ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος του εν εξορία Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Γεώργιος Γεωργόπουλος έλαβε την συγκατάθεση της γενικής συνελεύσεως και τις προσεχείς ώρες θα παραδώσει στους εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης το Στικάκι (USB Driver) που στις 31 Οκτωβρίου 2022 παρέλαβαν από την Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή.

Η γενική συνέλευση έλαβε χώρα στην Ποντιακή Λέσχη στην Αστόρια το βράδυ της Πέμπτης, 17 Νοεμβρίου 2022 και ο κ. Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι η δική τους πλευρά παρέμεινε πιστή στην συμφωνία, αλλά η πλευρά της αποκαλούμενης πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων παραβίασε και τορπίλησε την συμφωνία, αφ ενός μεν διότι δεν προσήλθαν στο τραπέζι των συνομιλιών για την προετοιμασία και σύγκλιση της κοινής γενικής συνέλευσης, αφ ετέρου δε διότι συγκάλεσαν μονομερώς την δική τους γενική συνέλευση στο Σταθάκειο Κέντρο στις 27 Οκτωβρίου 2022.

Ο κ. Γεωργόπουλος ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των συλλόγων για την συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου 2022 και παρουσίασε την καταχώρηση στον «Εθνικό Κήρυκα» της Πλειοψηφίας των Πρώην Προέδρων μέσω της οποίας καταγγέλλει την εν λόγω γενική συνέλευση «άκυρη και αντικαταστατική»¨

Ανέγνωσε την φράση «Η λεγόμενη ‘Γενική Συνέλευση’ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2022 η υπό τον κ. Γ. Γεωργόπουλο παράταξη, στο κτίριο του Συλλόγου Ποντίων ‘Κομνηνοί’, είναι άκυρη και αντικαταστατική καθώς έχει συγκληθεί από μία παράνομη, δήθεν ‘Διοίκηση’ που προήλθε από τις ‘εκλογές’ του πεζοδρομίου τον Σεπτέμβριο του 2021» και κάλεσε τους παρισταμένους να αναλογιστούν πώς μπορεί μια διορισμένη Επιτροπή Πρώην Προέδρων να θεωρεί παράνομη μια ηγεσία που εκλέχτηκε με δημοκρατικές διαδικασίες (βλέπε το βίντεο).

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τριμερή συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου 2022 και τόνισε ότι η πλευρά τους ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έδωσε παράταση δύο εβδομάδων στις δικαστικές διαδικασίες και μάλιστα είχε δεσμευτεί ότι εάν προσέλθουν καλή τη πίστη και βούληση στην κοινή γενική συνέλευση εκεί θα αποφασίσουν να άρουν τις εκατέρωθεν μηνύσεις.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις αποφάσεις του Δικαστή στο αίτημα της πλευράς Καλαμαρά και διεμήνυσε ότι αρνήθηκε να εξετάσει την νομιμότητα του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου και ότι βάσει αυτής της απόφασης παραμένουν στο παιγνίδι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο γενικός γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης και ο πρόεδρος Γεώργιος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο γενικός Γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης επεσήμανε ότι το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο δεν έχει καμία σχέση με τις οικονομικές ατασθαλίες του σκοτεινού παρελθόντος, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων εκλέγονται για πρώτη φορά.

Η περίοδος που μεσολάβησε από της εκλογής τους, την 19η Σεπτεμβρίου 2021 και ειδικά η προετοιμασία και διοργάνωση της παρελάσεως απέδειξε ότι η εκλεγμένη ηγεσία έχει όρεξη για δουλειά και κατάφερε υπό αντίξοες συνθήκες και εν εξορία να κάνει την διαφορά στα οικονομικά της παρελάσεως.

Στην συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους αντιπροσώπους και στους προέδρους των συλλόγων να εκλέξουν έναν τουλάχιστον αντιπρόσωπο κάτω των 40 με 50 ετών και τους διαβεβαίωσε ότι μαζί θα κάνουν την διαφορά.

Ο Αλέκος Μπαρμπαγιάννης, όρθιος, και ο Γιώργος Σερέτης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

«Ερχόμενοι περισσότεροι νέοι, όπως εμείς, θα ανανεωθεί η γενική συνέλευση όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και μορφωτικά, καθώς τα νέα παιδιά της ομογένειας είναι σπουδαγμένα και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς. Μόνο με την εισροή νέου αίματος θα ανανεωθεί η Ομοσπονδίας και θα μπορέσει να κοπεί ο γόρδιος δεσμός με τους συλλόγους σφραγίδες και το αμαρτωλό παρελθόν», συμπλήρωσε ο κ. Κοτρώνης.

Απολογισμός παρέλασης

Η ταμίας της παρελάσεως Σπυριδούλα Τσουκαλά επεσήμανε ότι πριν φύγει για τις διακοπές παρέδωσε τον οικονομικό απολογισμό και ο γενικός Γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης τον παρέδωσε στα μέσα ενημέρωσης, αλλά ο Δημήτριος Καλαμαράς παρεμπόδισε την δημοσίευσή του με το πρόσχημα ότι δεν έχει την έγκριση του προέδρου και των συμπροέδρων της Επιτροπής Παρελάσεως.

Ο κ. Καλαμαράς αντί να συγκαλέσει πανομογενειακή συγκέντρωση για να γίνει ο οικονομικός απολογισμός της παρελάσεως, όπως έχει συμφωνηθεί, επέλεξε να παρουσιάσει τον απολογισμό στην δική τους συνέλευση και μάλιστα παρέστη και ο Λου Κάτσος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Τζον Κατσιματίδη.  Συνεπώς στην συνέλευση που συγκλήθηκε από τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη, Ηλία Τσεκερίδη, Νικόλαο Διαμαντίδη και Κλεάνθη Μεϊμάρογλου τον απολογισμό παρουσίασαν οι κ.κ. Δημήτριος Καλαμαράς, Λου Κάτσος και Χρήστος Βουρνάς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών “Μίνως”, Μιχάλης Παναούσης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η κ. Τσουκαλά παρουσίασε αναλυτικά τα έσοδα τα οποία ανέρχονται στα $321.980 και τα έξοδα στα $279.449.49. Η παρέλαση εμφανίζει καθαρά έσοδα της τάξεως των $42.530.51.

Τα έσοδα αυτά είναι πλασματικά, διότι στα έξοδα της παρελάσεως του 2022 δεν έχει υπολογιστεί η προίκα που έλαβαν από την παρέλαση του 2021 που ακυρώθηκε. Πρόκειται για τις προκαταβολές για τις εξέδρες, για τις τουαλέτες, την δεξίωση στο εστιατόριο «Αύρα» και άλλα.

Η κ. Τσουκαλά επεσήμανε ότι από το Ταμείο της Παρελάσεως πληρώθηκαν και άλλα έξοδα της Ομοσπονδίας καθώς η πλευρά Καλαμαρά πάγωσε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς πλην της παρέλασης.

Ανέφερε επίσης ότι εν αγνοία των ταμίων και της Επιτροπής ο κ. Κλεάνθης Μεϊμάρογλου παρήγγειλε τις κορδέλες για τους επισήμους (sashes), βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκαν να ξοδέψουν $6.813 επιπλέον.

Στιγμιότυπο από την γενική συνέλευση. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αναφερόμενη στην διαφημιστική πίτα τόνισε ότι ξοδεύτηκαν $10.779.37 και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις «Αναμνήσεις» και το «Hellenic Scope» που διαφορετικά από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στην παρέλαση.

Οι «Αναμνήσεις» από της ιδρύσεώς τους μέχρι και σήμερα κάλυψαν δωρεάν όλες τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην διαφημιστική πίτα και μάλιστα μετέδωσαν ζωντανά τις παρελάσεις.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ομοσπονδίας η κ. Σπυριδούλα Τσουκαλά επεσήμανε ότι υπάρχουν $67.000 στον λογαριασμό της Investors Bank, $13.000 στην Alma Bank και 49.000 στην «T.D. Bank» και ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στις $135.368.10.

Η ταμίας Σπυριδούλα Τσουκαλά και ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Τον Ιούνιο του 2021 βάσει του απολογισμού που έγινε στο διήμερο εκλογικό συνέδριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις»  στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπήρχαν συνολικά $256.802. Άρα στο διάστημα των 17 μηνών που μεσολάβησαν από τότε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ξόδεψε $121.434.10.

Εάν το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο παραμείνει κλειστό και δεν υπάρξουν έσοδα από δωρεές στα τέλη του 2023 η Ομοσπονδία θα υποχρεωθεί να κηρύξει πτώχευση.

Προϋπολογισμός παρελάσεως 2023

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργόπουλος ανακοίνωσε ότι η παρέλαση της ομογένειας για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης θα λάβει χώρα την Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 και κάλεσε τους αντιπροσώπους να προτείνουν μέλη για την επιτροπή Παρελάσεως.

Όρθιοι, ο Δημήτριος Βεκιαρέλης, πρώην πρόεδρος της Παλλημνιακής Αδελφότητας “Ήφαιστος” και ο ά αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Μπάρδης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο κ. Πολύκαρπος Κοτρώνης και τα άλλα στελέχη που συμμετείχαν στην προηγούμενη επιτροπή επεσήμαναν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν με την άλλη πλευρά και ότι θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τον απολογισμό της επικείμενης παρέλασης ο οποίος βασίζεται στα δεδομένα της παρελάσεως του 2022 και ανέρχεται στα $344.750.  

Επιτροπές

Αμέσως μετά η έδρα δέχτηκε προτάσεις για τις επιτροπές.

Για την επιτροπή παρελάσεως προτάθηκαν οι Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, Σπυριδούλα Τσουκαλά, Σοφία Στρουμπάκη, Πολύκαρπος Κοτρώνης, Αναστάσιος Καραγκούνης, Γιώργος Ξερακιάς και Γιώργος Σερέτης.

Στην Επιτροπή Καταστατικού προτάθηκαν οι κ.κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος, Πολύκαρπος Κοτρώνης, Αλέκος Μπαρμπαγιάννης και Βασίλειος Πετράτος.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προτάθηκαν οι κ.κ. Αναστάσιος Καραγκούνης και Γιώργος Ξερακιάς.

Στην Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων προτάθηκαν οι κ.κ. Σοφία Στρουμπάκη, Άννα Νότη και Μιχάλης Παναούσης.

Τέλος στην Πολιτιστική Επιτροπή προτάθηκαν οι Ντέζυ Τσιτουρίδου και η Νομική Καστανά.

-Advertisement-

3 COMMENTS

  1. Ευχαριστούμε τις “αναμνήσεις “για τη λεπτομερη ανταποκριση σχετικά με την κατάσταση στην ομοσπονδία ελληνικών σωματείων της Νεας Υόρκης. Συγχαρητηρια σε οσους συμμετεχουν στις συνελευσεις για να εξυγιάνουν την ομοσπονδία ώστε να σταθεί στο ύψος της αντιπροσωπεύοντας επάξια τους έλληνες ομογενείς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.