Τζέιμς (Δημήτριος) Καλαθάς – James Kalathas (1940 – 2018)

  0
  Κερί.

  Ο Τζέιμς (Δημήτριος) Καλαθάς (James Kalathas) την Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών στο Holiday της Φλόριδας έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

  Η σορός του το απόγευμα της Τρίτης, 4ης Σεπτεμβρίου 2018 από τις 4.00 – 6.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «B. Dobies Funeral Home» στη διεύθυνση 4910 Bartelt Road, Holiday, FL, 34690. Εν τω μεταξύ στις 5.00 μ.μ. θα ψαλεί το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

  Η νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτης 5ης Σεπτεμβρίου 2018 στις 10.00 π.μ. στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη διεύθυνση 9426 Little Road, New Port Richey, FL 34654.

  Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «Meadowlawn Memorial Gardens» στη διεύθυνση 4244 Madison Street, New Port Richey, FL 34652

  Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Δέσποινα, τα παιδιά του Πηνελόπη – Σωτηρία και Robert Sersen Jr,  Ξενοφών Καλαθά και Adnan Ayoub, τον αδελφό Χρήστο Καλαθά, τον γαμπρό του Ιωάννη Λεβέντη τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο εκλιπών γεννήθηκε στην πόλη Oswego της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

  Οι αείμνηστοι γονείς του Ξενοφών Καλαθάς και Πηνελόπη το γένος Σοφατζή κατάγονταν από το Θάνος της Λήμνου και έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά τις αείμνηστες Αγγελική Αντωνάκου (Anne Αntonakos) και Κατερίνα Λεβέντη (Katherine Leventis) τον αείμνηστο Τζέιμς (Δημήτριο) Καλαθά και τον Χρήστο Καλαθά (Christ Kalathas) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και με την αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

  Η οικογένεια Καλαθά το 1951 δοκιμάστηκε σκληρά λόγω του πρόωρου θανάτου του συζύγου και πατέρα Ξενοφώντα. Οι μεγαλύτερες αδελφές μαζί με τη μητέρα τους επωμίστηκαν και τον ρόλο του πατέρα και εργάστηκαν σκληρά για να παράσχουν τη δυνατότητα στον Τζέιμς και στο μικρότερο αδελφό Χρήστο να μην αισθανθούν την απώλεια του πατέρα και να σπουδάσουν.

  Ο εκλιπών έγινε δεκτός στο San Jose State University στην Καλιφόρνια και πήρε μαζί του και τη μητέρα του. Αποφοίτησε με τιμές και προσελήφθη στην  εταιρεία «Lockheed Martin».

  Την περίοδο εκείνη οι αδελφές του είχαν μετακομίσει στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και ο Τζέιμς ακολούθησε τα βήματά τους.

  Προσελήφθη στην κυβέρνηση του Μέριλαντ ως κοινωνικός λειτουργός και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες για τρεις περίπου δεκαετίες στην εν λόγω πολιτεία.

  Εν τω μεταξύ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο «Howard University» της Ουάσινγκτον.

  Το 1972 αποφάσισε να προσκυνήσει τα πατρικά του χώματα στο Θάνος της Λήμνου όπου γνώρισε τη Δέσποινα το γένος Μπαλδεράνου και στις 2 Ιουλίου 1972 χόρεψαν τον χορό του Ησαϊα στον ναό της Αγίας Παρασκευής στο Θάνος.

  Τον Αύγουστο του ίδιου έτους επέστεψαν στη Βαλτιμόρη, όπου έχτισαν το δικό τους σπιτικό. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά την Πηνελόπη-Σωτηρία (1973) και τον Ξενοφώντα (Steve) (1975).

  O εκλιπών ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά και υπηρέτησε με πάθος την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στη Βαλτιμόρη με την ιδιότητα του μέλους, του στελέχους και του προέδρου.

  Το 1996 μετά τη συνταξιοδότησή του μετακόμισε στο Holiday της Φλόριδας διότι είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Θάνος και τα άλλα χωριά της Λήμνου.

  Από τις πρώτες ημέρες συνδέθηκαν με την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα  του Αγίου Γεωργίου στο Πορτ Ρίτσι της Φλόριδας και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις ερανικές, φιλανθρωπικές και άλλες εκδηλώσεις.

  Ο αείμνηστος επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών του. Η Πηνελόπη – Σωτηρία σπούδασε και έγινε ορκωτή λογίστρια, ενώ ο Ξενοφών σπούδασε φιλοσοφία,  εργάζεται ως αεροσυνοδός και διαμένει στο Χιούστον του Τέξας.

  Ο Τζέιμς Καλαθάς υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές ηγετικές φυσιογνωμίες της ομογένειας της Βαλτιμόρης και κατ΄ επέκταση της πολιτείας του Μέριλαντ.

  Ως κοινωνικός λειτουργός κατάφερε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες οικογένειες και να κάνει τη διαφορά.

  Ήταν ενάρετος, μεγαλόψυχος, γενναιόδωρος, ευπατρίδης και λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και κατάφερε να εμφυσήσει στα παιδιά του την αγάπη για τη Λήμνο και κατ΄ επέκταση την Ελλάδα.

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.