρνεγκι Χολ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.