Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Θωμά Τουρναβίτη με τίτλο Neopontus®

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Βλάσης Αγτζίδης (καθηγητής και Ιστορικός), Μάνος Στεφανίδης (καθηγητής και Ιστορικός Τέχνης), Θωμάς Τουρναβίτης και Σταύρος Κιβωτίδης (μέλος της επιτροπής ποντιακών μελετών). Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Τουρναβίτη.

 ΑΘΗΝΑ. Ο ζωγράφος Θωμάς Τουρναβίτης την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 παρουσιάζει με επιτυχία στο  στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος (Ζάππα 4, 11635 Καλλιμάρμαρο) τη συλλογή έργων ζωγραφικής με τίτλο Neopontus®.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την 13 Απριλίου 2019.

Ο κ. Τουρναβίτης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η έκθεση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Πόντου και διακαής του πόθος είναι να περιοδεύσει η έκθεση σε όλες τις εστίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Θωμά Τουρναβίτη.

Στη σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι η Συλλογή εξυμνεί τη χρωματική παλέτα του ποντιακού ελληνισμού, απεικονίζοντας στο κανβά όργανα, ενδυμασίες, Ήθη και Έθιμα του Πόντου. Το λαογραφικό στοιχείο σε ισορροπία με τη γραφή του Θωμά Τουρναβίτη αποτυπώνουν την ακριτική τραχύτητα και την αέναη πάλη του ποντιακού γένους στο χρόνο. Μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η λάμψη των χρωμάτων και ο δυναμικός xαρακτήρας της Ποντιακής σωματοδομής… μια προσπάθεια, η οποία για πρώτη φορά, δεν καρπώνεται, το πόνο, το δράμα και το θάνατο που μέχρι σήμερα βιώνει ο Ποντιακός Eλληνισμός. 

Μια Συλλογή, που για πρώτη φορά παγκοσμίως δημιουργείται ολοκληρωμένη για το Πόντο και την εξέλιξη του στους “μοντέρνους” καιρούς…πόσο μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται με καθιερωμένη γραφή.

Από αριστερά διακρίνονται οι Βλάσης Αγτζίδης (καθηγητής και Ιστορικός), Θωμάς Τουρναβίτης και ο κριτικός τεχνης Άγγελος Αντωναρόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Θωμά Τουρναβίτη.

Ο  καθηγητής και Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης γράφει στον κατάλογο της έκθεσης το παρακάτω κείμενο :  Πόντος θα πει θάλασσα. Μεγάλη θάλασσα. Η, λεγόμενη, και Μαύρη Θάλασσα. Ή ως ευφημισμός, Εύξεινος Πόντος… Πόντος επίσης ονομάζεται η περιοχή βορειοανατολικά της Μικράς Ασίας που απλώνεται από την Σινώπη και την Απάμεια ή την Αμάσεια ως την Κερασούντα, την Τραπεζούντα, και το Μπατούμ. Και από τα όρη του Πόντου ως τον Καύκασο. Πόντος, η μυθική περιοχή την οποία θαλασσοδέρνει χωρίς σταματημό η αρχέγονη θάλασσα – κοιτίδα των Ελλήνων. Πόντος. Δύσκολοι τόποι, δύσκολοι, απροσκύνητοι άνθρωποι. Αλλά κι ένας πολιτισμός που συνεχίζεται. Καλύτερα, που δεν σταμάτησε ποτέ να ξεδιπλώνει την ιδιαιτερότητα του. Αυτό νομίζω πως είναι και το βαθύτερο νόημα της παρούσας, αισθητικής πρότασης του ζωγράφου Θωμά Τουρναβίτη

Υπάρχει, όντως, ποντιακός πολιτισμός σήμερα; Και μάλιστα μακριά από φολκλόρ γραφικότητες και cliché ευκολίες; Ο Τουρναβίτης απαντά ευθέως, επιμένοντας με στεντόρεια την φωνή : Ναι! Απόδειξη, τα παρουσιαζόμενα έργα τα οποία συνεχίζουν την κατακτημένη φόρμα του ζωγράφου αλλά και οικοδομούν ένα σύγχρονο «ποντιακό» σύμπαν, με χρώματα άλλοτε επιθετικά κι άλλοτε τρυφερά και διάφανα, με γραφές έντονα κινητικές – θα έλεγα, χορευτικές – και με φιγούρες γεμάτες από αισιόδοξη ενέργεια και χιούμορ που ήρθαν από πολύ μακριά για να χορέψουν εδώ μπροστά σας έναν πυρρίχιο. Εικόνες εμπειρίας αλλά και μνήμης. Συνειδητές αλλά και υποσυνείδητες. Μισοσβησμένες από την μνήμη σαν τις αγιογραφίες του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος. Κι επειδή όσο περισσότερο ιστορούμε δηλαδή όσο περισσότερο εξεικονίζουμε τον κόσμο τόσο ο κόσμος γίνεται όλο και πιο προσιτός, πιο ανθρώπινος.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Θωμά Τουρναβίτη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Θωμά Τουρναβίτη.

Ο Θωμάς Τουρναβίτης προτείνει απόψε έναν «ποντιακό εξπρεσιονισμό» και επιχειρηματολογεί πολύ πειστικά σχετικά. Συνδυάζοντας την αίσθηση του δράματος με την αισθητική της ελπίδας.

Ο Θωμάς Τουρναβίτης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Φοίτησε στο εργαστήρι του γλύπτη Νίκου Στέφου (1997-1999). Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένο Βασίλειο) με BA (DP). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο (Γερμανία 2006). Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο Τμήμα Φωτογραφίας του Δ’ ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά της πόλης του Βόλου (2008-2010). Στο ιστορικό του έχει περί των 30 ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λευκωσία, Σαράγιεβο και αλλού. Ζει και εργάζεται στο ατελιέ του στο Πειραιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thomastournavitis.org  είτε το instagram.com/thomastournavitis

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Θωμά Τουρναβίτη.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.