Τραγούδησαν ρεμπέτικα και προσέφεραν τον οβολό για τους αναξιοπαθούντες της γενέτειρας

0
Από αριστερά οι Γρηγόρης Μανινάκης, Αγγελική Ψώνη, Κώστας Ψαρρρός και Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Κεφαλλονίτικου Σπιτιού στην Αστόρια το βράδυ της Κυριακής, 7 Απριλίου 2019 είχε πλημμυρίσει από ομογενείς, οι οποίοι απόλαυσαν μια μαγευτική συναυλία για το Ρεμπέτικο και προσέφεραν τον οβολό τους για την ενίσχυση του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation) για την επικείμενη διανομή τροφίμων στους αναξιοπαθούντες της Αθήνας και άλλων πόλεων της γενέτειρας.

Ο Γρηγόρης Μανινάκης συνοδευόμενος από τις Ελένη Τουμαρά και Αγγελική Ψώνη, καταξιωμένους μουσικούς και τη χορωδία, παρουσίασαν τραγούδια από την εμβρυακή εποχή του ρεμπέτικου στη Σμύρνη, τις δύο περιόδους του κλασσικού ρεμπέτικου καθώς επίσης και τραγούδια των μεταναστών στην Αμερική.

Ο Στέλιος Τακετζής στην αφήγηση ανέλυσε την διαδρομή του ρεμπέτικου  αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία που επηρέασαν την εξέλιξή του. 

Το ακροατήριο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό συμμετέχοντας στα τραγούδια και ανταμείβοντας τους συντελεστές με εκτεταμένα χειροκροτήματα.

Από αριστερά οι Γρηγόρης Μανινάκης, Αγγελική Ψώνη, Κώστας Ψαρρρός και Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Το πενήντα τοις εκατό των εισιτήριων καθώς και όλες οι προσφορές διατέθηκαν για την αποστολή του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης Hellenic Relief Foundation.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Στέλιος Τακετζής ευχαρίστησε τον Γρηγόρη Μανινάκη για την πρωτοβουλία, ανέφερε ότι στα επτά χρόνια δραστηριότητας το ίδρυμα έχει αποστείλει γύρω στις 600,000 δολάρια στην Ελλάδα. Χάρη στην συμπαράσταση τοπικών παραγωγών, εμπόρων και εθελοντών στην Ελλάδα η αξία των προϊόντων και υπηρεσιών που διατέθηκαν έως τώρα υπερβαίνουν σε αξία το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα η κοινότητα της Αναστάσεως στο Brookville συγκέντρωσε το ποσό των 80,000 δολαρίων για την Πασχαλινή διανομή του ιδρύματος.

Ο Γρηγόρης Μανινάκης μετά την εκδήλωση δήλωσε “η συναυλία στην υπερπλήρη αίθουσα του Κέφαλου, ήταν μια εμπειρία μου με συγκίνησε και θα με συνοδεύσει για πάντα.  Επανέφερε μνήμες από το Νοέμβρη του 1976 που μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών παρουσιάσαμε ρεμπέτικα στο Carnegie Hall το λεγόμενο μικρό Carnegie. H μόνη φορά που το ρεμπέτικο ακούστηκε σε χώρο κλασσικής μουσικής.

Δεν βρίσκω λόγια να ευχαριστήσω όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους χορηγούς μας Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μερκούριο Αγγελιάδη και Δημήτρη Λάππα.

Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση. Τους συνδιοργανωτές  Hellenic Relief Foundation, την Αννα Ηλιοπούλου, τους μουσικούς του Μικρόκοσμου, Κώστα Ψαρρό, Γλαύκο Κοντεμενιώτη, Μέγκαν Γκουλντ, Γιάννη Πολίτη, Ρίτσαρντ Κουζάμη, τις ερμηνεύτριες Ελένη Τουμαρά και Αγγελική Ψώνη, τον αφηγητή Στέλιο Τακετζή, την εθελοντική χορωδία, και προ πάντων τους οικοδεσπότες μας τον Σύλλογο Κέφαλος και τον Νίκο Αλυσανδράτο. Η επιτυχία της συναυλίας μου δίνει το έναυσμα, αλλά και υποχρέωση να συνεχίσω στον ίδιο χώρο παρόμοιες εκδηλώσεις όσο χρόνο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου.”

Αριστερά η χορωδία, ανώ δεξιά το ακροατήριο. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Εκ μέρους του Hellenic Relief το μέλος του Διοικητικού Συμβoυλίου, ιατρός Ευθύμιος Δανίσκας δήλωσε: “Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Άτομα ήρθαν όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και από περιοχές αρκετά μακριά για να απολαύσουν την εξαιρετική συναυλία αλλά και για να συμπαρασταθούν στα άτομα που λαμβάνουν βοήθεια μέσω του Hellenic Relief. Εκ μέρους των ατόμων που ευεργετούνται από τη γενναιοδωρία των ομογενών ευχαριστούμε τον Γρηγόρη κι όλους τους συντελεστές της συναυλίας καθώς και τον σύλλογο Κέφαλος και τον Νίκο Αλυσανδράτο για την φιλοξενία τους. Υπενθυμίζουμε την συναυλία της Ελένης Ανδρέου αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού που θα γίνει το Σάββατο 11 Μαΐου στην κοινότητα της Αναλήψεως στο Fairview του New Jersey.”

Στη συναυλία παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης Μαρία Τζομπανάκη οι κ.κ. Γεώργιος Αλεξίου και Γεώργιος Κίτσιος, πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος, αντίστοιχα, του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Γιώργος Ντέλης.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.