Γιατί τόση βία, τόσος πόνος, τόσο μίσος, τόσες λεηλασίες, τόση καταστροφή στην Αμερική;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Αμερική φλέγεται», μου λέει χθες ένας συνάδελφος από τη Φιλαδέλφεια, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στην καρδιά της Φιλαδέλφειας. Η Αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία διαμαρτυρίας «Ι can’t Breathe» για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανό που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των Αστυνομικών στην Μινεάπολη.

Την ώρα που συνομιλούσαμε τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν ζωντανά τις διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ και οι εικόνες έκοβαν στην κυριολεξία την ανάσα.

Από την μία πλευρά έβλεπες τον αδελφό του θύματος να απευθύνει έκκληση στις αρχές για την παραδειγματική καταδίκη όχι μόνο του αστυνομικού που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και τριών συναδέλφων του που δεν αντέδρασαν και δεν απέτρεψαν το μοιραίο και να καλεί τους διαδηλωτές να μην αμαυρώσουν τη μνήμη του.

Στιγμιότυπο από την διαδήλωση στην Ουάσινγκτον μπροστά στον Λευκό Οίκο. Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Από την άλλη έβλεπες τους Αφροαμερικανούς της Μινεάπολης να θρηνούν όχι μόνο για τον θάνατο του Φλόιντ, αλλά και για την εκμετάλλευση του πόνου και της θλίψης τους από τους αναρχικούς που πυρπολώντας και λεηλατώντας τα καταστήματα και τα αστυνομικά τμήματα κατάφεραν να βεβηλώσουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.

Από την μία έβλεπες τους Αστυνομικούς σε πολλές πόλεις να γίνονται ένα με το διαμαρτυρόμενο πλήθος, να γονατίζουν και να προσεύχονται και στην κυριολεξία να αλλάζουν τα δεδομένα και να συμβάλλουν στην ειρηνική διαδήλωση και από την άλλη σε άλλες πόλεις έβλεπες μια μερίδα ανθρώπων να σπάνε τις τζαμαρίες, να λεηλατούν τα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα και να τα πυρπολούν.

Οι εικόνες από τις πλατείες που μετατράπηκαν σε πεδία συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των Αστυνομικών που προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των αθώων συμπολιτών κόβουν την ανάσα και αισθάνεσαι την ίδια ασφυξία που αισθάνθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ όταν έλεγε στον δολοφόνο του «Ι can’t breathe».

Οι εικόνες αυτές σου προκαλούν περισσότερο πόνο όταν σκέφτεσαι ότι πάνω από εκατό χιλιάδες Αμερικανοί έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό και χιλιάδες οικογένειες δεν πρόλαβαν ακόμη να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στους συγγενείς και φίλους.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα για 7η ημέρα. Πολλές πόλεις έχουν κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία, ενώ άλλες έχουν ήδη ζητήσει την συνδρομή της εθνοφρουράς.

Προσευχόμαστε όπως οι σημερινές διαδηλώσεις είναι ειρηνικές σε όλη την επικράτεια και να εκπληρώσουν τον στόχο της αφύπνισης της κοινής γνώμης για τις φυλετικές διακρίσεις εις βάρος των Αφροαμερικανών.

Προσευχόμαστε όπως ο Πρόεδρος και το Κογκρέσο αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βγάλουν τις παρωπίδες, να μιλήσουν με την γλώσσα της αλήθειας και να εκπονήσουν ένα σχέδιο εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων και την πάταξη της βίας από όπου κι αν προέρχεται.

Προσευχόμαστε επίσης όπως οι κυβερνήτες, οι δήμαρχοι, οι πολιτειακοί βουλευτές και οι πολιτειακοί γερουσιαστές να βγουν από το καβούκι τους και ακολουθώντας το παράδειγμα του Αστυνομικού Τμήματος του Κάντμεν της Νέας Ιερσέης που πήρε το λάβαρο της διαδήλωσης έγινε ένας με τους διαδηλωτές και συνέβαλε στην ειρηνική έκβαση της διαδήλωσης.

Να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις να αναφωνήσουν μαζί με τους διαδηλωτές «Never again» (Ποτέ πια) και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων των διακρίσεων και την διασφάλιση της ισονομίας και της ισοπολιτείας.  

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.