ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ράγισαν οι καρδιές στην Νεκρώσιμη Ακολουθία του 20χρονου Γιάννη Κολόμβου (Yiannis Colombos) που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας, 8 Ιουνίου 2020 στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.

Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συμμαθητές, οι Νισύριοι, οι Πυργούσιοι και κατ΄ επέκταση οι Χιώτες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο προαύλιο του ναού και περίμεναν υπομονετικά στο λιοπύρι.

Οι προστατευτικές μάσκες και τα μαύρα ρούχα που φορούσαν καθιστούσαν ακόμη πιο αφόρητη τη ζέστη, αλλά όλοι τους – παιδιά, νέοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι – παρέμεναν ακίνητοι  στο λιοπύρι  στο προαύλιο και στο πεζοδρόμιο και με σκυμμένο το κεφάλι παρακολουθούσαν από τα ηχεία την Νεκρώσιμη Ακολουθία που τέλεσαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο ιερατικός προϊστάμενος την κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και οι ιερείς, π. Αναστάσιος Πουράκης, π. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος και ο π. Νικόλαος Πάρος. 

Περνώντας ανάμεσα στο πλήθος είδαμε αρκετές μαυροφορεμένες μανάδες να ξεσπούν σε λυγμούς και άλλους να αναρωτιούνται ενδόμυχα «πώς είναι δυνατόν να σβήσει τόσο άδικα ένα αστέρι».

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία

Λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις εντός του ναού παρέστη μόνο η οικογένεια, αλλά η ηγεσία της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας κατάφερε – σεβόμενη στο ακέραιο τους κανονισμούς  για την προστασία από τον κορωνοϊό – να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους παρισταμένους να προσκυνήσουν την σορό του και να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας οι προσκυνητές εισέρχονταν ανά δεκάδες τηρώντας με ευλάβεια τις αποστάσεις. Άναβαν το κεράκι, έκαναν τον Σταυρό τους προσκυνούσαν τις εικόνες στον νάρθηκα και στη συνέχεια εισέρχονταν στο ναό. Προσκυνούσαν την σορό και εξέρχονταν από την έξοδο κινδύνου και έτσι αποφεύχθηκε ο συνωστισμός.

Η οικογένεια ενώ ετοιμάζεται να προσκυνήσει την σορό του Γιάννη Κολόμβου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας

Ο χώρος στάθμευσης του ναού, ο παρακείμενος δημοτικός χώρος στάθμευσης είχε πλημμυρίσει από τα οχήματα με γαλανόλευκες και με άλλα ελληνικά σύμβολα, ενώ όλη σχεδόν η Οδός Αρχιεπισκόπου Ιακώβου  (η 33η Οδός μεταξύ της 23ης Λεωφόρου και της Ditmars Blvd) είχε κατακλειστεί από διπλοσταθμευμένα αυτοκίνητα και έκοβε την ανάσα το στεφάνι με το έμβλημα των «Yankees», της λατρεμένης ομάδας του αειμνήστου.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, τόσο κατά την διάρκεια του επικήδειου, όσο και κατά την διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι «το λεξιλόγιο είναι πολύ φτωχό για να περιγράψει την θλίψη, τον πόνο και την οδύνη που προκαλεί ο πρόωρος και άδικος χαμός στο άνθος της νιότης ενός πολλά υποσχόμενου τέκνου της Αστόριας και της ομογένειας».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το σάβανο από τους Αγίους Τόπους το οποίο είχε προμηθευτεί η οικογένεια και με το οποίο ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος σκέπασε την κεφαλή του κεκοιμημένου.

Στιγμιότυπο από το προσκύνημα. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας

Πρόκειται ένα πανάρχαιο έθιμο, το οποίο τείνει να ξεχαστεί από τους ομογενείς της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Κατά την έξοδο των προσκυνητών από το ναό τα στελέχη του Γραφείου Τελετών «Αντωνόπουλος» προσέφεραν σε όλους κόκκινα γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα, τα οποία εναπόθεσαν κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του στο Κοιμητήριο στο κοιμητήριο «St. Michael Cemetery» στην διεύθυνση 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst, NY 11370.

Ιατρικό λάθος

Ο αείμνηστος, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, άφησε την τελευταία του πνοή στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου «Mount Sinai Queens» της Αστόριας  λίγο μετά τις 6.00 π.μ. της Δευτέρας, 1ης Ιουνίου 2020.

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Γιάννη Κολόμβο. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας

Ο Γιάννης, όπως επεσήμανε ο πατέρας του Αλέξανδρος I. Κολόμβος, το βράδυ της Κυριακής αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατά τα μεσάνυχτα αισθάνθηκε δύσπνοια. Όσο περνούσε ο χρόνος άλλο τόσο παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να ανασάνει. Βλέποντας ότι η κατάστασή του επιδεινωνόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 2.15 π.μ. οι γονείς του κάλεσαν ασθενοφόρο το οποίο ανέλαβε την διακομιδή του στα επείγοντα περιστατικά του εν λόγω νοσοκομείου.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε και στις 5.56 π.μ. υπέστη καρδιακή προσβολή και μετά από δέκα περίπου λεπτά (στις 6.05 π.μ.) άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο θάνατός του, όπως ανέφερε η οικογένεια, οφείλεται σε ιατρικό λάθος που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης σε θαλασσινά.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του Γιάννη Κολόμβου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας

Αγρυπνία

Η είδηση για τον πρόωρο και άδικο χαμό του Γιάννη συγκλόνισε τους συγγενείς και φίλους, τους  συμμαθητές, τους δασκάλους, οι οποίοι το βράδυ της Τρίτης, 2 Ιουνίου 2020 συμμετείχαν στην αγρυπνία που διοργανώθηκε ν επί της 47ης Οδού (μεταξύ της 19ης και 20ής Λεωφόρου στην Αστόρια  για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στους γονείς και στα αδέλφια και για με αναμμένα κεριά και λουλούδια να προσευχηθούν υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του.

Στον τοίχο είχαν κολλήσει έναν πίνακα με την φωτογραφία του Γιάννη και στο πεζοδρόμιο σχημάτισαν με λευκά κεριά το όνομά του. Στην δεξιά πλευρά είχαν τοποθετήσει μια ανθοδέσμη και την γαλανόλευκη. Οι λευκοί σταυροί και τα πολύχρωμα κεριά διαρκείας (7 Day Candles) καθιστούσαν ακόμη πιο συγκινητική την κατάσταση. Το μεγαλύτερο διάστημα οι νέοι ήταν αμίλητοι, διότι προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να φύγει από κοντά τους ένας πραγματικός άγγελος.

Αν και μετά τις 8.00 μ.μ. απαγορεύονταν η κυκλοφορία οι Αστυνομικοί  που ήρθαν για να επιβάλλουν την τάξη μόλις αντίκρυσαν τα θλιμμένα πρόσωπα των νέων έβγαλαν το καπέλο και έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ τους για τον θάνατο του πολλά υποσχόμενου νέου που έκανε ετοιμαζόταν να εισαχθεί στην Ακαδημία της Αστυνομίας.

Στιγμιότυπο από την εδξόδιο ακολουθία του Γιάννη Κολόμβου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας

Ο Γιάννης είναι ο πρωτότοκος γιος του Αλέξανδρου I. Κολόμβου και της Σοφίας το γένος Παπαμιχαήλ που γεννήθηκαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια και έλκουν την καταγωγή τους από το Πυργί της Χίου και από τη Νίσυρο αντίστοιχα.

Τόσο ο Αλέξανδρος, όσο και η Σοφία μεγάλωσαν στην Αστόρια και έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά τον Γιάννη, τον Παντελή και τον Ελευθέριο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Γιάννης διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του και για την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είχε αποφοιτήσει από το Λύκειο και ανέμενε με λαχτάρα να έρθει ο Σεπτέμβριος για να δώσει τις εισαγωγικές εξετάσεις για να σπουδάσει στην Ακαδημία και να υπηρετήσει είτε στην Αστυνομία, είτε στην Λιμενική Αρχή και στις άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την δημόσια τάξη.

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ περιμένουν υπομονετικά για να εισέλθουν στο ναό. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας

Τα όνειρά του και της οικογένειας τα ξημερώματα της Δευτέρας έμειναν μισοδρομής γιατί ο Θεός είχε άλλα σχέδια. Το χρειαζόταν κοντά του στον κόσμο των Αγγέλων.

Ο θάνατός του καταλυπεί τους γονείς του Αλέξανδρο Κολόμβο και Σοφία το γένος Παπαμιχαήλ, τα αδέλφια Παντελή και Ελευθέριο, τις γιαγιάδες Ελευθερία Κολόμπου και Αργυρή Παπαμιχαήλ, τους θείους και θείες Κατερίνα και Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου, Νικόλαο και Παρασκευή Παπαμιχαήλ, Γιάννη και Ωραιάνθη Παπαμιχαήλ, τα ξαδέλφια, τους κουμπάρους και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στο φιλανθρωπικό ταμείο που ιδρύσει η οικογένεια για την διαιώνιση της μνήμης του αδικοχαμένου Γιάννη Κολόμπου.

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ παρακολουθούν συντετριμμένοι. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι οι οποίοι αγνόησαν το λιοπύρι και παρέμειναν ακίνητοι και αμίλητοι τη Νεκρώσιμη Ακολουθία. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
Το στεφάνι με το έμβλημα των Yankees, της αγαπημένης ομάδας του Γιάννη Κολόμβου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι οι οποίοι παρέμειναν στο λιοπύρι και άκουγαν τη νεκρώσιμη ακολουθία από τα μεγάφωνα του ναού. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ παρακολουθούν από την οθόνη τη νεκρώσιμη ακολουθία του Γιάννη Κολόμβου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ περιμένουν υπομονετικά για να εισέλθουν στο ναό. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ περιμένουν υπομονετικά για να εισέλθουν στο ναό. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ περιμένουν υπομονετικά για να εισέλθουν στο ναό. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ περιμένουν υπομονετικά για να εισέλθουν στο ναό. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Τά θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
    Ο θεός να τον αναπαύσει
    Καλό παράδεισο
    Αιώνια του η μνήμη .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.