ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» για τη δωρεά των δέκα επτά (17) εκατομμυρίων δολαρίων έκανε τον γύρου του κόσμου. Πρόκειται για την πιο χαρμόσυνη είδηση μετά την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, η οποία αν μη τι άλλο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι «οι ανεξάντλητες και ανεκμετάλλευτες δυνάμεις της ομογένειας» δεν είναι απλά και μόνο ένα σχήμα λόγου,  αλλά μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε για το καλό της ομογένειας, της Εκκλησίας και της γενέτειρας.

Η δωρεά των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος «Alex and Faye Spanos Family Foundation» είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη δωρεά που έλαβε ποτέ το Ταμείο για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

Είναι ταυτόχρονα και η πιο σημαντική όλων των προηγούμενων δωρεών διότι προέρχεται από τα παιδιά και τα εγγόνια των αειμνήστων Αλέξανδρου και Φωτεινής Σπανού που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καλλιφόρνια και απέδειξαν ότι είναι άξιοι συνεχιστές του έργου των γονέων και παππούδων μας.

Ο Τζον Κατσιματίδης ενώ αναγγέλει τις πρωτοφανείς για τα δεδομένα των τελευταίων ετών δωρεές για τον Άγιο Νικόλαο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι δωρεές των επτά εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφεραν οι «ανώνυμοι» προ το παρόν ομογενείς, οι οποίοι με τις δωρεές τους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στο νέο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και στην επιτροπή «Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Η δωρεά του Ιδρύματος, όπως αναφέραμε και στο σχετικό ρεπορτάζ, αν και κλειδώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου, κ. Γερασίμου και του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, ανακοινώθηκε την παραμονή των Τριών Ιεραρχών από τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδη.

Αν και οι γνώστες αυτής της συμφωνίας πίστευαν ότι θα την ανακοίνωνε σε ευθέτω χρόνο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, εν τούτοις ο κ. Ελπιδοφόρος επέλεξε να υπερβεί τα εσκαμμένα και ανέθεσε στον κ. Κατσιματίδη  να ανακοινώσει την χαράς Ευαγγελίου είδηση επαναλαμβάνοντας κάθε λίγο και λιγάκι «Όλοι μαζί…» στα ελληνικά.

Ο αγιασμός εντός του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Όλοι μαζί…» μια φράση κλειδί την οποία χρειαζόμαστε για να ανεγείρουμε σε χρόνο ρεκόρ τον Άγιο Νικόλαο και να απαλλαγούμε μια για πάντα από τη μιζέρια, την εσωστρέφεια και την κακομοιριά.

Μια φράση την οποία πρέπει να ενστερνιστούν όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά και κυρίως τα στελέχη των συλλόγων, των αδελφοτήτων και των κοινοτήτων.

Τη χρειαζόμαστε εμείς. Τη χρειάζονται τα παιδιά μας. Τη χρειάζονται τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας.

Εξ άλλου ο στρατηγός Μακρυγιάννης έλεγε: «Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.