ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος ομογενής επιχειρηματίας, ευεργέτης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, και επίτιμος πρόεδρος της ομώνυμης κοινότητας, κ. Νίκος Ανδριώτης ξάφνιασε τους Νισύριους της Νέας Υόρκης και την ίδια τη Νίσυρο με την δωρεά δύο εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Νισυρίων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη δωρεά του Νίκου Ανδριώτη στην ιδιαίτερή του πατρίδα, τη Νίσυρο, με την οποία κατέκτησε και την πρώτη θέση στον κατάλογο των ευεργετών του Δήμου Νισυρίων.

Η εν λόγω δωρεά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Νίκου Ανδριώτη. Η πρώτη, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων υλοποιήθηκε το 2017 και ευεργετήθηκε το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόρας. Αν και οι δωρεές αυτές είχαν διαφορετικούς αποδέκτες, εν τούτοις είναι πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο σχετίζονταν με το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την παραμονή του Πάσχα (η πρώτη) και του Πάσχα του Καλοκαιριού η δεύτερη.

Τα Ιαματικά Λουτρά του Δήμου Νισυρίων τα οποία θα αναγεννηθούν με την δωρεά του Νίκου Ανδριώτη.

Το δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό σχετίζονταν με τον αναστάσιμο χαρακτήρα τους. Η δωρεά στο Λύκειο συνέβαλε στην «Ανάσταση» των σχολικών εγκαταστάσεων στην Αγία Αικατερίνη, ενώ η δωρεά στη Νίσυρο θα συμβάλει στην «Ανάσταση» των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Νισυρίων.

Η δωρεά αυτή αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων δωρεών του Νίκου Ανδριώτη στη Νίσυρο και συνάμα την πιο αξιόλογη διότι έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, καθώς το κόστος της επένδυσης είναι υπερδιπλάσιο. Το έργο αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ διότι περιλαμβάνει την εκ βαθέως ανακαίνιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων και την επέκτασή τους ούτως ώστε τα ιστορικά λουτρά να αποκτήσουν την εμβέλεια και την αίγλη που τους αναλογούν.

Τα Ιαματικά Λουτρά του Δήμου Νισυρίων αποτελούν ένα επί πλέον έργο της Νισύρου που φέρει την προσφορά των ομογενών. Χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με τις δωρεές των ομογενών και μέχρι και την δεκαετία του ’70 αποτέλεσαν πόλο έλξης όχι μόνο για τους ομογενείς και τους Δωδεκανήσιους, αλλά και για τους Αιγύπτιους.

Ο ευεργέτης της ομογένειας και της Αστόριας Νίκος Αν δριώτης,

Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα Ιαματικά Λουτρά κατέγραψαν φθίνουσα πορεία και οι υποσχέσεις των εκάστοτε δημαρχών για την ανακαίνιση, αξιοποίηση και την αναβάθμισή τους διαδέχονταν η μία την άλλη, πλην όμως κατέληγαν στο κενό.

Η πρωτοφανής για τα δεδομένα της Νισύρου δωρεά του Νίκου Ανδριώτη άλλαξε τα δεδομένα, διότι παρέχει την δυνατότητα στον Δήμο Νισυρίων και στην  εταιρεία «ΔΗΤΟΥΡΕΝ» να υλοποιήσει τις υποσχέσεις και να προσφέρει ένα επί πλέον έργο πνοής στη Νίσυρο.

Ο δωρητής και ευεργέτης Νίκος Ανδριώτης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή της δωρεάς και τόνισε ότι “θα συμβάλει στην αναμόρφωση και στην αναγέννηση της Νισύρου”.

Η μεθοδικότητα και η επιμονή του ευεργέτη θα αλλάξει τα δεδομένα και στην υλοποίηση του έργου και ευελπιστούμε ότι η εκτέλεσή του θα γίνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε η προ τεσσάρων ετών δωρεά του Νίκου Ανδριώτη στο Λύκειο της Αστόριας.

Η δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ανακοινώθηκε την παραμονή του Πάσχα του 2017 και διατέθηκε για την ριζική ανακαίνιση των σχολικών εγκαταστάσεων στην Αγία Αικατερίνη στην Αστόρια. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου μετά την λήξη του σχολικού έτους και το Σεπτέμβριο οι μαθητές και οι δάσκαλοι άρχισαν τα μαθήματα σε ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Ο Νίκος Ανδριώτης, αριστερά και ο δήμαρχος Νισυρίων, Δρ. Χριστοφής Κορωναίος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αέναη προσφορά στη Νίσυρο

Η αγάπη του Νίκου Ανδριώτη για τη Νίσυρο είχε και συνεχίζει να έχει μεταδοτικό χαρακτήρα και έδωσε το έναυσμα στους Νισύριους της Νέας Υόρκης να προσφέρουν τον οβολό τους στο νησί ακόμη και την περίοδο των Παχεών Αγελάδων για την γενέτειρα. Οι έρανοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλο και οι Νισύριοι με την έμπρακτη υποστήριξη του Νίκου κατακτούσαν το ένα ρεκόρ μετά του άλλου.

Ο Νίκος Ανδριώτης δεν αρκέστηκε μόνο με την προσφορά στους εράνους και στις δωρεές στις εκκλησίες και στα ευαγή ιδρύματα, αλλά επένδυσε στον τόπο του. Εξαγόρασε ένα ετοιμόρροπο κτίριο στα κέντρο του χωριού του στα Νικιά, το ανακαίνισε και δημιούργησε το Καφενείο του Νικόλα, το οποίο άλλαξε τα δεδομένα και στην ίδια την Πλατεία.  Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό, αλλά δημιούργησε και ομώνυμο εστιατόριο το οποίο προσφέρει εργασία στους κατοίκους του νησιού και παρέχει την δυνατότητα στους τουρίστες – ομογενείς και ξένους- να γευτούν τη νισύρικη φιλοξενία και γαστρονομία.  

Η ανακοίνωση του Δήμου Νισυρίων

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Δήμου Νισυρίων: Ο Νισύριος ομογενής και γνωστός σε όλους μας κ. Νίκος Ανδριώτης προέβη στη μεγάλη Δωρεά 2.000.000 ευρώ στην εταιρία του Δήμου ΔΗΤΟΥΡΕΝ για να επενδυθούν στην ανακαίνιση των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Νισύρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΤΟΥΡΕΝ αποδέχθηκε την Δωρεά και τους όρους που διασφαλίζουν την επένδυση των χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Νίκος Ανδριώτης μετανάστευσε στην Αμερική την δεκαετία του `50 σε μικρή ηλικία, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών καθώς και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής.

Επί  προεδρίας του κ. Ανδριώτη ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αμερική το οποίο λειτουργεί ως σήμερα.

Το 2017 ο κ. Ανδριώτης έκανε δωρεά ένα εκατομμύριο δολάρια στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου  για την ανακαίνιση του Δημοτικού σχολείου της κοινότητας.

Με τη δωρεά του στο Δήμο μας αναδεικνύεται ως Μέγας Ευεργέτης του νησιού που τον γέννησε.

Ο Δήμαρχος Νισύρου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον κ. Νίκο Ανδριώτη και τον χαρακτήρισε «έναν αφοσιωμένο αρωγό των ελληνικών γραμμάτων και της Νισύρου όλη του τη ζωή. Πρέπει όχι μόνο ο Δήμος Νισύρου αλλά και η Πολιτεία να του αποδώσουν τις μέγιστες τιμές ως πράξη σεβασμού για την προσφορά του».

Ο Δήμαρχος στην παρουσίαση των πεπραγμένων του Δήμου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Αυγούστου δήλωσε πως η Δημοτική αρχή δεσμεύεται να συμβάλει με το ίδιο ποσό της δωρεάς και να προχωρήσει σε επαφές με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου και υπουργεία για περαιτέρω χρηματοδότηση με στόχο την ολοκλήρωση του έργου της πλήρης ανακαίνισης των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών και της επέκτασής τους. Συνέχισε λέγοντας ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο και θα οριστεί Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών.

-Advertisement / Διαφήμιση-

2 COMMENTS

 1. Όταν επισκέφθηκα το Άγιο όρος, έμεινα τρείς μέρες στην σκήτη
  του Προφήτη Ηλία και είχα την ευκαιρία να έχω μια μακράν
  συζήτηση με τον Ηγούμενο γέροντα Ιωακείμ. Μεταξύ των άλλων
  τον αρώτησα να μου πει την γνώμη του για τους μεγάλους
  ευεργέτες , χαμογέλασε ειρωνικά , άνοιξες ένα μεγάλο θέμα,
  δηλαδή; , τι να σου πω παιδί μου για μας τους αφοσιωμένους
  στον Θεό ότι ισχύει για την προδοσία , το ίδιο ισχύει και για την
  ευεργεσία: “ την ευεργεσία πάντες ηγάπησαν τον ευεργέτη ουδείς” και μην με αρωτήσεις γιατί , είσαι έξυπνος και γνωρίζεις το γιατί. Κατάλαβα Γέροντα μπήκα στο πνεύμα σας , δηλαδή δεν
  υπάρχουν εξεραίσεις; δεν υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν πολλά χρήματα τίμια; , μόνο αυτοί που τα βρίσκουν , αυτοί που
  τα κληρονομούν , αυτοί όμως δύσκολα τα μοιράζουν. Δεν είναι
  τυχαίο μου λέγει που ο Χριστός είπε πως είναι ευκολότερο να
  περάσεις την κάμηλον από το μάτι της βελόνας παρά να περάσει ο
  Πάμπλουτος την πόρτα του Παραδείσου. Καλά γέροντα δεν υπάρχουν εξεραίσεις ; αν υπάρχουν θα πρέπει να είναι αμελητέες.
  Όμως τις δωρεές των τις δέχεστε, η συζήτηση τέλειωσε με την
  έξυπνη του απάντηση, “ αναγκαίον κακόν “.
  Συγχαίρω την ευεργετική πράξη και ειλικρινά εύχομαι ο Νίκος
  να αποτελεί την κατά τον Γέροντα Ιωακείμ εξαίρεση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.