Του Αχιλλέα Λυγγέρα*

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ερντογάν με τα πρόσφατα επιθετικά του τερτίπια δείχνει πως συνεχίζει να μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, γιατί εσφαλμένα θεωρεί ότι η χώρα μας είναι στρατιωτικά αδύναμη, και ως εκ τούτου απαιτεί με ανατολίτικο τσαμπουκά και εκβιαστικά τελεσίγραφα, την παραχώρηση στην Τουρκία ενός σημαντικού μέρους της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να το επιτύχει στο δικαστήριο της Χάγης, χάρη του νομικού προηγούμενου των κάκιστων συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και ειδικά με την Αίγυπτο, που προδικάζει ότι το «κλειδί» Καστελλόριζο έχει περιορισμένη επήρεια θαλάσσιων ζωνών.

Αναρωτιέμαι ποιος έχει δώσει στον Ερντογάν τόσο πολύ αέρα, εκτός από τον Τράμπ και την Μέρκελ; Ο Τσίπρας; Ο Κοτζιάς; Ο Κατρούγκαλος; Η Ντόρα Μπακογιάννη; Όλοι τους μαζί με τις ενίοτε ατυχείς, η αλλιώς ανθελληνικές, τοποθετήσεις τους στα ελληνοτουρκικά θέματα;

Το εθνοπροδοτικό ξεπούλημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας στους Σκοπιανούς δεν τους άγγιξε καθόλου; Δεν έχουν κανένα σεβασμό στην ιστορία της χώρας μας; Δεν διδάχτηκαν ποτέ στα σχολεία που πήγαν ότι: «Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων τιμιώτερόν ἐστιν ἡ Πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἀγιώτερον καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς καὶ παρ᾿ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι»;

Λυπάμαι πάρα πολύ που οι πολιτικοί μας ηγέτες υποτίμησαν την νοημοσύνη μας και αγνοώντας τελείως την θέληση της τεράστιας πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, έκαναν στα κρυφά διάλογο με την Τουρκία. Αν είχε μείνει έστω και μια σταγόνα εμπιστοσύνης στον Ελληνικό λαό, για τους παραπάνω πολιτικούς μας ηγέτες, εξατμίστηκε.

Προφανώς δεν έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι ότι η χρόνια στρατηγική του κατευνασμού της Τουρκίας, μέσου διαλόγου και υποχωρητικότητας, δεν φέρνει το παραμικρό επωφελές αποτέλεσμα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τουναντίον τα βλάπτει ανεπανόρθωτα. Η τωρινή Ελληνο-τουρκική κρίση, με τις έρευνες του ORUC REIS στην υφαλοκρηπίδα μας, το αποδεικνύει ξεκάθαρα.

Ας πάμε τώρα ένα βήμα παρακάτω. Η Τουρκία ακολουθεί διαχρονικά την τακτική της ὕαινας, κατά την καλώς τεκμηριωμένη γνώμη του φίλτατου Πολύκαρπου Αδαμίδη, επιφέροντας “δαγκωματιές στο σώμα” της πατρίδας μας, για να την εξασθενήσει πρώτα και μετά μόλις βρει την κατάλληλη ευκαιρία να την αποτελειώσει. Εμείς τι κάνουμε σαν χώρα μέχρι τώρα;

Απλά προσπαθούμε, ελλείψει έμπρακτης στρατιωτικής υποστήριξης των συμμάχων μας, να αποφύγουμε να μας «δαγκώσει» δυνατά ξανά η Τουρκία, όπως έκανε στο παρελθόν με την Κύπρο, Ίμια, υπογραφή της ΑΟΖ με την Λιβύη και την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Να όμως που τώρα δεχτήκαμε ακόμη μια δυνατή «δαγκωματιά», νότια του Καστελλόριζου, από την Τουρκία.

Το μόνο αντίδοτο για την Ελλάδα μας είναι να αρχίσει επιτέλους να ανταποδίδει τις τουρκικές «δαγκωματιές» σε όλα τα επίπεδα. Χθες κιόλας. Με όλα τα πολεμικά και διπλωματικά εφόδια που έχει στην φαρέτρα της. Δεν έχει άλλη λογική επιλογή. Ειδικά αυτή την στιγμή που η Τουρκία καταρρέει οικονομικά και χρειάζεται ένα γερό πάτημα στον οικονομικό της κάλο, με το κλείσιμο των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων, και με ένα παράλληλο σαμποτάζ των προϊόντων της, για να αρχίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν μια πολιτισμένη χώρα. Την στιγμή που το ORUC REIS κάνει παράνομες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας, πρέπει να κόψουμε, για μια δεύτερη φορά, τα ηχοβολιστικά του καλώδια. Πάση θυσία.

Κλείνοντας, οι κρίσεις αναδεικνύουν ηγέτες. Όχι «φοβισμένες κοτούλες» σαν τους δικούς μας πολιτικούς ηγέτες, νυν και τέως, που ήταν και είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Νυν υπέρ πάντων ο αγών και όχι νυν υπέρ πάντων ο αγών για την εν εξελίξει άτακτη υποχώρηση μας, με βλακώδεις δικαιολογίες, π.χ. ότι δήθεν το ORUC REIS δεν μπορεί να κάνει έρευνες, λόγου ηχητικών παρεμβολών από τις μηχανές των εν πλω πολεμικών πλοίων δίπλα του, την στιγμή που είναι ευρέως γνωστό ότι είναι εξοπλισμένο με noise-canceling τεχνολογία.

Τι άλλο θα ακούσουν τα αυτιά μας; Αυτοί μάλλον νομίζουν ότι απευθύνονται σε γίδια. Μήπως τελικά είναι όλοι τους πουλημένα τομάρια και εξυπηρετούν πρωτίστως ξένα συμφέροντα; Αν και εφόσον είναι ανίκανοι να υπερασπίσουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που το απαιτεί γραπτώς το Σύνταγμα μας, τότε γιατί δεν παραιτούνται;

* Ο Αχιλλέας Λυγγέρας είναι επιχειρηματίας, εστιάτορας και βετεράνος του Στρατού Ξηράς.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.