Ηλίας Μπέτζιος – Elias Betzios (1927 – 2018)

  0

  Ο ευπατρίδης, ο ηγέτης, ο ευεργέτης, ο αγωνιστής και ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βορείου Ηπείρου Ηλίας Μπέτζιος (Elias Betzios) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

  Η σορός του το απόγευμα της Τρίτης, 20 Νοεμβρίου 2018, από τις 3.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στη διεύθυνση 11-05 150th Street, Whitestone, NY 11357.

  Η νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτης, 21 Νοεμβρίου 2018 στις 11.15 στον εν λόγω ναό τον οποίο ίδρυσε και ευεργέτησε ο ίδιος.

  Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στη διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N. Y. 11370.

  Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Ιουλία, το γένος Χουρχούμπα, τα παιδιά του Σταύρο και Ελένη Μπέτζιου, Δημήτρη και Lucy Μπέτζιου, τα εγγόνια Ηλίαννα και Ηλία Μπέτζιο, Ιουλία Μπέτζιου, τα αδέλφια Ελευθέριο και Αγγελική Μπέτζιο, Παύλο και Κατερίνα Μπέτζιου, Μαρίκα Λιόλη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Δολό της Πωγωνιανής νομού Ιωαννίνων. Οι αείμνηστοι γονείς του Σταύρος και Αγλαϊα Μπέτζιος έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, τον Ηλία, τον Ελευθέριο, τον Παύλο και την Μαρίκα, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και χάρισαν στην ομογένεια τέσσερα άξια τέκνα, επιχειρηματίες, με κοινωνική προσφορά και πολυσχιδή δράση.

  Ο Ηλίας ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1955, όπου γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του Ιουλία Χουρχούμπα, που κατάγονταν από το Τρίκαλα. Το 1958 χόρεψαν το Χορό του Ησαϊα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. 

  Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο γιους, τον Σταύρο και το Δημήτρη και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.

  Αρχικά διέμεναν στην Αστόρια και όλη τους η δράση περιστρέφονταν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μετακόμισαν στην ανερχόμενη περιοχή του Γουάιτστόουν. Επειδή γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον τον ρόλο της Εκκλησίας στη δημιουργία της κοινότητας κατάβαλε τα πρώτα χρήματα για την αγορά του μικρού πλην όμως ιστορικού ναού και στις 14 Σεπτεμβρίου 1975 ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού χτύπησε η πρώτη καμπάνα.

  Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, ο οποίος αγαπούσε και εκτιμούσε τον Ηλία Μπέτζιο συναίνεσε και ο ιερός ναός ονομάστηκε Ναός του Τιμίου Σταυρού τιμώντας έτσι και τον πρωτότοκο γιο του ιδρυτή και ευεργέτη.

  Ο Ηλίας δεν αρκέστηκε μόνο με αυτή του τη χειρονομία, αλλά υπηρέτησε με πάθος την κοινότητα από το αξίωμα του προέδρου, καθώς επίσης και του ιεροψάλτη. Υπήρξε ο οραματιστής της μεγαλωνύμου κοινότητας και σήμερα εν έτη 2018 η κοινότητα είναι μια από τις ακμάζουσες και ελληνοπρεπείς κοινότητες της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης.

  Και δεν αρκέστηκε μόνο με την Εκκλησία. Από τις πρώτες ημέρες που ήρθε στην Αμερική συνδέθηκε με τους Ηπειρώτικους Συλλόγους «Αναγέννηση» και «Σουλιώτισσες» και προ πέντε δεκαετιών επί δικής του προεδρίας και με την δική του προκαταβολή αγοράστηκε το Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια. Πρόκειται για το μοναδικό ιδιόκτητο οίκημα των Ηπειρωτών της Αμερικής, στο οποίο στεγάζεται το Ηπειρωτικό Λαογραφικό Μουσείο.

  Διετέλεσε τρεις θητείες πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (1982 – 1984), (1984 – 1986) και (2001 – 2003) και μαζί με τους άλλους ηγέτες κατάφεραν να εγείρουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, στο Κογκρέσο και Λευκό Οίκο τις παραβιάσεις και τις διώξεις που υπέστη ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου τόσο από το σταλινικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, όσο και από τις κυβερνήσεις του Σαλί Μπερίσα, Φάτος Νάνο μέχρι και σήμερα.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο στον οργανισμό «Angel Flight Northeast» http://www.angelflightne.org. www.angelflight.org  Angel Flight, 492 Sutton Street, North Andover, MA 01845.

  Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο γραφείο τελετών «Antonopoulos Funeral Home».

  -Advertisement / Διαφήμιση-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.