ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας το πρωί του Σαββάτου, 7 Δεκεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από πιστούς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης, οι οποίοι προσήλθαν να υποδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο ο οποίος πραγματοποιούσε την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη και ο οποίος τέλεσε τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη.

Πρόκειται για το μοναδικό σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ παρεκκλήσιο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, κατά κόσμο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη, που όπως επεσήμανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι ένας σύγχρονος Άγιος, ο οποίος έζησε τον 20ό αιώνα (1907 – 1991), ως Αγιορείτης Μοναχός, ο οποίος αξιοποίησε το τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους πιστούς.  

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόσο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όσο και κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος αναφέρθηκε στην προσφορά του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Κωνσταντίνου Καλογρίδη και τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία για το παρεκκλήσιο και τα έργα που έχουν τελεστεί τα τελευταία χρόνια και στην κυριολεξία έχουν αλλάξει την μορφή του ναού.

Αναφερόμενος στο παρεκκλήσιο επεσήμανε: «Εκφράζω την μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα μαζί σας. Είναι μια μεγάλη μέρα για την ενορία σας αλλά και για όλη την Αρχιεπισκοπή μας. Δεν υπάρχει άλλος ναός με παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη στην Αμερική. Μπορείτε να είστε υπερήφανοι που τιμάτε την μνήμη ενός τέτοιου Αγίου. Έναν άνθρωπο πολύ απλό, που είχε μέσα του τόση αγάπη που η αγάπη αυτή έβγαινε στην προσωπικότητά του και την σχέση του με τους άλλους ανθρώπους. Δεν έλεγε φιλοσοφίες. Έλεγε όμως αυτό που ήθελε να ακούσει κάθε άνθρωπος πονεμένος που είχε ένα πρόβλημα και είχε ανάγκη μια συμβουλή για την ζωή του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο επικοινωνίας του Αγίου με τους πιστούς και τόνισε ότι  συμβούλευε δια τηλεφώνου.

 «Πολλές φορές κατηγορούμε την τεχνολογία. Η κακία και η καλοσύνη είναι στην καρδιά μας. Όχι στην τεχνολογία. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να διαδώσουμε παντού το μήνυμα του Ευαγγελίου», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Δούκα, την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Λούλα Μπάρκα και την Ντόροθι Κατόπη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης, αναφέρθηκε στις σχέσεις του με την Ιερή Αδελφότητα Χρυσοπηγής Χανίων, με την οποία ταυτίστηκε ο Άγιος Πορφύριος, αλλά και την ηγούμενη Γερόντισσα Θεοξένη, η οποία, μαζί με την Μοναχή Θεολέκτη, ήρθαν από την Κρήτη για να παραστούν στα θυρανοίξια.

Στη συνέχεια δώρισε στον κ. Ελπιδοφόρο την εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι το πρώτο παρεκκλήσιο στην Αμερική αφιερωμένο στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά και ο κόσμος που είναι εδώ σήμερα συνέβαλε με πολύ αγάπη στο ιερό αυτό έργο. Θα ήθελα να καλωσορίσω τις μοναχές από την Ιερά Αδερφότητα Χρυσοπηγής Χανίων που είχαν πνευματικό δεσμό με τον Όσιο Πορφύριο. Γνωρίζω την Γερόντισσα και το Μοναστήρι από μικρό παιδί».

Μετά τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου η κοινότητα παρέθεσε γεύμα προ τιμή του Αρχιεπισκόπου και των προσκεκλημένων, ενώ η χορωδία του Κατηχητικού και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου έψαλαν τα Κάλαντα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ ευγαριστεί τους μαθητές για το δώρο της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι μαθητές δώρισαν στον Αρχιεπίσκοπο έναν γυάλινο σταυρό και συνομίλησαν μαζί του.  

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο διακεκριμένος αγιογράφος Γιώργος Φιλιππάκης και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιστόουν, π. Γεώργιος Αναστασίου.

Σε πρώτο πλάνο οι μαθητές ενώ ψέλλουν τα κάλαντα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές του Κατηχητικού και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο οι Δημήτρης Πανάγος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γιώργος και Μαίρη Φιλιππάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ ανάβει το φιτίλι της καντίλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης, ενώ καλωσορίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κατάλογος των δωρητών του παρεκκλησίου του Αγίου Πορφυρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο ιερατικός προϊστάμενος του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, π. Γεώργιος Αναστασίου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς και τους προσκεκλημένους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.