ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπερπαραγωγή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο πρώτος τηλεμαραθώνιος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, ο οποίος έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής, 31 Μαϊου 2020 στο Κοινοτικό Κέντρο «Ντανιέλ Κουσούλη».

Ο τηλεμαραθώνιος μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της κοινότητας, από το Facebook  και το Υοutube και ήταν αν όχι η μόνη τουλάχιστον από τις ολίγες φορές που το κοινό παρέμεινε καθηλωμένο για πάνω από τέσσερις ώρες στους υπολογιστές και στις έξυπνες συσκευές.

Αν και πολλά μέλη και φίλοι της κοινότητας δεν εργάζονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εν΄τούτοις έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και προσέφεραν από το υστέρημά τους $37.200 δολάρια.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της ΑΧΕΠΑ στην ίδρυση και πρόοδο της κοινότητας.

Οι προσφορές συνεχίζονται μέχρι και ετούτη την ώρα, διότι ο Έλληνας μπορεί να μην έχει λάδι για τα παιδιά του, αλλά για το καντήλι περισσεύει.  

Ο κατάλογος των δωρητών δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κοινότητας και από την έρευνα των Αναμνήσεων προέκυψε ότι προσέφεραν τον οβολό τους 116 οικογένειες οι οποίοι προσέφεραν από $50.00 έως και $2.000. Επτά οικογένειες προσέφεραν χίλια δολάρια εκάστη και άλλες τρεις οικογένειες δύο χιλιάδες δολάρια εκάστη.

Η ιδέα για την διοργάνωση του τηλεμαραθωνίου ανήκει στον ίδιο τον παρουσιαστή του, τον Μάκη Μελισαράτο, που μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας και ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά των μελών του κοινοτικού συμβουλίου, ενώ τον ρόλο του εικονολήπτη και του «παραγωγού»  ανέλαβε ο ιεροψάλτης της κοινότητας Τάσος Φακίνος.  Στην γραμματειακή υποστήριξη και στο τηλεφωνικό κέντρο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους η Τούλα Σαντήλου και τα αδέλφια Τζέρυ και Βασίλης Καπάτος.

Ο Δρ. Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος μίλησε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τα χρήματα αυτά, όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος της κοινότητας Τσάρλης Σαντήλος και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χριστόφορος Οικονομίδης θα διατεθούν για την ενίσχυση του ταμείου της κοινότητας και την αποπληρωμή του δανείου, καθώς επίσης για την δωρεά προστατευτικού εξοπλισμού στο Αστυνομικό Τμήμα του Τσέρι Χιλ (Cherry Hill Police Department ) και το κοινωνικό παντοπωλείο «Cherry Hill Food Pantry».

Αν και εκ πρώτης όψεως ο τηλεμαραθώνιος είχε ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τους προαναφερόμενους σκοπούς, εν τούτοις ήρθε να εξυπηρετήσει πολλαπλάσιους ευγενικούς σκοπούς τους οποίους εντοπίσαμε καθ΄ όσον απολαμβάναμε την υπερπαραγωγή.

Ο πρώτος σχετίζονταν με την διαιώνιση της μνήμης του πρώην προέδρου και του ευεργέτη της κοινότητας, του ευπατρίδη, του βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου της Κορέας και του αγαπημένου παραγωγού, Γιώργου Μπουρλώτου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό την 1η Μαϊου 2020 σε ηλικία 96 ετών.

Η τελευταία συνέντευξη του Γιώργου Μπουρλώτου με τον συνιδρυτή του «Cosmos Philly TV» Ελευθέριο Κώστανς και το οπτικο-ακουστικό υλικό που παραχώρησαν στην κοινότητα ο βετεράνος φωτορεπόρτερ της ομογένειας της Φιλαδέλφειας Στέλιος Λάμπρου και ο βιντεογράφος – φωτορεπόρτερ Βασίλης Κεϊσογλου  ήρθαν να αποδείξουν ότι αμφότεροι αποτελούν τους καλύτερους εκφραστές της ομογένειας της Φιλαδέλφειας.

Εξάλλου τόσο ο πρόεδρος Τσάρλης Σαντήλος, όσο και ο π. Χριστόφορος εξήραν την συνεισφορά των κ.κ. Κώστανς, Κεϊσογλου και Λάμπρου στην υπερπαραγωγή, καθώς επίσης και στην προβολή της πολυδιάστατης προσφοράς της κοινότητας.

Ο δεύτερος σκοπός σχετίζονταν με την προβολή του έργου της κοινότητας και όλων των φορέων ξεκινώντας από την ΑΧΕΠΑ και τις Θυγατέρες της Πηνελόπης, του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, του Κατηχητικού Σχολείου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αγίας Ειρήνης, του JOY, της GOYA, των Συνταξιούχων της Ελληνικής Αγοράς, όπως αποκαλούν το ελληνικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και καταλήγοντας στο κοινοτικό συμβούλιο.

Ο παρουσιαστής Μάκης Μελισαράτος,

«Είθισται να λέμε ότι η Νέα Υόρκη είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Εμείς λέμε ότι η κοινότητα του Αγίου Θωμά δεν κοιμάται ποτέ», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Χριστόφορος Οικονομίδης.  

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρωτοβουλία να δωρίσουν το λεύκωμα για το Χρυσό Ιωβηλαίο το οποίο γιόρτασαν προ τριών ετών σε όσους προσφέρουν $250 και άνω και δωροκαρτών αξίας $100.00 για όσους προσέφεραν πεντακόσια δολάρια και άνω.

Η δωροκάρτες προέρχονταν από τους εστιάτορες της περιοχής και η κοινότητα θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δώσει το έναυσμα στα μέλη της και στα στελέχη να στηρίξουν τους ομογενείς εστιάτορες που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και ο τηλεμαραθώνιος ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες δεν κούρασε το ακροατήριο, διότι περιείχε διάφορες ενότητες, οι οποίες προέβαλαν την προσφορά κάθε φορέα και οργανισμού και της ίδιας της κοινότητας.

Τόσο ο π. Χριστόφορος, όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας και οι πρώην πρόεδροι αναφέρθηκαν στον ρόλο του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου, ο οποίος τους ενέπνευσε και ευλόγησε κάθε προσπάθειά τους συμπεριλαμβανομένης και της ανακαίνισης και της αλλαγής της πρόσοψης του ναού και της προσθήκης του καμπαναριού.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.