ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. «Επιτυχημένη», «μεγαλειώδη» και με παλμό  χαρακτήρισαν οι ηγέτες της ομογένειας της Φιλαδέλφειας και οι επίσημοι προσκεκλημένοι την παρέλαση της ομογένειας για την 198η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 7ης Απριλίου 2019 στη Λεωφόρο απέναντι από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας.

Το Μουσείο καθώς επίσης και τα άλλα κτίρια της Λεωφόρου όπου έλαβε χώρα η παρέλαση ήταν εμπνευσμένα από την ελληνική αρχιτεκτονική και καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητική και συγκινητική την παρέλαση.
Οι εκφωνητές της παρελάσεως, ο δικαστής Χάρης Καραπαλίδης και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στάθης Καραντώνης παρουσίασαν  την ιστορία όλων των συλλόγων και των κοινοτήτων και παρείχαν τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές και στους φιλέλληνες να μάθουν περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για τους αγώνες της ομογένειας για τα εθνικά θέματα.

Εξ’ άλλου η ζωντανή κάλυψη της παρελάσεως η οποία προβλήθηκε ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα των «Αναμνήσεων», στο YouTube και στο Facebook επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις δηλώσεις των ηγετών, του Μητροπολίτη Ευαγγέλου και των τελεταρχών.

Οι ομογενείς ενώ φέρουν με υπερηφάνεια τη τεραστίων διαστάσεων γαλανόλευκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιτυχία της παρέλασης επεσήμανε: «Χρόνια πολλά σε όλον τον ελληνισμό, χρόνια πολλά σε εμάς για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωες του 1921 και τους αγωνιστές για την ελευθερία της Ελλάδας. Να μεταλαμπαδεύουμε τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να εμφυτεύουμε την αγάπη μας στις καρδιές των παιδιών και των εγγονιών μας ούτως ώστε η εθνική υπερηφάνεια που αισθανόμαστε σήμερα να χαραχτεί στις καρδιές των νεότερων γενιών που θα συνεχίσουν το εθνικο – θρησκευτικό έργο στην μεγάλη ετούτη φιλόξενη χώρα. Μόνον έτσι θα αναφωνούμε στο διηνεκές με υπερηφάνεια το Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η ομογένεια. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να εορτάσουμε την ελευθερία της Κύπρου, της Κωνσταντινουπόλεως και όλων των σκλαβωμένων πατρίδων».

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος ήταν και ο μέγας τελετάρχης της παρέλασης μιλώντας στις Αναμνήσεις επεσήμανε: «Σήμερα ήταν μια υπέροχη ημέρα για την Ελλάδα, για την ομογένεια. Νομίζω ότι τα μηνύματα που εξέπεμψε η παρέλαση ήταν πάρα πολύ ισχυρά. Περιμένουμε τώρα και την επόμενη Κυριακή να παρελάσουμε ενωμένοι στην 5η Λεωφόρο».

Ο πρώην τελετάρχης και συνάμα μέγας χορηγός της παρέλασης Δρ. Σπύρος Σπυρέας μιλώντας στις Αναμνήσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της παρέλασης και τη χαρακτήρισε ψυχική έπαρση.

Το άρμα της AHEPA. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είναι πολύ συγκινητικό και άκρως ενθαρρυντικό να βλέπεις τα παιδάκια ντυμένα τσολιάδες και να παρελαύνουν με υπερηφάνεια δίπλα στο Άγημα της Προεδρικής Φρουράς. Αυτό δείχνει τη συνέχιση της φυλής μας στην Αμερική και το πιο σημαντικό εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ομογένειας».

Ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, πτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος, απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων επεσήμανε: «Η σημερινή παρέλαση για την 198η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως δείχνει ότι  οι ομογενείς όχι απλά θυμούνται, αλλά είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι είναι Έλληνες και διοργανώνουν αυτές τις τελετές με μεγάλο βάθος και περιεχόμενο. Σας ευχαριστούμε πολύ, σας συγχαίρουμε. Εμείς στην Ελλάδας σας υπολογίζουμε σαν το «πυρηνικό μας όπλο».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωργία Χαλάκου επεσήμανε: «Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που ήρθαν οι Εύζωνες, οι εκκλησίες και οι σύλλογοι παρέλασαν ενωμένοι. Η παρέλαση ήταν επιτυχημένη, μαζική και με παλμό και παρείχε τη δυνατότητα στους ομογενείς να διατρανώσουν την αφοσίωσή τους στα ιδεώδη της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Σήμερα ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές, καθώς οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη».

Από αριστερά ο πτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος, ο Δρ. Απύρος Σπυρέας, ο Ελευθέριος Κώνστανς και ο Βασίλης Κεϊσογλου από το CocmosPhilly. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ευχαριστούμε τους εθελοντές, τους χορηγούς και τους ευεργέτες της παρελάσεως οι οποίοι μας παρείχαν τη δυνατότητα να διοργανώσουμε μια από τις πιο καλύτερες παρελάσεις. Ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και παρέλασαν, καθώς επίσης και όλους όσου ήρθαν να ενισχύσουν το έργο μας με τα χειροκροτήματά τους και τις επευφημίες», κατέληξε η κ. Χαλάκου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, Τάσος Ευστρατιάδης επεσήμανε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι για την επιτυχία της παρελάσεως και όλων των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν πριν και μετά την παρέλαση. Η κοινότητά μας του Τσέρι Χιλ παρέλασε ενωμένη και κατά κοινή ομολογία ήταν η πιο μεγαλύτερη συμμετοχή».

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεώργιος Χωριάτης πρόσθεσε: «Οι ομογενείς από τη Νέα Ιερσέη, την Πενσιλβάνια και το Ντελαγουέαρ πιστοί για μια ακόμη φορά στο ετήσιο ραντεβού τους στην «Αθήνα της Αμερικής», όπως είθισται να αποκαλούμε τη Φιλαδέλφεια ήρθαν με τα παιδιά και τα εγγόνια και παρέλασαν ενωμένοι. Είναι σημαντικό για μας τους Έλληνες να τιμούμε τις παραδόσεις και το πιο σημαντικό να προβάλουμε τα επιτεύγματα της ομογένειας στην Αμερική».

Το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ “Οδύσσεια”

«Οι παρελάσεις μας παρέχουν τη δυνατότητα να εκφράσουμε την αγάπη για την Ελλάδα και την αποφασιστικότητά μας για τη συνέχιση του αγώνα για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ροζανίτης πρόσθεσε: «Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Φιλαδέλφεια, η οποία έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Εάν κλείσεις τα μάτια σου για λίγο και τα ξανανοίξεις θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Είμαστε ευχαριστημένοι. Η ημέρα είναι καταπληκτική, ο κόσμος είναι αρκετός, η παρέλαση έχει ρυθμό. Ευχαριστούμε όλους όσους παρέλασαν και όσους μας τιμούν με την παρουσία τους. Θέλω να πω σε όλους τους ομογενείς «Ζήτω η Ελλάδα» και στις μέρες που περνάει η Ελλάδα δεν την ξεχνάμε».

Ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νικόλαος Σπηλιώτης, ο οποίος παρέλασε με την κοινότητα του Ευαγγελισμού του Έλκινς Παρκ επεσήμανε: Ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη η παρέλαση. Ο καιρός βοήθησε πολύ και φυσικά η Προεδρική Φρουρά η οποία λάμπρυνε την παρέλασή μας. Όπως βλέπεις υπάρχει παλμός, ενθουσιασμός και αισιοδοξία για το μέλλον της ομογένειας».

Το άρμα της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δήμος Βασιλείου, ο οποίος έχει βραβευτεί με το Βραβείο της Ελευθερίας επεσήμανε: «Η σημερινή και κάθε τέτοια μεγάλη γιορτή για μένα είναι η γιορτή της Μάνας. Είναι η πρώτη μάνα μας, η Παναγία μας, η δεύτερη μάνα η δική μας Ελλάδα και μπορούμε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία να τη χαρακτηρίσουμε ημέρα της Μάνας. Η πιο ευλογημένη και η πιο ένδοξη ημέρα του χρόνου».

«Η φετινή παρέλαση είναι μια από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών και σε αυτό βοήθησαν ο εξαιρετικά καλός καιρός, η αφιέρωσή της στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας, η συμμετοχή του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ο οποίος ήταν μέγας τελετάρχης, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος και όλοι οι προσκεκλημένοι», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νίκος Λαρυγκάκης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση των παρελάσεως σε όσες περισσότερες πόλεις της Αμερικής και η παρέλαση της Φιλαδέλφειας είναι μια από τις πιο μεγαλύτερες. Η Φιλαδέλφεια είναι η 5η πόλη σε πληθυσμό της Αμερικής και είναι πολύ σημαντική η παρέλαση».

Οι ομογενείς παρέλασαν με υπερηφάνεια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Επωφελούμενος της ευκαιρίας θέλω να υπενθυμίσω σε όλους να μη θεωρούμε τίποτε δεδομένο και να αγωνιζόμαστε πάντα για την ελευθερία, την πρόοδο και την ευημερία. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, για την προστασία της Ελλάδας που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τις τουρκικές προκλήσεις και οι ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραβιάζονται.

Οι ομογενείς παρέλασαν με υπερηφάνεια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς παρέλασαν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.