Η Κύπρος έσκυψε ευλαβικά το γόνυ στον ευπατρίδη και αγωνιστή Χαράλαμπο Τσίβικο

  0
  Ο αείμνηστος Χαράμπος Τσίβικος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Τσίβικου.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός της Παναγίας της Χρυσελεούσας την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από τους συγγενείς και φίλους της οικογένειας Τσίβικου, καθώς επίσης και από εκπροσώπους της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση την Νεκρώσιμη Ακολουθία του Χαράλαμπου Τσίβικου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ. Χρυσοστόμου, απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό και εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια, στη σύζυγό του, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα αδέλφια του.

  Μεταξύ αυτών και η πρώτη Κυρία της Κύπρου Άντρη Αναστασιάδη, η οποία μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας συνομίλησε με τη σύζυγο και τα παιδιά της και μετέφερε τα συλλυπητήρια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο πρωτόκος γιος του Σάββα Τσίβικου, που όπως έχουν γράψει οι «Αναμνήσεις» είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, αγωνιστής και συνάμα χαρισματικός ηγέτης της ομογένειας.

  Η κηδεία έλαβε χώρα την Ημέρα των Ευχαριστιών και οι φίλοι και συναγωνιστές του Σάββα Τσίβικου επικοινώνησαν με τον Σάββα, την Μαρία και τα παιδιά του και δεν αρκέστηκαν μόνο στα συλλυπητήρια, αλλά εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη προς τον εκλιπόντα και την οικογένειά του.

  Ο Χαράλαμπος και η Περσεφόνη Τσίβικου.

  Ο Χαράλαμπος Τσίβικος στις 25 Νοεμβρίου 2019 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 81 ετών έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Περσεφόνη το γένος Στυλιανίδη, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

  Ο αείμνηστος ήταν το τέταρτο από τα εννέα τέκνα των αειμνήστων Σάββα και Αρετή Τσίβικου και ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη στις τρεις Ηπείρους και συγκεκριμένα στην Κύπρο και στην Αγγλία και στην Ασυτραλίας όπου διαμένουν τα αδέλφια και τα ανίψια του.

  Οι γονείς του τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας, με την φιλοπατρία, την φιλαλληλία και την ευσπλαχνία και μαζί με τη σύζυγό του Περσεφόνη κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις αρετές και τις αξίες στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

  Ο Χαράλαμπος και η Περσεφόνη έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, τον Σάββα, την Ευανθία και τον Γιάγκο και προσέφεραν στην Κύπρο και στην ομογένεια άξιους ηγέτες.

  Ο αείμνηστος ασχολήθηκε όλη του ζωή με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αμπελουργία. Ήταν αξιολάτρευτος σύζυγος, εξαίρετος οικογενειάρχης, νοικοκύρης και επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών και των εγγονών του.

  Ήταν άρχοντας με όλη τη σημασία της λέξεως και αυτή την αρχοντιά κατάφερε να τη μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά του.  Ήταν δίκαιος, ατρόμητος και ασυμβίβαστος όχι μόνο με την αδικία, αλλά και με τον ίδιο τον Χάρο. Αν και το καλοκαίρι διαγνώστηκε με λευχαιμία, εν τούτοις δεν το έβαλε κάτω αγωνίστηκε με την ασθένεια και δεν κατάφερε μόνο να διαψεύσει τις προγνώσεις τον γιατρών, αλλά και να φύγει όρθιος όπου αρμόζει στους ανδρειωμένους.  

  Ο Σάββας Τσίβικος και η σύζυγός του Μαρία από την πρώτη στιγμή που κλονίστηκε η υγεία του βρέθηκαν στο πλευρό του πατέρα τους και αντί να του έδιναν κουράγιο αντλούσαν κουράγιο και δύναμη από τον αγώνα του και την αγάπη του για τη ζωή.

  Καθήμενοι από αριστερά διακρίνονται οι Γιάγκος Τσίβικος, Περσεφόνη και Χαράλαμπος Τσίβικος, ενώ όρθιοι η Ευανθία Τσίβικου – Γρηγορίου και το ζεύγος Σάββα και Μαρίας Τσίβικου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Τσίβικου.

  Το σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από τη διάγνωση μέχρι και την προηγούμενη Δευτέρα ήταν άκρως συγκινητικό για τα παιδιά και τα εγγόνια του, διότι τους δίδαξε ότι ακόμη και σε άνισες μάχες όπως η τελευταία της ζωής του δεν πρέπει να απογοητεύονται.  Τους δίδαξε ότι δεν δικαιούνται  να καταθέτουν τα όπλα αμαχητί και να υποταχτούν στο μοιραίο και ότι αξίζει περισσότερο ο αγώνας.

  Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Περσεφόνη το γένος Στυλιανίδη, τα παιδιά του Σάββα και Μαρία Τσίβικου, Ευανθία και Γιώργο Γρηγορίου, Γιάγκο και Δώρα Τσίβικου, τα εγγόνια Χαράλαμπο, Ελπίδα και Ευάγγελο Τσίβικο, Περσεφόνη, Σταύρο, Χαράλαμπο, Χρήστο και Νατάσα Γρηγορίου, Έλενα, Χαράλαμπο, Παναγιώτη, Ηρόδοτο, Περσεφόνη και Μαρία-Χριστίνα Τσίβικου, τα αδέλφια Πλούταρχο, Ευαγόρα, Αχιλλέα, Μαρίτσα και Ελένη και τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και τους λοιπούς συγγενείς στην Κύπρο, στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

  Ο Σάββας Τσίβικος παρέμεινε και μετά την κηδεία του στην Κύπρο για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του, διότι κάθε Κυριακή μέχρι και τις 40 ημέρες είθισται να τελούν μνημόσυνο.

  Ο Σάββας Τσίβικος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους επικοινώνησαν με την χαροκαμένη μητέρα και με τα αδέλφια του και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και ότι όταν επιστρέψει στη Νέα Ιερσέη θα τιμήσει και εδώ τη μνήμη του πατέρα του.

  Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα και συνάμα την ευγνωμοσύνη στον αείμνηστο και στην σύζυγό του Περσεφόνη, διότι χάρισαν στην ομογένεια τον Σάββα Τσίβικο, ένα άξιο τέκνο, έναν φλογερό αγωνιστή για το Κυπριακό και τα εθνικά θέματα, έναν ηγέτη και οραματιστή και συνάμα έναν φιλάνθρωπο.

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.