ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή – ο μοναδικός νόμιμος και εγκεκριμένος από τις δύο συνελεύσεις φορέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης – το βράδυ της Δευτέρας, 17 Οκτωβρίου 2022 συγκάλεσε στο Μινωϊκό Σπίτι στην Αστόρια συνάντηση με εκπροσώπους των δύο παρατάξεων προκειμένου να συζητήσουν τον Οδικό Χάρτη της εξόδου της Ομοσπονδίας από την κρίση και να συγκαλέσουν κοινή γενική συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι για τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου σε βάθος 6ετίας και να σχηματιστούν οι επιτροπές οι οποίες θα επωμιστούν το δύσκολο έργο της αναγέννησης της οργάνωσης.

Αν και η αποκαλούμενη πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων είχε θέσει βέτο για την παρουσία των δημοσιογράφων και η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή είχε κοινοποιήσει εγκαίρως την πρόθεσή τους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εν τούτοις οι δημοσιογράφοι παρέστησαν πανέτοιμοι εάν και εφόσον επιμείνουν στην αρχική τους απόφαση να αποχωρήσουν.

Στην πράξη δεν υπήρχαν αντιρρήσεις και εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως η παρουσία των δημοσιογράφων ήταν απαραίτητη και χρήσιμη και στην κυριολεξία άλλαξε τα δεδομένα.

Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά και διαφαινόταν εκατέρωθεν διάθεση συμφωνίας, εν τούτοις όταν τέθηκε επί τάπητος η πρόταση για το πάγωμα και την άρση των μηνύσεων υπερχείλισε το μίσος και αντιλαμβανόμενη τον πλήρη εκτροχιασμό της συζήτησης η έδρα διέκοψε την συνεδρίαση.

Το αίτημα των δημοσιογράφων προς τον πρόεδρο της Επιτροπής και δη της έδρας Κώστα Μάστορα να προβεί σε «on the record» σε δηλώσεις και οι αλήθειες που ξεστόμισε (βλέπε το βίντεο) προκάλεσαν τριγμούς και στις δύο παρατάξεις και οι τρεις πλευρές επέστρεψαν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η αντιπροσωπεία του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου και ο πρόεδρος της Γιώργος Γεωργόπουλος επικοινώνησαν με τον δικηγόρο, εξασφαλίστηκε προσωρινό πάγωμα των δικαστικών διαδικασιών (έως και την 1η Νοεμβρίου 2022) και ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για την από κοινού σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης στις 17 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της 49ης Επετείου του Πολυτεχνείου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Κλααμαράς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δήμος Σιώκης, Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας Γιάννης Στρουμπάκης και π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Γενική Συνέλευση, ως το ανώτερο όργανο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να δώσει οριστικό τέλος στην διαρχία και στον εμφύλιο σπαραγμό και να οδηγήσει στα πειθαρχικά όργανα τους πρωτεργάτες αυτού του εμφυλίου.

Η Γενική Συνέλευση, βάσει της επιτευχθείσας συμφωνίας, θα ενημερωθεί για τα ευρήματα του «ατελή» οικονομικού ελέγχου και θα ανανεώσει την εντολή στην Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή για ένα τουλάχιστον 6μηνο ούτως ώστε να δημιουργηθούν τα προγράμματα και το λογισμικό που θα αποκαταστήσουν την διαφάνεια και θα διασφαλίσουν την χρηστή διοίκηση.

Παράλληλα θα συγκροτήσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των μελών της Ομοσπονδίας (συλλόγων, αδελφοτήτων και κοινοτήτων), θα αποκλείσει τους Συλλόγους – Σφραγίδες και θα προλειάνει το έδαφος για την διενέργεια των εκλογών.

Η Γενική Συνέλευση θα εκλέξει την Επιτροπή Παρελάσεως, η οποία θα ξεκινήσει πάραυτα το έργο της για την προετοιμασία της Παρελάσεως για την 202 επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Α. Γωνιάς, Δημήτριος Φίλιος, Δημήτριος Καλαμαράς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δήμος Σιώκης, Νίκος Διαμαντίδης, Δημήτρης; Πανάγος, Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας, Γιάννης Στρουμπάκης, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Πολύκαρπος Κοτρώνης, Νίκος Μπάρδης, και Αναστάσιος Καταγκούνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η απόφαση για την εκλογή Επιτροπής Καταστατικού από την εν λόγω Γενική Συνέλευση και η πλαισίωσή της με ειδήμονες και νομικούς συμβούλους μη κερδοσκοπικών οργανισμών ήταν ένα από   επίμαχα θέματα στα οποία υπήρξαν αντιδράσεις, διότι οι πρώην πρόεδροι δεν έχουν κατανοήσει ότι η παρατεταμένη κρίση και ο εμφύλιος έχουν τις ρίζες τους στην ηθελημένη καταστρατήγηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και των κανόνων λειτουργίας των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών.

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή προ έξι μηνών είχε καλέσει σε διάλογο τις δύο πλευρές για τον Οδικό Χάρτη και αν και διαφαινόταν συμφωνία σε όλα τα προαπαιτούμενα οι συζητήσεις κολλούσαν στο δια ταύτα και κυρίως στο θέμα της απαλλαγής από τις αλυσίδες του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου και στην άρση των μηνύσεων.

Αυτά τα δύο θέματα συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης να αδειάσει το γραφείο του προέδρου της Ομοσπονδίας, το οποίο κατέχει ο κ. Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, οδήγησαν στον εκτροχιασμό και στην διακοπή των συνομιλιών και στην δήλωση καταπέλτης του κ. Κώστα Μάστορα, η οποία άλλαξε τα δεδομένα και οι τρεις πλευρές επέστρεψαν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στιγμιότυπο από την προσευχή που ανέπεμψε ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κοινό συμπέρασμα

Κοινό συμπέρασμα όσων παρακολούθησαν τις συνομιλίες ήταν ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν και δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε πλέον στην Ομοσπονδία. Οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας έχουν καταχραστεί την εντολή της καταστατικής συνέλευσης του Φεβρουαρίου του 2021 και για δύο συναπτά έτη οδηγούν την οργάνωση από το κακό στο χειρότερο. Τα μίση και το πάθος για εκδίκηση δεν τους επιτρέπουν να αντιληφθούν την ζημιά που έχουν προξενήσει στην Ομοσπονδία και γενικότερα στην ομογένεια που αν μη τι άλλο δικαιούνται και πρέπει να διακατέχονται από πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας.

Οι 40 περίπου πρόεδροι των υγιών Συλλόγων  και Αδελφοτήτων οι οποίοι υπέγραψαν το υπόμνημα που κατατέθηκε στο Δικαστήριο, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση θα δώσουν οριστικό τέλος στην διαρχία και θα μπορέσει η δύσμοιρη Ομοσπονδία να ανασάνει και σιγά – σιγά να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Τρεις πλευρές

Η συνάντηση, όπως προαναφέραμε, ήταν τριμερής και παρέστησαν ως παρατηρητές ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο εκπροσωπούσε την Ιερά Αρχιεπισκοπή στις πανομογενειακές συγκεντρώσεις καθώς επίσης και οι δημοσιογράφοι.

Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής παρέστησαν ο πρόεδρος Κώστας Μάστορας, ο συμπρόεδρος Γιάννης Στρουμπάκης και ο Αχιλλέας Λυγγέρας, οι οποίοι μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής έλεγξαν ό,τι ντοκουμέντα υπήρχαν, εντόπισαν και εξασφάλισαν με πολύ κόπο, ερεύνησαν σε βάθος κάθε έγγραφο και πλέον είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στην γενική συνέλευση τα ευρήματα του «ατελούς» – λόγω έλλειψης τιμολογίων, παραστατικών και πρακτικών των σχετικών αποφάσεων – οικονομικού ελέγχου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Καλαμαράς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δήμος Σιώκης, Νίκος Διαμαντίδης, Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας και Γιάννης Στρουμπάκης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Από την πλευρά της φερόμενης ως Πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων συμμετείχαν έξι αντιπρόσωποι και συγκεκριμένα οι κ.κ. Νικόλαος Διαμαντίδης και Δημήτριος Καλαμαράς ως συντονιστές της Επιτροπής, ο Δήμος Σιώκης, ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο Δημήτρης Φίλιος και ο Δημήτριος Α. Γωνιάς.

Εκ μέρους του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχαν τέσσερις (4) αντιπρόσωποι και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, πρόεδρος, Νίκος Μπάρδης, α’ αντιπρόεδρος, Πολύκαρπος Κοτρώνης, γενικός Γραμματέας και ο κ. Αναστάσιος Καραγκούνης εκ μέρους της Εφορευτικής Επιτροπής.

Αν και ο κ. Κώστας Μάστορας και οι κ.κ. Αχιλλέας Λυγγέρας και Γιάννης Στρουμπάκης επέμεναν να μην ασχοληθούν με το χθες, παρά μόνο με το μέλλον και τον οδικό χάρτη, εν τούτοις οι συνομιλητές τους επέστρεφαν στο χθες με προκλητικό τρόπο και ουκ ολίγες φορές προσβλητικό προς την έδρα τρόπο αποδεικνύονταν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κολλημένοι στο χθες και πρέπει η επικείμενη γενική συνέλευση να τους εξοστρακίσει και να τους αφήσει να ασχοληθούν με το χθες.

Καυγάδων συνέχεια

Οι κόντρες και οι καυγάδες συνεχίστηκαν και μετά την επίτευξη της συμφωνίας και οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες και αποφασιστικές για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αχιλλέας Λυγγέρας

Ο Αχιλλέας Λυγγέρας κληθείς από τις «Αναμνήσεις» να σχολιάσει τα λεχθέντα, διαμειφθέντα και αποφασισθέντα κατά την διάρκεια της τριμερούς διαβούλευσης επεσήμανε: «Η χθεσινοβραδινή επεισοδιακή συνάντηση ήταν «out of this world». Τα είχε όλα! Πάθος, φωνές, εξυπνάδες, ατάκες, παρορμητικές χαζομάρες, καπρίτσια, τσακώματα κ.ο.κ., αλλά επί της ουσίας οι δικαστικές διαμάχες συνεχίζονται, με μόνους κερδισμένους τους δικηγόρους των δυο αντιμαχόμενων πλευρών. Η πρόταση της Διευρυμένης Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής μας για να αποσυρθούν άμεσα οι εκατέρωθεν μηνύσεις, ώστε με αυτό τον τρόπο να οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, έπεσε στο κενό.

Ο λόγος των αντιμαχόμενων πλευρών πρέπει να είναι συμβόλαιο τιμής και τήρησης των συμφωνηθέντων και όχι έρμαιο παρανοήσεων και επιλεκτικής μνήμης. Πλάκα είχε που όταν είπα ότι τα «violations» του Σταθάκειου κτιρίου πρέπει να απαλειφθούν άμεσα……δέχτηκα λεκτική επίθεση! Έλεος!

Κλείνοντας, εύχομαι αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές να κατανοήσουν ότι δεν έχουν άλλη λογική επιλογή, εκτός από έναν έντιμο συμβιβασμό βάσει του προταθέντος από την επιτροπή μας οδικού χάρτη. Όμως ας κρατήσουμε τα θετικά, πως οδεύουμε σε κοινά αποδεκτή εκ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών Γενική Συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου, με κοινά προσυμφωνηθέντες κατ’ όνομα επιτροπές, όπως η Επιτροπή Παρέλασης, Οικονομική Επιτροπή Διαφάνειας, Επιτροπή Αναμόρφωσης του Καταστατικού και Επιτροπή Θεσμού και Διαφάνειας Συλλόγων».

«Όντως έγινε σημαντική πρόοδος και θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα παρακάτω στην γεφύρωση των διαφορών των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά το Ελληνικό μας ταπεραμέντο βγήκε μπροστά μας και μας έκοψε τον δρόμο!», κατέληξε ο κ. Λυγγέρας.

-Advertisement-

2 COMMENTS

 1. Μόνο ανεξάρτητη δεν είναι η εξελεγκτική επιτροπή.
  Η επιτροπή αυτή καθυστερεί και δεν έχει δημοσιεύσει τα ευρήματα της…
  Η καθυστέρηση της είναι ύποπτη και αμβλύνει τα τεράστια προβλήματα που ήδη υπάρχουν.
  Εάν δεν μπορούσαν να κάνουν τους ελέγχους αυτούς γρήγορα, δεν θα έπρεπε να αναλάβουν τόσο μεγάλη ευθύνη…
  Άντε γιατί πρέπει να γίνει και μια πειθαρχική επιτροπή κάποια στιγμή…
  Έχω βίντεο με απρεπείς συμπεριφορές μελών, ανθρώπους χτυπημένους να κλαίνε, κι ενώ οι πρώτες βοήθειες τους παρέχουν βοήθεια, ρουφιάνους να απειλούν ότι θα καρφώσουν μέλη της ομοσπονδίας στο μεταναστευτικό, άλλους να παραδέχονται ότι είναι εκεί για να λύσουν τις προσωπικές τους διαφορές, άλλους να τραμπουκίζουν με ιδιωτικούς σωματοφύλακες, άλλους να βρίζουν και να επειλούν ότι θα σπάσουν τα πόδια μελών, και πολλά άλλα…
  Οι περισσότεροι κι ορισμένοι είναι και “πτυχιούχοι”, δεν ξέρουν να μιλήσουν και να γράψουν σωστά Αγγλικά ή Ελληνικά…
  Δεν ήθελα να τα βγάλω στη φόρα για να μην ξεφτιλιστεί η μοναδική δυνατή δευτεροβάθμια οργάνωση.
  Αλλά προκειμένου να έρθει η κάθαρση ίσως και να το κάνω…

 2. Εσύ πόσα χρήματα έπαιρνες από την Ομοσπονδία; Για δείξε μας τις επιταγές της στο όνομα σου; Η τα έπαιρνες μετρητά; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που δεν εμφανίζεσαι τελευταία στον χώρο της; Η κάθαρση ξεκινάει από εσένα λεβέντη. Μακριά από την Ομοσπονδία χιλιόμετρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.