ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας το βράδυ του Σαββάτου, 9 Νοεμβρίου 2019, είχε φορέσει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, τους γενικούς Προξένους Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα και Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέτ, αντίστοιχα, καθώς επίσης και τις τρεις γενιές των μελών, των στελεχών, των ηγετών και των ιερέων της κοινότητας για να γιορτάσουν από κοινού την τριπλή γιορτή.

Πρόκειται για την 92η επέτειο της ιδρύσεως της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, την 62η επέτειο της ιδρύσεως του ομώνυμου Ημερήσιου Σχολείου και την 40ή επέτειο της ιδρύσεως του μοναδικού Λυκείου στην Αμερική η οποία συνδυάστηκε με την επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και με την ονομαστική εορτή του ιερατικού προϊσταμένου, π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου.

Η εν λόγω εκδήλωση κατά κανόνα διοργανώνονταν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου μετά τα ονομαστήρια του ναού και της κοινότητας και λάμβανε χώρα στο «Terrace on the Park» αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία.

Η απόφασή των ιθυνόντων να διοργανώσουν την τριπλή γιορτή στο εν λόγω Πολιτιστικό Κέντρο επιβραβεύτηκε με τη μαζική συμμετοχή και με τη διάθεση του κοινού να πανηγυρίσει και να γιορτάσει τα επιτεύγματα εννέα και πλέον δεκαετιών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε λίγες μέρες μετά τον διορισμό του διευθυντή του Λυκείου, Δρ. Αναστασίου Κουλαρμάνη, ως διευθυντού του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και με την αλλαγή φρουράς μετά από δεκαετίες στη Σχολική Επιτροπή. Την  προεδρία ανέλαβε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και συνάμα πρώην πρόεδρος της κοινότητας Φώτιος Παπαμιχαήλ, ενώ ο ευεργέτης του Σχολείου και της κοινότητας Νίκος Ανδριώτης ανέλαβε τα καθήκοντα του επιτίμου προέδρου της Σχολικής Επιτροπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος χαριτολογώντας επεσήμανε ότι προ ολίγου τον πληροφόρησε ο π. Νεκτάριος ότι ανακήρυξαν τον Νίκο Ανδριώτη, επίτιμο πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Άκου πράγματα τώρα. Τον κάνατε πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής; Ποιας επιτροπής; Είναι επίτιμος πρόεδρος και τον ανακηρύσσω τώρα ενώπιών σας επίτιμο πρόεδρο της κοινότητας» προκαλώντας τις επευφημίες του κοινού και όλοι μαζί αναφώνησαν «Άξιος».

Το χορεδυτικό του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι κοντά σας σε μέρα χαράς και μάλιστα σε μια κοινότητα που μόνο χαρά έχει δώσει στην Ομογένεια και την Εκκλησία. Διότι είναι μια κοινότητα – παράδειγμα. Είναι φυτώριο. Προσέφερε σε όλη την Ομογένεια και την Αρχιεπισκοπή, στελέχη, ανθρώπους, ιερείς, επιχειρηματίες, δωρητές, εκπαιδευτικούς», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζοντας ότι ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο διευθυντής του Τμήματος Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης αναδείχτηκαν από τους κόλπους της κοινότητας.

Ο κ. Ανδριώτης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κοινότητας και των σχολείων της και  μεταξύ άλλων τόνισε ότι γιορτάζουμε την εκπλήρωση των ονείρων τεσσάρων περίπου γενεών.

«Βάλαμε γερά θεμέλια και σήμερα βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματά μας. Αυτή η κοινότητα και τούτο το σχολείο αποτελούν φάρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης υπενθυμίζοντας ότι τα 92 χρόνια που μεσολάβησαν από της ιδρύσεως της κοινότητας δεν ήταν στρωμένα με ροδοπέταλα.

Σε πρώτο πλάνο η Μελίνα Τσιροπούλου η οποία έψαλε τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Δεν ήταν εύκολο το ταξίδι, είχαμε καλούς, αλλά και δύσκολους καιρούς», συμπλήρωσε. Ανδριώτης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον ευεργέτη του σχολείου, Δρ. Απόστολο Ταμπάκη και μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι επετείους παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στην κοινότητα να εκφράσει την ευγνωμοσύνη για τους ευεργέτες, τους δωρητές και τους υποστηρικτές της κοινότητας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία του σχολείου και τόνισε ότι «έρχονται καλύτερες μέρες για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».  

Στιγμιότυπο από τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ επεσήμανε: «Επαινούμε όσα έχει κάνει η κοινότητα Αγίου Δημητρίου για να διατηρήσει την ελληνορθόδοξη παράδοση, την ελληνική γλώσσα και για να μεταλαμπαδεύσει τις πολιτιστικές μας παραδόσεις στη νέα γενιά. Με την καθοδήγηση όλων και κυρίως του Σεβασμιωτάτου, θεωρούμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την Παιδεία μας»,

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας εξέφρασε τον θαυμασμό του για την κοινότητα και μεταξύ άλλων τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή – προ τριών και πλέον ετών –  που πάτησε το πόδι του στην κοινότητα είπε «σε τούτη την κοινότητα θέλω να ανήκω.

«Κάθε μεγάλη κοινότητα έχει τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Έχει  τις δικές της αγωνίες, έχει επιτυχίες και έχει και αστοχίες. Αυτές όμως οι οικογένειες που δεν διαλύονται, είναι όσες ξέρουν να αποκομίζουν τις εμπειρίες, να τις κάνουν πείρα και να παρέχουν την φροντίδα στα μέλη τους. Στην 92η επέτειο της κοινότητας, θεωρώ ότι είναι ασφαλές ως συμπέρασμα ότι ο Αγιος Δημήτριος Αστόριας κέρδισε το στοίχημα του χρόνου», πρόσθεσε.

Στο βήμα ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην 40ή επέτειο της ιδρύσεως του Λυκείου ο Δρ. Κούτρας επεσήμανε ότι δεν είναι υπερβολή να τα παρομοιάσουμε με 40 καράβια υψηλής ποιότητας στην εκπαίδευση.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, εξήρε το ενδιαφέρον του για την κοινότητα και το σχολείο και μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι «αεικίνητος, ακούραστος, αλλά και πάντα χαμογελαστός».

Στη συνέχεια τον κάλεσε στο βήμα και μαζί με τους άλλους ηγέτες της κοινότητας και τους ιερείς του δώρισε ένα εγκόλπιο και έναν σταυρό.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στα μαθητικά του χρόνια και στους δεσμούς του με την κοινότητα και τόνισε ότι από τους κόλπους του σχολείου και της κοινότητας αναδείχτηκαν ηγέτες σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ δέχεται τις ευχές της νεώτερης γενιάς των μελών της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το χορευτικό του Σχολείου ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς και αμέσως μετά ακολούθησε το ξεφάντωμα με τον Νίκο Νικολαϊδη και την ορχήστρα του.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το αναμνηστικό λεύκωμα το οποίο ήταν πλούσιο τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τους αγγελιοδότες.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακαολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέτ, Εμμανουήλ Δρίτσας, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, π. Γεδεών Βασίλειος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ., Κωνσταντίνος Κούτρας (στο βήμα) και ο ιδρυτής του Hellenic DNA , Πάνος Σατζόγλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερ΄ά διακρίνονται οι Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Επίσκοπος ΜΗδείας, Απόστολος, Εμμανουήλ Δρίτσας, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα διακρίνεται ο Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.