ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκινητική και πλούσια σε μηνύματα ήταν η τελετή απονομής των «Βραβείων του Μεγάλου Αλεξάνδρου» της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης στον επιχειρηματία, ηγέτη και φιλάνθρωπο Σάββα Τσίβικο και στον καθηγητή Καρδιολογίας Δρ Ιωάννη Κωστή. Πρόκειται για δύο εξέχουσες προσωπικότητες της ομογένειας της Νέας Ιερσέης, οι οποίες έχουν βραβευτεί τόσο από την ομογένεια, όσο και από την ίδια την αμερικανική συμπολιτεία.

Η απονομή των βραβείων συνδυάστηκε με την απονομή υποτροφιών και την 10η επέτειο της ιδρύσεως της Ομοσπονδίας και την 15η επέτειο της ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου και έλαβε χώρο το βράδυ της Κυριακής, 9 Ιουνίου 2019 στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «The Graycliff» στο Moonachie της Νέας Ιερσέης.

Παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, καθώς επίσης εκπρόσωποι από όλους τους συλλόγους και τις κοινότητες, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Ιερσέης, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, ο τέως πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης, Γεώργιος Σιαμπούλης, καθηγητές και επιστήμονες.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ο οποίος ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι συνεορτάζουμε την 10η επέτειο της ιδρύσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης και την 15η επέτειο της ενθρονίσεως του Μητροπολίτη, κ. Ευαγγέλου.

Ο Δρ. Σταυριανίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους συμπροέδρους Νικήτα Μουστάκη και Αγγελική Χιόνη και τα άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής καθώς επίσης και για τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στον δικηγόρο Νικήτα Μουστάκα, ο οποίος αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην καταγωγή του από τη Μήλο.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Σάββα Τσίβικου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δρ. Ηλίας Ηλιάδης αναφέρθηκε στο έργο της Ομοσπονδίας και συνεχάρη τα τιμώμενα πρόσωπα υπενθυμίζοντας ότι τα βραβεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τα ανώτατα βραβεία, τα οποία έχει θεσπίσει η Ομοσπονδία προκειμένου να αναγνωρίσει και να τιμήσει την πολυσχιδή προσφορά ομογενών και φιλελλήνων.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, συνεχάρη την Ομοσπονδία και τους τιμώμενους και μεταξύ άλλων τόνισε πως ό,τι κι αν κάνουν το κάνουν από αγάπη για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι οι Ομοσπονδίες της Νέας Ιερσέης και της Φιλαδέλφειας είναι δυναμικές και ότι αποτελούν άξιους πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αμερική.

Από αριστερά οι Ρένα Τσάπελα, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, Πάνος Χρυσοβέργης και Σταύρος Θεοδώρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι απέδειξε ότι η πολιτική της Αμερικής αλλάζει επί τα βελτίω και κάλεσε τους ομογενείς να αξιοποιήσουν αυτές τις ευνοϊκές συγκυρίες.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ μετέφερε του εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη  και εστίασε την προσοχή του στα αισιόδοξα μηνύματα που εξέπεμψε το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

«Με τις δικές σας προσπάθειες και με τον δικό σας αγώνα θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο», επεσήμανε ο κ. Φαίδωνος, ο οποίος συνεχάρη τους τιμώμενος για την πολυσχιδή προσφορά τους.

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, οι  γενικοί Πρόξενοι και οι ηγέτες της Ομοσπονδίας απένειμαν το Βραβείο Μεγάλου Αλεξάνδρου για την κοινωνική προσφορά στον Σάββα Τσίβικο και το Βραβείο Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Παιδεία στον διακεκριμένο καθηγητή – καρδιολόγο Δρ. Ιωάννη Κωστή.

Ο Σάββας Τσίβικος, ο οποίος ηγήθηκε της Ομοσπονδίας για τέσσερα συναπτά έτη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Το Βραβείο ετούτο το μοιράζομαι με τη σύζυγό μου Μαρία, με τα παιδιά μου, Χαράλαμπο, Ελπίδα και Βαγγέλη και το αφιερώνω στον πατέρα μου που περνάει δύσκολες στιγμές και είμαι σίγουρος ότι θα ήταν πολύ υπερήφανος. Όταν μεγαλώναμε μας έλεγε δείτε πόσο δύσκολη είναι η ζωή εδώ, κοιτάξτε να μη περάσετε και εσείς τα ίδια. Είμαι σίγουρος ότι ο Χαράλαμπος Τσίβικος είναι υπερήφανος για τα παιδιά του.

Παραλαμβάνω αυτή την τιμή εκ μέρους όλων εσάς και όλων όσων δούλεψαν γι αυτή την Ομοσπονδία. Γι αυτή την ιδέα που αρχίσαμε το 1987 με τον αείμνηστο Γεώργιο Μανωλιό, τον αείμνηστο Ιωάννη Σακελλάρη, τον Ανδρέα Κωμοδρόμο, τον Γιάννη Κούρτη και πολλούς άλλους που δουλεύαμε για τον Μιχάλη Δουκάκη. Ήταν η πρώτη φορά που η ομογένεια κινητοποιήθηκε και έδειξε τη δύναμή της.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος και οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δυστυχώς πήρε είκοσι χρόνια για να γίνει πραγματικότητα το όραμα. Και καθυστέρησε λόγω της έλλειψης του ιεράρχη. Και ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ευλόγησε και ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας και το όνειρο έγινε πραγματικότητα.   Σεβασμιώτατε σε ευχαριστούμε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομοσπονδίας ως συντονιστής της δράσης όλων των συλλόγων και της Ομοσπονδίας.

«Ο ελληνισμός είναι ένα ιδεώδες που εμείς εδώ στην Αμερική μακριά από κομματικές σκοπιμότητες έχουμε χρέος και καθήκον να το διατηρήσουμε και να το διαιωνίσουμε στην Αμερική. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση των ελληνορθοδόξων παραδόσεων», επεσήμανε ο κ. Τσίβικος υπενθυμίζοντας η καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης στις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών.

Ο Νικήτας Μουστάκας και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας (στο βήμα) Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επεσήμανε ότι «πρέπει να είμαστε επάγρυπνοι και να είμαστε έτοιμοι να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα εδώ στην Αμερική, γιατί εμείς είμαστε φύλακες και φυλάμε Θερμοπύλες. Είμαστε αγνοί γιατί έχουμε την Ελλάδα και την Κύπρο στην καρδιά μας».

Ο Δρ. Ιωάννης Κωστής αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή του καριέρα και χαριτολογώντας τόνισε ότι η προφορά του ακόμη και σήμερα τον προδίδει.  Αναφερόμενος στους φοιτητές και τους σπουδαστές από την Ελλάδα και την Κύπρο επεσήμανε ότι ομιλούν άπταιστα τα αγγλικά και ότι διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση.

Γενική άποψη της αίθουσας/ Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά ο ομιλητής έκανε και στην Οδύσσεια και στην Ηλιάδα του Ομήρου που διδάσκονται ακόμη και σήμερα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν υποτροφίες συνολικού ύψους 15.000 περίπου χιλιάδων δολαρίων σε εννέα ομογενείς φοιτητές και συγκεκριμένα στους Κατερίνα Χριστοδουλίδη, Μαρία Έλενα Νικολαϊδου, Παναγιώτη Χριστοδουλίδη, Ηλία Πάππα, Παναγιώτη Λογοθέτη, Φοίβο Χριστοδουλίδη, Σοφία Κοντολιού, Γεώργιο Κωστίδη και Σπυρίδωνα Κωστίδη.

Ο πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας Κωμοδρόμος ενώ κόβει την τούρτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Νικήτας Μουστάκας, Δρ. Ηλίας Ηλιάδης, Δρ. Ιωάννης Κωστής και Δρ. Πάνος Σταυριανίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα στελέχη της Ομοσπονδίας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους φοιτητές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δρ. Ηλίας Ηλιάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
O τέως πρόεδρος του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης Γιώργος Σιαμπούλης ενώ απονέμει την υποτροφία στη μνήμη του Ιωάννη Σακελλάρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.