ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η μάχη των μαχών για τον τελικό του πρωταθλήματος Easter Premier Soccer League δόθηκε στο Benston Stadium την Κυριακή 16 Μαϊου με νικητή…τον διαιτητή. Σε έναν αγώνα που έπρεπε να είναι διαφήμιση για το νεοσύστατο EPSL ανάμεσα στις δυο κορυφαίες ομάδες των τελευταίων χρόνων είδαμε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα για να υπάρχει μια αξιόλογη συνέχεια.

Ο Παγκύπριος αντιμετώπισε την ομάδα της Lansdowne FC για την τελευταία αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος και ήθελε μόνο την νίκη που θα του έδινε το εισιτήριο απευθείας για τα τελικά του πρωταθλήματος αλλά όπως αποδείχθηκε, ο διαιτητής είχε αντίθετη άποψη.

Οι όλως διόλου λαθεμένες αποφάσεις του διαιτητή κρέμασαν την ομάδα του Παγκυπρίου και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη διαιτησία και την οργανωτική επιτροπή του πρωταθλήματος για την ανοχή και τις επιλογές διεξαγωγής του πρωταθλήματος γενικά.

Το μοιραίο λάθος. Σφύριγμα πέναλτι, με το διαιτητή να παρακολουθεί από πολύ κοντά τη φάση, καθαρά ανεμπόδιστος, μέσα στο οπτικό του πεδίο. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Στο αγωνιστικό κομμάτι θα μπορούσαμε υπό άλλες συνθήκες να βρούμε πολλά θετικά στοιχεία. Ο Παγκύπριος μπήκε δυνατά  από την αρχή κυριάρχησε και κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 στο ημίχρονο με τα γκολ του Ledula και του Matteo.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως ο διαιτητής είχε αντίθετη γνώμη. Με τις αποφάσεις και λαθεμένα σφυρίγματα άρχισε από νωρίς να δείχνει τι θα επακολουθήσει.

Το μοιραίο λάθος. Αμυντικός του Παγκυπρίου ανέκοψε καθαρά επίθεση των Lansdowne FC έξω από την περιοχή, με τον επιθετικό να προσποιείται ανατροπή και το διαιτητή να παραχωρεί πέναλτι. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Έτσι στο 30ο λεπτό δευτέρου ημιχρόνου καταλογίζει φάουλ στα αριστερά λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του Παγκυπρίου. Δυνατό σουτ των Lansdowne FC βρίσκει τον αμυντικό του Παγκυπρίου στην κοιλιακή χώρα δίνοντας ανύπαρκτο φάουλ που μετετράπει σε αριστοτεχνικό γκολ και μείωση του σκορ σε 2 – 1. Ένα λεπτό στις καθυστερήσεις μετά την λήξη του κανονικού αγώνα ήλθε το μοιραίο λάθος. Αμυντικός του Παγκυπρίου ανέκοψε καθαρά επίθεση των Lansdowne FC έξω αριστερά στην κάθετη γραμμή της μεγάλης περιοχής, έκανε δυο βηματισμούς μέσα στην περιοχή και προσποιήθηκε ανατροπή.

Αν και η φάση ήταν μέσα στο οπτικό πεδίο του διαιτητή, υπέδειξε τη βούλα του πέναλτι που μετετράπη σε γκολ ισοφάρισης 2 – 2 και την ανακήρυξη των Lansdowne FC σε πρωταθλητές λόγω διαφοράς τερμάτων.

Το ισόπαλο αποτέλεσμα δίνει την ευκαιρία στην ομάδα της Lansdowne να πάει κατευθείαν στα τελικά ενώ ο Παγκύπριος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον νικητή ανάμεσα στην ομάδα της Δόξας και Zum Schneider FC

Ο πολύτροπος και έμπειρος προπονητής του Παγκυπρίου Στρατής Μαστροκυριάκος φανερά προβληματισμένος έκανε μακροσκελή δήλωση στα ομογενειακά ΜΜΕ για την πορεία του πρωταθλήματος και τον τελικό:

Ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών του Παγκυπρίου Στρατής Μαστοκυριάκος δίνει τις τελευταίες οδηγίες στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

«Συμμετέχουμε όλοι για πρώτη φορά σε ένα καινούργιο και φιλόδοξο όπως διαφήμιζαν στην αρχή league και γίναμε μάρτυρες άλλη μια φορά κωμικοτραγικών γεγονότων με πρωταγωνιστές ακόμα μια φορά τους διαιτητές. Δεν μπορεί κανένας διαιτητής να διαμορφώνει το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Γιατί πραγματικά σήμερα μιλάμε για διαμόρφωση.

Λάθη γενικότερα μπορεί να γίνουν σε έναν αγώνα γιατί είναι ανθρώπινο όμως αποφάσεις που είδαμε σήμερα μας μαρτυρούν ότι αν δεν υπήρχε δόλος σίγουρα υπάρχει παντελή έλλειψη ικανοτήτων και τέτοιοι διαιτητές είναι επικίνδυνοι για το άθλημα. Σήμερα είμαστε εμείς αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι. Δεν μπορεί η διοίκηση του league να μην παίρνει θέση. Δεν μπορεί η διοίκηση του league να είναι μέρος αυτής την παρωδίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία αξιοπιστία.

Όλοι εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει στην διοίκηση του league σημαντικές αστοχίες που υπάρχουν από την αρχή της χρονιάς όχι μόνο για τους διαιτητές αλλά και για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Ξέρω ότι υπάρχουν αρκετοί που είναι χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη που είχε ο αγώνας για την ομάδα μας. Όμως αν όλοι θέλουμε να υπάρχει ένα ελκυστικό και δυνατό league πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε αλλιώς ας γυρίσουμε εκεί που είμαστε γιατί αν συνεχίσουμε εδώ μάλλον δουλεύουμε για κάποιους που προσδοκούν σε προσωπικό συμφέρον  και όχι στο καλό του Αμερικανικού  “ερασιτεχνικού” ποδοσφαίρου όπως διαλαλούν.  Εγώ προσωπικά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να συμμετέχει σε ένα league που πρωταγωνιστής δεν θα  είναι το ποδόσφαιρο.¨

Ο γενικός Αρχηγός του Παγκυπρίου Γιώργος Χαλκίδης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο γενικός αρχηγός του Παγκυπρίου Γιώργος Χαλκίδης δήλωσε κατά αποκλειστικότητα στις «Αναμνήσεις»: «Για τους γνωστούς υγειονομικούς και αντικειμενικούς λόγους το πρωτάθλημα φέτος ήταν μια υπερπροσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν. Οι υγειονομικές καταστάσεις επέβαλαν περιορισμό χώρου και εμείς βρεθήκαμε χωρίς γήπεδο για προπονήσεις, με απουσίες παικτών και με μύρια άλλα προβλήματα καταφέραμε να τερματίσουμε στην κορυφή. Την προπερασμένη Κυριακή χάσαμε στο κυπέλου Αμερικής γιατί ταξιδέψαμε στην Βοστόνη με 12 παίκτες. Την προπερασμένη Πέμπτη στο παιχνίδι με την ΔΟΞΑ ΝΥ είχαμε 4 τραυματισμούς βασικών παικτών σε φάσεις που ούτε καν υπεδείχθη φάουλ από το διαιτητή. Να σημειώσω ότι σε αυτό τον αγώνα με τη ΔΟΞΑ, παίκτης μας δέχθηκε λάκτισμα στο πρόσωπο σε τυφλό ανάποδο ψαλίδι του αντιπάλου και βρέθηκε στο νοσοκομείο όλο βράδυ με διάσειση. Το χθεσινό παιχνίδι με τους Lansdowne FC ήταν ένα προκλητικό φιάσκο διαιτησίας που θα πρέπει να απασχολήσει τους διοργανωτές αλλά και τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι ομογενείς, είμαστε ένα από τα λίγα σοβαρά σωματεία με ουσιαστική συμβολή στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Έχουμε γράψει και εξακολουθούμε να γράφουμε λαμπρή ιστορία. Είναι γνωστό και το καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν είμαστε μόνο ποδοσφαιρικό σωμάτιο αλλά μαζί με τον αθλητισμό προβάλουμε τη μόρφωση και τον πολιτισμό, με απώτερο σκοπό πάντοτε, να προωθούμε το κυρίαρχο αίτημα αποκατάστασης δικαιοσύνης στη Κύπρο, κατά της τουρκικής κατοχής, και να προβάλλουμε το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη.¨

Η ομάδα του Παγκυπρίου όπως παρατάχθηκε στο τελικό. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Η πρωταθλήτρια ομάδα Lansdowne Yonkers FC. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο Παύλος Αδικιμενάκης. Πάνω από σαράντα χρόνια φίλαθλος δεν λείπει από την κερκίδα, θερμός υποστηρικτής των ομογενειακών ομάδων. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.