Έλληνες δημιούργησαν μάσκες με διαφάνεια και προκαλούν διεθνές ενδιαφέρον

0
Από αριστερά: Κωνσταντίνος Γαλιώτος, Γεώργιος Μπόθος. Φωτογραφία: www.mononews.gr

Της Έφης Τσιβίκα

ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Μια καινοτόμα και αποτελεσματική λύση σε ένα διεθνές πρόβλημα, που ανέκυψε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δίνουν δύο πρωτοποριακές και καταξιωμένες στο χώρο τους ελληνικές εταιρείες.

Στόχος τους είναι να διευκολύνουν την επικοινωνία σε άτομα με προβλήματα ακοής και άλλες ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται τη χειλεανάγνωση (lip reading), τηρώντας παράλληλα τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλει η υγειονομική κρίση. Επιπλέον,  δίνουν τη δυνατότητα να παραμείνει «ζωντανό» το χαμόγελο, τη στιγμή μάλιστα που οι «αποστασιοποιημένες» ανθρώπινες επαφές το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, επιτρέποντας να είναι ορατό παρά τη χρήση μάσκας.

Η πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των δύο εταιρειών, πέραν της παροχής μιας πρακτικής λύσης σε ένα πραγματικό πρόβλημα, στοχεύει να ανοίξει μία συζήτηση η οποία θα ευαισθητοποιήσει και θα εξοικειώσει το κοινό με τα προβλήματα ακοής, βάζοντας το λιθαράκι της στο «οικοδόμημα» της αποστιγματοποίησης.

Εντούτοις, η πρωτοπορία στην ανάπτυξη του προϊόντος φαίνεται ότι ανοίγει και νέους επιχειρηματικούς δρόμους, που οδηγούν τις ελληνικές μάσκες με διαφάνεια σε αγορές εκτός των συνόρων.

Φωτογραφία: www.mononews.gr

Ο Κωνσταντίνος Γαλιώτος, Εμβιοϊατρικός Μηχανικός, μέλος της Διοίκησης της Galiotos earcare και ο Γεώργιος Μπόθος, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της βιομηχανίας λευκών ειδών Pennie, μιλούν στο mononews για το πρότζεκτ τους, το οποίο έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον.

Το παγκόσμιο πρόβλημα

Η ευρεία χρήση μασκών, καλύπτοντας το στόμα, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην επικοινωνία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού ανθρώπων με βαρηκοΐα/ κώφωση, στους οποίους η οπτική επαφή με τα χείλη του συνομιλητή (χειλανάγνωση) είναι αναγκαία για την κατανόηση της ομιλίας.

Εκτιμάται ότι 466 εκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας, λόγω απώλειας ακοής (ΠΟΥ), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, ο αριθμός βαρήκοων και κωφών στη χώρα ανέρχεται στους 30.000.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, η Ομοσπονδία έθιξε το πρόβλημα με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, καθώς και σε υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας την κατασκευή διάφανων μασκών στην περιοχή του στόματος, ώστε να μπορεί ένας κωφός -βαρήκοος πολίτης να επικοινωνεί άνετα μέσω της χειλεανάγνωσης.

Η επιστολή αυτή αναδεικνύει την ανάγκη χρήσης ενός τέτοιου «εργαλείου προσβασιμότητας», κυρίως σε χώρους όπως, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα αεροδρόμια, οι δημόσιες υπηρεσίες και θέτει ενδεχομένως στο τραπέζι μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τα μελλοντικά προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ναυτιλιακών και αεροπορικών εταιρειών, των τραπεζών και άλλων οργανισμών που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Η ελληνική λύση

Η «συμμαχία» των δυο εταιρειών, μετά από έρευνα και σχεδίαση στην παραγωγή μασκών με διαφάνεια, δίνει λύση στο διεθνές ζήτημα παρεμπόδισης της προσβασιμότητας των βαρήκοων πολιτών σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.

«Εφαρμόζοντας στα κέντρα μας καθημερινά σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα σε ενήλικες και παιδιά, έχουμε την εμπειρία και την εξειδίκευση στις ανάγκες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Καθώς δεν υπήρχαν διεθνώς άρτιες λύσεις στο θέμα των μασκών, ήταν ξεκάθαρο πως έπρεπε να τις δημιουργήσουμε στην Ελλάδα. Η Pennie και οι άνθρωποί της, αποτελούν τον εξαιρετικό συνεργάτη, με μοναδικό επαγγελματισμό, πάθος για τελειότητα και ταχύτητα παραγωγής», αναφέρει ο κος Γαλιώτος.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται ήδη στις διαδικασίες δωρεάν παράδοσης μασκών -οι οποίες δεν απευθύνονται στους ίδιους τους βαρήκοους/κωφούς, αλλά στα άτομα που τους εξυπηρετούν- στο Δήμο Αθηναίων, στο Χαμόγελο του Παιδιού και σε άλλους οργανισμούς.  Δωρεές γίνονται και σε μεμονωμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα σε παιδιά με προβλήματα ακοής που κάνουν λογοθεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται σε κάθε παιδί από αυτά μία μάσκα δωρεάν, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ο λογοθεραπευτής του.

Ωστόσο, το προϊόν δεν δημιουργήθηκε αποκλειστικά για άτομα με προβλήματα ακοής. Στα πολυιατρεία του Χαμόγελου του Παιδιού, για παράδειγμα, εξετάζονται παιδάκια, τα οποία δεν έχουν βαρηκοΐα ή κώφωση, αλλά ένα χαμόγελο μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία τους με τους γιατρούς.

Εργονομία και ασφάλεια

Οι νέες πρωτότυπες διαφανείς μάσκες δημιουργήθηκαν μετά από εκτεταμένη έρευνα βιομετρικών χαρακτηριστικών στην ορθή εφαρμογή, άνεση, ασφάλεια και καλή επικοινωνία του χρήστη. Μεγάλος αριθμός χρηστών συμμετείχε στις δοκιμές που οδήγησαν στην παραγωγή των εργονομικών προστατευτικών μασκών, πολλαπλών χρήσεων.

«Επειδή ως εταιρεία εξυπηρετούμε πολύ κόσμο με προβλήματα ακοής είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις μάσκες, να δούμε τις αντιδράσεις των χρηστών και να μας αναφέρουν τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε περισσότερο», σημειώνει ο κος Γαλιώτος, τονίζοντας ότι το feedback ήταν ενθουσιώδες.

Για τη διευκόλυνση της αναπνοής του χρήστη χρησιμοποιείται 100% βαμβακερό ύφασμα, η διαφάνεια είναι ιατρικού επιπέδου που δεν ζαρώνει και δεν θολώνει με την αναπνοή, ενώ όλη η παραγωγή πιστοποιείται με διαδικασίες ISO.

«Αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή το project της μάσκας σαν μέρος της κοινωνικής εταιρικής μας ευθύνης. Είναι μοναδικό να παρέχεις ορθές λύσεις σε συνανθρώπους σου που αντιμετωπίζουν εμπόδια προσβασιμότητας, και είμαστε χαρούμενοι που ένα σωστά σχεδιασμένο προϊόν στην Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον», αναφέρει απ΄ την πλευρά του ο κος Μπόθος.

100% ελληνικό προϊόν

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, υπήρξαν και άλλες αξιόλογες προσπάθειες στο εξωτερικό, αλλά σε μία κλίμακα ερασιτεχνική, από τις οποίες πήραν την ιδέα και την τελειοποίησαν.  Ο σχεδιασμός έγινε εσωτερικά, από τις ίδιες τις εταιρείας και όλα τα υλικά είναι ελληνικής κατασκευής.

Ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την προμήθεια των πρωτοποριακών μασκών εταιρείες και οργανισμοί από χώρες της Ευρώπης, όπως Ελβετία Αυστρία και Τσεχία, ενώ ήδη ετοιμάζονται και κάποιες παραγγελίες.

Όπως εξηγεί ο κος Μπόθος, ναι μεν η αρχική προσέγγιση ήταν η χρήση τους για τα άτομα με προβλήματα ακοής, όμως, το προϊόν εξετάστηκε και σε άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και διαπιστώθηκε η χρησιμότητά του σε επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι επικοινωνούν από απόσταση με συνεργάτες τους ή με τον καταναλωτή, όπως για παράδειγμα χώροι εστίασης, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά..

«Αυτή τη στιγμή το τεστάρουμε στην αγορά. Έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές με επιχειρήσεις και οργανισμούς με θετικές αρχικά αντιδράσεις», αναφέρει ο κος Μπόθος, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα,, με τα δικά της εργαστήρια και με συνεργασίες να ανταποκριθεί σε παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.