ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή, υπό τους κ.κ. Κώστα Μάστορα, Γιάννη Στρουμπάκη και Αχιλλέα Λυγγέρα, το βράδυ της Δευτέρας, 31ης Οκτωβρίου 2022, συγκάλεσε ανοικτή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της οποίας παρέδωσε στους κ.κ. Γιώργο Γεωργόπουλο και Δήμο Σιώκη, εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Ομοσπονδίας το στικάκι (USB Drives) με τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου.

Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα στο Μινωϊκό Σπίτι στην Αστόρια και παρέστησαν εκπρόσωποι από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και πρόεδροι συλλόγων και απλοί ομογενείς. Παρέστη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Μίνως» Μιχάλης Παναούσης, ο οποίος με το θάρρος του οικοδεσπότη να αποτρέψει τον εκτροχιασμό που κάποιοι είχαν κατά νου να προκαλέσουν.

Αν και η έδρα προσπάθησε να διατηρήσει την τάξη και να διαλαλήσει σε όλους τους τόνους ότι οι προσπάθειες όλων πρέπει να εστιαστούν στην υλοποίηση της λυτρωτικής όπως την χαρακτηρίσαμε συμφωνίας της  17ης Οκτωβρίου 2022 για την σύγκληση κοινής γενικής συνέλευσης στις 17 Νοεμβρίου 2022, εν τούτοις οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξεδίπλωσαν τα ξίφη και παρ΄ ολίγο να τινάξουν στον αέρα ακόμη και την ίδια την συνέντευξη τύπου.

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή αιφνιδίασε τους δημοσιογράφους και το ακροατήριο με την παράδοση των στικακιών, διότι όλοι ανέμεναν ότι θα εισέλθει σε λεπτομέρειες και θα μάθαιναν τελικά εάν και ποιος έβαλε το δάκτυλο στο μέλι και ποιος ευθύνεται για τις οικονομικές ατασθαλίες και για την καθήλωση της Ομοσπονδίας στην άνευ προηγουμένου κρίση θεσμών και αξιών, την γελοιοποίηση και τον διασυρμό της οργάνωσης στα Δικαστήρια.

Η Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο έλεγχος είναι ολοκληρωμένος και ότι επαφίεται στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και συγκεκριμένα της φερόμενης ως πλειοψηφίας των Πρώην Προέδρων υπό την ηγεσία των κ.κ. Δημητρίου Καλαμαρά και Νικολάου Διαμαντίδη και του εκλεγμένου και εν εξορία Διοικητικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Γεωργόπουλου να μελετήσουν τα ευρήματα και να αποφασίσουν αν και πότε πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα.

«Εμείς είμαστε αναλυτές. Πήραμε 6.000 κομμάτια δεδομένων και τα κάναμε πληροφορίες, τις οποίες μπορεί να διαβάσει κάποιος και να εξάγει συμπέρασμα.  Η Ομοσπονδία είναι αυτή που θα αποδώσει ευθύνες.  Τα ευρήματα θα πρέπει να διδάσκονται ως «case study» στα Πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγήν για το πώς να διοικήσεις έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό», διεμήνυσε ο κ. Μάστορας, υπενθυμίζοντας ότι η εκτίμηση των ευρημάτων και η απόδοση ευθυνών είναι αρμοδιότητα των πειθαρχικών οργάνων της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Μάστορας έκανε μια σύντομη αναδρομή σε όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους 14 μήνες, από την ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών ούτως ώστε να μην καταλήξουν τα Δικαστήρια και τόνισε ότι ενώ ήρθαν πολύ κοντά σε συμφωνία την τορπίλισαν την ώρα της υπογραφής.

Αναφερόμενος στον έλεγχο επεσήμανε ότι κατάφεραν με την βοήθεια του Γιάννη Στρουμπάκη, της Αλεξάνδρας Λάσκαρη και των υπολοίπων μελών της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής να εξασφαλίσουν αντίγραφα των μηνιαίων δηλώσεων για κάθε τραπεζικό λογαριασμό και τις επιταγές και με την μέθοδο του «reverse accounting» να αντλήσουν συμπεράσματα, τα οποία αν μη τι άλλο θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αποκατάσταση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης σεβόμενοι τους κανόνες που διέπουν του μη κυβερνητικούς – μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στους οποίους υπάγεται η Ομοσπονδία.

«Δεχτήκαμε μπούλινγκ»

Ο κ. Μάστορας αναφέρθηκε και στην ιστορική συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου και στην απόφαση των δύο πλευρών να ακυρώσουν κάθε σύναξη ούτως ώστε όλες οι δυνάμεις να επιστρατευτούν για την σύγκληση της κοινής γενικής συνέλευσης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας και Γιάννης Στρουμπάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

Αντ’ αυτού η πλευρά του κ. Δημητρίου Καλαμαρά συγκάλεσε την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022, γενική συνέλευση – κατά παράβαση της συμφωνίας – και επιδόθηκε σε πρωτοφανές μπούλινγκ προς τον κ. Μάστορα και τα άλλα μέλη της επιτροπής όταν διεμήνυσαν ότι οι επί μέρους γενικές συνελεύσεις είναι παράνομες και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν να δώσουν αναφορά.

Ωστόσο η φερόμενη ως πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων αγνόησε τις προειδοποιήσεις, προχώρησε σε γενική συνέλευση και μάλιστα επέτρεψε να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση πρότασης μομφής κατά της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής. Αν και η πρόταση απορρίφθηκε εν τούτοις η ζημιά έγινε και το ποτήρι ξεχείλισε.

Ο κ. Μάστορας επεσήμανε «Ο κ. Δημήτριος Καλαμαράς είναι καλός άνθρωπος, αλλά δεν πιστεύει στην ειρήνη. Δεν έχω καμία πρόθεση να τον κακολογήσω, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω την ίδια γλώσσα.  Σε μια ομιλία 40 λεπτών δεν καταλάβαινα τι έλεγε.  Δεν μπορούσα να τον βρω και την Τρίτη μου είπε ότι έχω 5-10 λεπτά για να με ακούσει».

Στιγμιότυπο από την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

«Μου άσκησε μπούλινγκ σαν να είμαι υπάλληλός του, ότι με ψήφισαν και ήμουν υποχρεωμένος να πάω να λογοδοτήσω στην συνέλευσή τους. Του έκλεισα το τηλέφωνο», επεσήμανε. 

Αναφερόμενος στην στάση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών μετά την συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου ο κ. Μάστορας επεσήμανε ότι η πλευρά Γεωργόπουλου έκανε την υπέρβαση και όταν τους ζήτησε επιτακτικά να δώσουν μια ανάσα δύο εβδομάδων στην άλλη πλευρά για να απαντήσει στις μηνύσεις επικοινώνησε με τον δικηγόρο και έδωσαν την παράταση η οποία εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.

«Οι άλλοι έκαναν την υπέρβαση, αλλά εσείς δεν κάνατε ούτε το παραμικρό. Ακόμη και ένα κλειδί του Σταθάκειου που ζητήσαμε να παραχωρήσετε στην Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή ως ελέχιστο δείγμα καλής θελήσεως δεν το πράξατε», επεσήμανε ο κ. Μάστορας απευθυνόμενος στον κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, απερχόμενο πρόεδρο και συνάμα κλειδοκράτορα της Ομοσπονδίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι ΝΙκόλαος Διαμαντίδης, Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας και Γιάννης Στρουμπάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

Ο κ. Μεϊμάρογλου αντέδρασε και προκάλεσε την οργή του Απόστολου Τομόπουλου και η έδρα ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Τομόπουλου από την αίθουσα.

Ο κ. Δημήτριος Φίλιος αντέδρασε στην δήλωση της έδρας σχετικά με την στάση της πλευράς Καλαμαρά και ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Καλαμαράς έχει διάθεση να βρεθεί λύση, απλά ως δικηγόρος γνωρίζει τα τρικ και τα προβλήματα που δημιουργούνται».

Έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το πάγωμα των δικαστικών διαδικασιών για 90 ημέρες και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει διάθεση από την άλλη πλευρά.

Ο πρόεδρος του εκλεγμένου και εν εξορία Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Γεωργόπουλος ανταπάντησε λέγοντας: «Συνέχεια δεχόμαστε χτυπήματα κάτω από την μέση. Αυτοί μας μήνυσαν εμείς απαντήσαμε. Αφήστε τα στην άκρη ελάτε να δώσουμε τα  χέρια. Εμείς προτείνουμε πριν αναχωρήσει ο κ. Μάστορας για την Ελλάδα, να βρεθούμε την άλλη εβδομάδα να κανονίσουμε για την Γενική Συνέλευση».

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Νικολόπουλος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και Νικόλαος Διαμαντίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

«Εάν η άλλη πλευρά προσέλθει καλή τη πίστη στην γενική συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου και τηρηθούν τα συμφωνηθέντα τότε δεν πρέπει πλέον να γίνεται λόγος για πάγωμα, αλλά για οριστική άρση των εκατέρωθεν μηνύσεων», είπε ο Γεώργιος Γεωργόπουλος.

Ηγετική παρέμβαση

Ο Γιάννης Στρουμπάκης δεν ήταν μόνο ο νεότερος της έδρας, αλλά και συνάμα ένας από τους νεότερους – αν όχι και ο νεότερος της ομήγυρης – και εξέπληξε τους δημοσιογράφους και το ακροατήριο με την παρέμβασή του – η οποία είχε ηγετικό και ενωτικό χαρακτήρα και ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι η Ομοσπονδία δεν απαρτίζεται από ένα μάτσο ανίκανων, ανεύθυνων και εγωπαθών πρώην προέδρων, αλλά και από στελέχη με όραμα και με όρεξη να αναλάβουν τα ηνία της Ομοσπονδίας και την οδηγήσουν σε νέους ορίζοντες.

«Εμείς είμαστε όλοι εθελοντές και φέραμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Εσείς βάλατε πάνω από όλα τον εγωισμό, τα μίση, τα πάθη και γελοιοποιήσατε την Ομοσπονδία. Εμείς θέλουμε μια Ομοσπονδία που να αγκαλιάσει και να δώσει βήμα στους νέους, να τους προετοιμάσει και να τους παραδώσει τα ηνία ούτως ώστε η Ομοσπονδία να ανέλθει σε νέους ορίζοντες. Να αγωνίζεται για τα εθνικά μας θέματα, να απονέμει υποτροφίες, να διδάσκει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, τους χορούς, τα ήθη και τα έτοιμα. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τα λάθη και τα σφάλματα του παρελθόντος και να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον», επεσήμανε ο κ. Στρουμπάκης.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Σωτήρη Κωνσταντακόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ευρήματα επεσήμανε: «Ο τίτλος που θα έβαζα είναι κακοδιαχείριση. Δεν γνωρίζουμε πού ανήκουν οι υπογραφές, αλλά μπορώ να διακρίνω «red flags». Για παράδειγμα, είδαμε επιταγές που έλειπαν οι προβλεπόμενες δύο υπογραφές. Είδαμε επιταγές πληρωτέες τοις μετρητοίς χωρίς όνομα αποδέκτη και διάφορες άλλες περίεργες συναλλαγές. Έγινε πολύ άσχημη διαχείριση. Δεν μιλάμε για χρήματα ενός συλλόγου. Τα χρήματα αυτά είναι της ομογένειας. Χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

Σπέρνουν νέες θύελλες

Ο κ. Αχιλλέας Λυγγέρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ευρήματα επεσήμανε ότι από τα ευρήματα του ελέγχου προκύπτει ότι η Ομοσπονδία τα έξι υπό έλεγχο χρόνια είχε μετατραπεί σε προσωπικό «τεκέ -παραμάγαζο» εκ μέρους των κ.κ. Πέτρου Γαλάτουλα και Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

Ο κ. Μεϊμάρογλου σφόδρα ενοχλημένος ζήτησε να μιλήσουν μόνο για την περίοδο 2018 μέχρι και σήμερα και επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Αχιλλέα Λυγγέρα.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Κώστα Βαγγελάτου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

Ο κ. Λυγγέρας απάντησε με μια δήλωση η οποία λέει τα σύκα – σύκα και την σκάφη -σκάφη και το πιο σημαντικό θέτει προ των ευθυνών τους τις δύο πλευρές που παρέλαβαν στα στικάκια και μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ποτέ να μην είναι σίγουρη καμία εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Ομοσπονδίας ότι το Δικαστήριο θα την δικαιώσει. Μπορεί και να συμβεί το αντίθετο. Ως εκ τούτου αν τις παραπάνω αναφερθείσες πλευρές τις ενδιαφέρει έστω και λίγο η ταπεινή μου γνώμη τις προτρέπω αμφότερες να μην σπέρνουν επιπρόσθετους ανέμους γιατί θα θερίσουν πολλαπλές θύελλες, που θα έχουν ενδιαφέρουσες ονομασίες ινστιτούτων επιβολής του νόμου και ο νοών νοείτω.

Το παρελθόν είναι παρελθόν, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε και ως εκ τούτου προτρέπω δημόσια αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας να αποσύρουν τις εκατέρωθεν μηνύσεις τους. Όχι γιατί σπαταλούν αλόγιστα τα χρήματά τους, αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό πράγμα να κάνουν για να προασπίσουν το επερχόμενο φωτεινό μέλλον της ενωμένης Ομοσπονδίας που θα διοικείται από νέους αδιάφθορους και ικανούς ηγέτες αμφότερων φύλλων της ομογένειάς μας».

Από αριστερά διακρίνονται οι Αγγελική Βουρνά, Χρήστος Βουρνάς και Δημήτρης Φίλιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

Αντίδραση προέδρων

Οι πρόεδροι των Συλλόγων που έθεσαν ερωτήσεις ή πήραν τον λόγο ζήτησαν τα πορίσματα του ελέγχου να τεθούν επί τάπητος στην Γενική Συνέλευση και μερικοί εξ αυτών εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την διάθεση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Μεταξύ άλλων μίλησαν ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Σωτήριος Κωνσταντακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών «Κέφαλος» Νίκος Αλυσανδράτος, ο γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», Κώστας Βαγγελάτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαρχίας  Κυνουρίας Δημήτρης Πανάγος, οι πρώην πρόεδροι Νίκος Διαμαντίδης και Δήμος Σιώκης, ο κυβερνήτης της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, κ. Χρήστος Βουρνάς.

Τόσο αυτοί που μίλησαν όσο και αυτοί που παρακολουθούσαν σιωπηλά αποχώρησαν προβληματισμένοι από την αίθουσα κρατώντας μικρό καλάθι για την επικείμενη Γενική Συνέλευση της 17ης Νοεμβρίου 2022.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Νίκου Αλυσανδράτου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,
-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.