Έφυγε ο ευπατρίδης και μέγας ευεργέτης Νίκος Ανδριώτης- Φτωχότερες η Αστόρια και η Νίσυρος

2
Ο Νίκος Ανδριώτης στη Νίσυρο. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου, 2ας Σεπτεμβρίου 2023, στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια, επισκιάστηκε από την θλιβερή είδηση της εκδημίας του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, του ακάματου και ασυμβίβαστου αγωνιστή για τα ιδεώδη της φυλής μας, του ηγέτη της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, του μεγάλου ευεργέτη του μοναδικού Ελληνοαμερικανικού Λυκείου και γενικότερα της ελληνικής παιδείας, καθώς επίσης και της ιδιαίτερής του πατρίδας, της Νισύρου, Νίκου Ανδριώτη.

Ο «πρωθυπουργός της Αστόριας» όπως είθισται να αποκαλούν τον Νίκο Ανδριώτη οι συνομήλικοι και οι συμπατριώτες του προ τριών περίπου εβδομάδων διαγνώστηκε με πνευμονία και εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Mount Sinai Queens». Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, κατέστη μη αναστρέψιμη και επήλθε το μοιραίο.

Η είδηση για την εκδημία του μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τα συλλυπητήρια μηνύματα και οι ανακοινώσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει η ανακοίνωση του Δήμου Νισυρίων που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προ τριών περίπου εβδομάδων τον ανακήρυξε «Μέγα Ευεργέτη».

Κι αυτό διότι εστιάζεται στην πολυσχιδή δράση, στην πολυετή προσφορά και στην γενναιοδωρία του αειμνήστου.

Στο βήμα διακρίνεται ο Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού, ένας αφοσιωμένος αρωγός των ελληνικών γραμμάτων, ένα μεγάλος Νισύριος ευεργέτης, μια σπουδαία προσωπικότητα της Ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, έφυγε από κοντά μας. Ο Νίκος Ανδριώτης από χθες έχει περάσει στην αιωνιότητα.

Ο Νισύριος Νίκος Ανδριώτης θα παραμείνει στους αιώνες των αιώνων ένας άνθρωπος της προσφοράς για τη Νίσυρο και την Ελληνική ομογένεια. Η μεγάλη του δωρεά των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών της Νισύρου, η μεγάλη του δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων  στο σχολείο ης Ελληνικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, τον κατατάσσουν στους μεγάλους ευεργέτες της Ελλάδας μας. Ο Δήμος Νισύρου τον ανακήρυξε «Μέγα Ευεργέτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Δήμου Νισυρίων.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν Άνδρα, όταν η τιμή αυτή προέρχεται από τους συντοπίτες του και τους ευεργετημένων από την γενναιοδωρία του.

Από αριστερά στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Νίκος Ανδριώτης, ενώ στη β’ οι Σπύρος Πυργιώτης, Ιωάννης Μπουμπούκης και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το στερνό αντίο

Η οικογένεια του αειμνήστου αποδέχτηκε την πρόταση τόσο της μεγαλωνύμου κοινότητας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τόσο το προσκύνημά του όσο και η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστούν στον «προπύργιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», όπως είθισται ο ίδιος να αποκαλούσε τον ναό και την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Το σκήνωμά του το απόγευμα της Τρίτης, 5ης Σεπτεμβρίου και της Τετάρτης, 6ης Σεπτεμβρίου 2023, (από τις 5.00 έως και τις 8.00 μ.μ.) θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου του Δημητρίου στην διεύθυνση 30-11 30th Dr., Astoria N.Y. Και τα δύο βράδια θα ψαλούν τρισάγια υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο (το βράδυ της Τρίτης) και από άλλους αρχιερείς την Τετάρτη, καθώς η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας συν τοις άλλοις αποτελεί μήτρα Επισκόπων και αρχιερέων.  

Η Αρχιερατική Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την το πρωί της Πέμπτης 7ης Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ. στον προαναφερόμενο ναό και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός στο Κοιμητήριο «St. Michael Cemetery» (72-02 Astoria Blvd., East Elmhurst).

Ο Νίκος Ανδριώτης, αριστερά και ο δήμαρχος Νισυρίων, Δρ. Χριστοφής Κορωναίος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο θάνατός του καταλυπεί τα αδέλφια του Θεοδόση και Ανδιάνα Ανδριώτη, Γαβριήλ και Αικατερίνη Ανδριώτη, Μιχαήλ και Ειρήνη Ανδριώτη, Γεώργιο και Κατερίνα Ανδριώτη, Κωνσταντίνο και Αρίστη Ανδριώτη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Ανδριώτης ήταν πρωτότοκος γιος των αειμνήστων Αντώνη και Μαρίας Ανδριώτη και ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο της οικογένειάς του για την γη της απαγγελίας, της ελευθερίας και των ευκαιριών, όπως είθισται να αποκαλεί ο ίδιος την Αμερική.

Και όχι μόνο άνοιξε τον δρόμο, αλλά αποτέλεσε και τον «πατριάρχη» της οικογένειας Ανδριώτη. Την κράτησε ενωμένη και μονοιασμένη και κατάφερε να δώσει το έναυσμα της προσφοράς όχι μόνο στα αδέλφια και στα ανίψια, αλλά και στα εγγόνια του, όπως χαρακτήριζε τα εγγόνια των αδελφών του.

Το βραβείο “Μέγας Ευργετης” που ο Δήμος Νισυρίου απένειμε στον Νίκο Ανδριώτη.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο ομώνυμο πρόγραμμα που ίδρυσε προ δύο και πλέον δεκαετιών και το οποίο παρείχε την δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά άπορων και με χαμηλά εισοδήματα ομογενών να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας στο προηγμένο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Πρόκειται για το  «The Nick Andriotis Tuition Assistance Program at St. Demetrios of Astoria», το οποίο αποτελεί ένα επί πλέον δείγμα της αγάπης του αειμνήστου για την ομογένεια και την ελληνική παιδεία.

Ο Νίκος Ανδριώτης έχει διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και συνάμα της Σχολικής Επιτροπής του Λυκείου, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, τον ανακήρυξε «Επίτιμο Πρόεδρο της κοινότητας και της Σχολικής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου Αστόριας».

Από αριστερ΄ά διακρίνονται οι Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Επίσκοπος ΜΗδείας, Απόστολος, Εμμανουήλ Δρίτσας, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/megas-evergetis-tis-nisyrou-o-epitimos-proedros-tou-ag-dimitriou-astorias-nikos-andriotis/

https://www.anamniseis.net/polles-ekplikseis-stin-tripli-giorti-tou-propyrgiou-tou-ellinismou-tiw-amerikis/

https://www.anamniseis.net/sotiria-dorea-nikou-andrioti-gia-tin-anagennisi-ton-iamatikon-loutron-toy-dimou-nisyrou/

https://www.anamniseis.net/ksekina-i-anakenisi-ton-iamatikon-loutron-nisyrou-sosivia-i-dorea-tou-nikou-andrioti/

-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. B”H It was just before midnight that a member of the Hellenic Federation posted a FB announcement of our dear friend’s untimely passing. While my sleep routine was shaken, I thought back to only days ago, when in a post on Anamniseis I was extolling the now late Nikos Andriotis for his moral virtues, and his latest philanthropic gift —- €2m to refurbished the municipal baths in his native Nysiros Island! Of course, his beneficence has been long known to the parishioners of Astoria’s St. Demetrios; most essentially his generous subvention of scholarships for those needing support to attend the pride of American Hellenism, St. Demetrios Middle School! May his memory serve as inspiration and solace to his family and myriad of friends for years to come; and may his sweet soul be bound in the bond of everlasting life. Amen. With fraternal affection, Asher 🙏😢🇬🇷🤣🇺🇸✝️

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.