Αγγελική Βουρνά: Εμπνεύστηκα από τα λουλούδια του Πάρνωνα και του Μαίναλου

0
Η Αγγελική Βουρνά με το σύζυγό της Χρήστο Βουρνά, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι Αρκάδες και οι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και την ομογένεια που συμμετείχαν στο 74ο Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, που έλαβε χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο (16 και 17 Νοεμβρίου 2018) στο ξενοδοχείο «LaGuardia Marriot» βρέθηκαν προς μια απρόσμενης έκπληξης.  Πρόκειται για την έκθεση με τα ενδημικά λουλούδια του Πάρνωνα και του Μαίναλου που φιλοτέχνησε η δεύτερη αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγγελική Βουρνά.

Πρόκειται για 17 πίνακες οι οποίοι τέθηκαν προς πώληση προκειμένου να ενισχυθεί το Ταμείο του Συνεδρίου. Οι πίνακες έδωσαν το έναυσμα στους συνέδρους να ενθυμηθούν τα πάτρια εδάφη στα οποία μεγάλωσαν, διότι κάθε λουλούδι έχει τις δικές του αξίες και τη δική του ιστορία, ενώ μερικά από αυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Η Αγγελική Βουρνά ενώ παρουσιάζει τα έργα της.

Ερωτηθείσα για την ιδέα της δημιουργία της έκθεσης η κ. Αγγελική Βουρνά δήλωσε στις «Αναμνήσεις». «Όταν επιστρέψαμε από τις διακοπές αρχίσαμε να ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση με την προετοιμασία του συνεδρίου. Η νεολαία του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» έχει αναλάβει την ευθύνη του στολισμού της αίθουσας του συνεδρίου. Επειδή γνώριζαν ότι εγώ έχω έφεση στη ζωγραφική είπαν στην κόρη μου: «Δε λες της μητέρας σου να ζωγραφίσει κάτι;».

Όταν ήρθε η Τίνα στο σπίτι μετέφερε την πρότασή της νεολαίας και με έβαλαν σε σκέψεις. Τις δύο πρώτες μέρες έψαχνα να βρω κάτι το εντυπωσιακό.  Και για να είμαι ειλικρινής βίωσα τα ίδια συναισθήματα που βίωνα καθημερινά όταν ετοιμαζόμουν για το σχολείο. Ήθελα να προσφέρω κάτι το δημιουργικό στους μαθητές μου. Μετά από πολλές σκέψεις επέλεξα να ζωγραφίσω τα ενδημικά λουλούδια της Αρκαδίας», επεσήμανε η κ. Βουρνά.

Ερωτηθείσα πότε ξεκίνησε το έργο επεσήμανε: «Ξεκίνησα στα μέσα Σεπτεμβρίου και στην αρχή ζωγράφιζα τα λουλούδια που έβλεπα κάθε καλοκαίρι στην Αρκαδία και στο Αρκαδικό Χωριό, στην Κυνουρία, στη Σταμνίτσα, στη Δημητσάνα και την Τρίπολη όπως το ζουμπούλι (υάκινθος), το κρίνο, την παπαρούνα στους αγρούς, την ορτανσία, το κυκλάμινο και μετά το μυαλό μου σταμάτησε για λίγο. Και ενώ ασχολούμουν με τα χωριά τα οποία επισκεπτόμαστε τα καλοκαίρια, ενθυμήθηκα ότι έχουμε ολόκληρο Πάρνωνα και Μαίναλο και άρχισα την αναζήτηση και βρήκα τα πιο φημισμένα λουλούδια του Πάρνωνα και του Μαίναλου».

Αναφερόμενη στα έργα της έκθεσης επεσήμανε ότι «μερικά από αυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. «Βέβαια είναι μικρά λουλουδάκια και εγώ τα μεγάλωσα προκειμένου να αναδείξω την απαράμιλλη ομορφιά τους», πρόσθεσε.

Μερικά από τα έργα της Αγγελικής Βουρνά.

Η Αγγελική, το γένος Τσούκλερη γεννήθηκε στους Σουστιάνους Λακωνίας.  Οι γονείς της Γεώργιος και Σταμάτα Τσούκλερη  έφεραν στον κόσμο και ένα άλλο κορίτσι, την Ελένη που ζει στην Αμερική και είναι δασκάλα σε ελληνικό σχολείο.

Η κ. Βουρνά ήρθε στην Αμερική μετά το γυμνάσιο προκειμένου να σπουδάσει. Τα πρώτα χρόνια δίδαξε στο Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας και όταν πήρε την άδεια δίδαξε στο αμερικανικό σχολείο για 29 συναπτά έτη. Προ τριών ετών συνταξιοδοτήθηκε. Η Αγγελική είναι νυμφευμένη Χρήστο Βουρνά, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης. Το ζεύγος γνωρίστηκαν στη Νέα Υόρκη και το 1979 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα και αμφότεροι αποτελούν υπόδειγμα, λόγω της ενασχολήσεώς τους με τα κοινά και της πολυσχιδούς δράσης. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο ένα κορίτσι την Τίνα που είναι φαρμακοποιός και της αρέσει να ασχολείται με το Σύλλογο Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.