Εισήγησεις Κ. Μπακογιάννη και Έ. Άνταμς στην Σύνοδο των δημάρχων κατά Αντισημιτισμού

0
Ο Δήμαρχος της Νέας Υόεκης Έρικ Άνταμς, αριστερά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Με εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τη σημασία που έχει για την πόλη της Αθήνας να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις, που στόχο έχουν να καταπολεμήσει την μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό μίσος, ξεκίνησαν οι κυρίως εργασίες στη Σύνοδο των Δημάρχων Ενάντια στον Αντισημιτισμό (CMAA). Η Σύνοδος συνδιοργανώνεται στις 30 Νοεμβρίου-1η Δεκεμβρίου από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις εβραϊκές ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής στην Αθήνα.

Στον σημερινό χαιρετισμό του πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη σημαντική απειλή που αποτελούν η μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό μίσος, που ελλοχεύουν στη δημόσια ζωή και δηλητηριάζουν τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας.

Υπενθυμίζοντας τους μακρείς και βαθείς δεσμούς της Αθήνας με την εβραϊκή κοινότητα, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο των τοπικών αρχών στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ενσωματώσει το αίσθημα των πολιτών και τους αγώνες τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Η Αθήνα είναι η πόλη, η οποία καλλιέργησε επί χιλιάδες χρόνια, βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με την ισραηλιτική κοινότητα. Μέχρι και σήμερα. Είμαι περήφανος, διότι η Αθήνα αδιάλειπτα προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία σε όλους», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Στο ίδιο συνέδριο, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 25 δήμαρχοι από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς. Ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης επεσήμανε πως η σημασία κι η βαρύτητα του κινήματος αυτού δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά αποτελεί ένα διεθνές και συμπεριληπτικό κίνημα. «Η κίνηση αφ’ εαυτής της δεν αποτελεί πρόοδο», τόνισε εμφατικά ο κ. Άνταμς, «το να παλλινδρομούμε, μπρος-πίσω, δεν αποτελεί πρόοδο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να θεμελιωθεί μία παγκόσμια συμμαχία», με απώτερο στόχο, όπως τόνισε γλαφυρά κι εμφατικά, «να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο πλανήτη για τα παιδιά μας και να αναθρέψουμε καλύτερα παιδιά για τον πλανήτη μας». Η μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό, τη μισαλλοδοξία και το μίσος για τον άλλο, κατέληξε ο δήμαρχος, του οποίου η μεγαλούπολη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εκτός Ισραήλ εβραϊκή κοινότητα (1,8 εκατ.) είναι ένας αγώνας ενάντια σε εκείνες τις παθολογίες που έχουν «απαγάγει τις αξίες μας, προτάσσοντας το κέρδος απέναντι στην σταθερότητα», προκειμένου να κρηπιδώσουμε τις κοινωνίες μας και να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Αθήνας Αλβέρτος Ταραμπούλος, επεσήμανε την μακραίωνη παρουσία, από τα ρωμαϊκά χρόνια ήδη, της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα κι επέμεινε στην αδήριτη ανάγκη να υπερασπισθούμε τις ιδιαίτερες ταυτότητες, προκειμένου να θεμελιωθεί μία ειρηνική ζωή και κοινωνία. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια, ΗΠΑ) Λιβάρ Στόνεϊ επικεντρώθηκε στους δύο κύριους παράγοντες που γεννούν τη μισαλλοδοξία, την άγνοια και το φόβο. Καταπολεμώντας αυτές τις δύο αιτίες, μειώνονται κατά το δήμαρχο τα περιθώρια του μίσους. Ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης υπογράμμισε την ιστορική συνάφεια, ως στόχο της μισαλλοδοξίας, της μαύρης κοινότητας (από την οποία προέρχεται κι ο ίδιος) με την εβραϊκή στην αμερικανική πόλη και πόσο «κοινά πορεύθηκαν και μάτωσαν» οι δύο τούτες κοινότητες, πόσο υπέφεραν από το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος.

Στη συμβολική σημασία που έχει η διοργάνωση της Συνόδου στην Αθήνα, αναφέρθηκε κι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα Νοάμ Κατς. Η μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό κι η προάσπιση της ανεκτικότητας, των αξιών και της δημοκρατίας, δεν αφορά μόνον το Ισραήλ, καθώς απειλεί όλες τις κοινωνίες. Το μίσος στρέφει έθνη εναντίον άλλων, τα αδέλφια ενάντια στα αδέλφια και τον Άλλο, επεσήμανε ο ισραηλινός πρέσβης, επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων.

Ο Ισραηλινός πρέσβης εστίασε σε έναν σημαντικό παράγοντα για τη διάδοση αυτού του μίσους και της μισαλλοδοξίας: τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι σύγχρονες τούτες μορφές επικοινωνίας, τόνισε ο κ. Κατς, είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διασπαρεί ο αντισημιτισμός κι όλες οι υπόλοιπες μορφές μίσους. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται η βία, γίνεται κοινότυπο το μίσος (όπως θα έλεγε κι η Χάνα Άρεντ εγκαθιδρύεται μία banalisation του κακού). Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρέσβης ήταν σαφής: δεν αφορά η προσπάθεια ελέγχου της ψηφιακής διάδοσης του μίσους μία επιχείρηση ενάντια στην ελεύθερη έκφραση του λόγου. Είναι μία μάχη ενάντια στον «κακόβουλο» αλγόριθμο που κινητοποιεί το μισαλλόδοξο περιεχόμενο και σε εκείνες τις εταιρείες που ευνοούν κι επιτρέπουν την διάδοση τέτοιων ιδεών. Επέμεινε ο κ. Κατς στη θέσπιση κανόνων για τους αλγόριθμους αυτούς και στην ανάπτυξη άλλων αλγορίθμων που θα εντοπίζουν και θα εμποδίζουν τη διάδοση αυτών των μηνυμάτων μίσους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.