Αριστουργήματα του Ε/Αμερικανού Stathis Orphanos στο «Εύζωνες, Κλέος των Ελλήνων»

0
Οι στολές του Εύζωνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΑΕΙΝ η πρωτότυπη και πρωτοποριακή δίγλωσση έκδοση «Εύζωνες, Κλέος των Ελλήνων – Evzones – The glory of Greece» το οποίο τιμά την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα αφ ενός μεν διότι προβάλλει το έργο του αειμνήστου Στάθη Ορφανού (Stathis Orphanos) φωτογράφου του Χόλιγουντ, αφ ετέρου δε διότι το έργο προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Τζέιμς Σταυρίδης, Ναύαρχος του Αμερικανικού Στρατού, ε.α.

Πρόκειται για μια έκδοση υψηλών τυποτεχνικών προδιαγραφών και μεγάλου σχήματος (25cm x 34cm), η οποία βασίστηκε στην εμβληματική φωτογράφηση του διεθνώς καταξιωμένου Stathis Orphanos, το Αρχείο του οποίου φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσιγκτον.

Στην σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι το έργο υποστηρίχθηκε εικονογραφικά, ως μία «συνομιλία» της αριστουργηματικής, σπάνιας  φωτογράφησης της Προεδρικής Φρουράς από τον Stathis Orphanos, με 64 εικαστικά έργα διακεκριμένων ζωγράφων, που παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, στη θεματική έκθεση «ΕΥΖΩΝΕΣ» στο εμβληματικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Οκτώβριος 2020 – Ιούλιος 2021).

Το εξώφυλλο του βιβλίου “Εύζωνες Κλέος της Ελλάδας”.

Stathis Orphanos

Ο Stathis Orphanos (12 Οκτωβρίου 1940-27 Φεβρουαρίου 2018) γεννήθηκε στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας από Έλληνες γονείς που κατάγονταν από τη Σάµο και απεβίωσε στο Λος Άντζελες. Τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ κατάφερε να δηµιουργήσει έναν ευρύ κύκλο γνωριµιών που περιλάµβανε συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικούς, οι οποίοι πόζαραν στον φακό του, πάντα σε ασπρόµαυρες φωτογραφίες.

Ο κατάλογος των διασηµοτήτων που απαθανάτισε ο Stathis Orphanos είναι µεγάλος και, εντέλει, πολύ σηµαντικός για τη νεότερη ιστορία. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: Maxwell Caulfield, John Cheever, Robert Coover, George Cukor, James Galanos, Graham Green, Thom Gunn, Julie Harris, David Hockney, Esai Morales, Philip Roth, Gore Vidal κ.ά.

Στα πορτρέτα αυτά περιλαµβάνονται και πολλοί Έλληνες, όπως οι Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασσέν, Οδυσσέας Ελύτης, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Τσαρούχης, Νάνος Βαλαωρίτης, ∆έσπω ∆ιαµαντίδου, Αλέκος Φασιανός, Σταύρος Ξαρχάκος, ∆ιονύσης Φωτόπουλος, Κώστας Γαβράς, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μιχάλης Κακογιάννης, Γιάννης Μόραλης, ∆ηµήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης κ.ά.

Οι στολές του Εύζωνα.

Τα µοναδικά αυτά πορτρέτα, φωτογραφηµένα σε φυσικό φως και εµφανισµένα µε τον παραδοσιακό τρόπο του «σκοτεινού δωµατίου», αποφεύγοντας τη χρήση κάθε νέας ψηφιακής τεχνολογίας, αποτελούν σπουδαία έργα της φωτογραφικής τέχνης.

Ο Stathis Orphanos όµως, εκτός από διάσηµος φωτογράφος, υπήρξε και συνιδρυτής µε τον Ralph Sylvester του ιστορικού εκδοτικού οίκου Sylvester & Οrphanos (1972), από τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει εξαιρετικά επιµεληµένες εκδόσεις, πάντα υπογεγραµµένες από τους συγγραφείς, σε περιορισµένο αριθµό αντιτύπων, αριθµηµένες, οι οποίες βιβλιογραφικά θεωρούνται «χειροποίητες».

Τον Ιούνιο του 2015 το φωτογραφικό αρχείο του Stathis Orphanos, αλλά και το αρχείο του εκδοτικού οίκου Sylvester & Orphanos περιήλθαν στην κατοχή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Εκδόσεις ΑΕΙΝ

Εάν κάποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο, μπορεί να επικοινωνήσει με τις Εκδόσεις ΑΕΙΝ μέσω e-mail στο info@aein.gr προκειμένου να ενημερωθεί για το συνολικό κόστος αποστολής από την Ελλάδα (τιμή βιβλίου + μεταφορικά έξοδα).

Η τιμή του βιβλίου είναι 55 ευρώ, και τα μεταφορικά έξοδα προκύπτουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τον αριθμό των αντιτύπων, αλλά και τον τόπο διαμονής του παραλήπτη.

Οι στολές του Εύζωνα.
Οι στολές του Εύζωνα.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.