Απεβίωσε ο ευπατρίδης, ο επιχειρηματίας και ο ηγέτης των Θεσσαλών Ιωάννης Αλεξίου

1
599
O Ιωάννης Αλεξίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος επιχειρηματίας, ευπατρίδης, ηγέτης των Θεσσαλών της Νέας Υόρκης και ευεργέτης πολλών ομογενειακών και αμερικανικών ευαγών ιδρυμάτων Ιωάννης Αλεξίου (John Alexiou) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών σε νοσοκομείο της Φλόριδας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και στην ευρύτερη κοινωνία της ελληνοκρατούμενης Αστόριας.

Το σκήνωμά του το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Μαϊου 2022, από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home», στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, NY 11105.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022 και ώρα 10:30 π.μ. στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, στην διεύθυνση 22-30 33rd St., Astoria, N.Y. 11105.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Χρυσούλα Αλεξίου, το γένος Αγγελάκου, τα παιδιά Ιωάννα Αλεξίου – Econome και Jason Econome, Νικόλαο Αλεξίου,τον εγγονό του Γεώργιο – Ιωάννη (George – John Econome), τα αδέλφια Γεώργιο και Ελπίδα Αλεξίου, τις νυφάδες Αικατερίνη Αλεξίου και Μαρία Αλεξίου, τις κουνιάδες Ελένη Αγγελάκου και Αντωνία Αγγελάκου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος και η Ελπίδα Αλεξίου καθήμενοι και ο Γιάννης Αλεξίου με την σύζυγό του Χρυσούλα και τα παιδιά του Νικόλαο και Ιωάννα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Από την Παναγία Τρικάλων στο αμερικανικό όνειρο

Ο Ιωάννης Αλεξίου γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1943 στην Παναγία Τρικάλων και ήταν ο βενιαμίν της οικογένειας. Οι αείμνηστοι γονείς του Νικόλαος Αλεξίου και Γιαννούλα το γένος Ζαμάνη έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Βασίλειο, τον Σωτήριο, την Μαρία, τον Γεώργιο και τον Ιωάννη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. 

Σε παιδική ηλικία μετέβη με την οικογένειά του στην Αθήνα και το 1962 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και αξιώθηκε να αποφοιτήσει με άριστα από το Κολέγιο της Αεροναυτικής.

Εδώ γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του την Χρυσούλα το γένος Αγγελάκου, η οποία την εποχή εκείνη εργαζόταν στο λογιστικό τμήμα του Πανεπιστήμιου Κολούμπια.

Η Χρυσούλα ήταν κόρη του Σταύρου Αγγελάκου και Δέσποινας το γένος Μαστοράκου που κατάγονταν από Παπαδιάνικα Μολάων Λακωνίας και είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, την Ελένη και τον (αείμνηστο) Ευστράτιο.

Ο Ιωάννης Αλεξίου, αριστερά, με τον αδελφό του Γιώργο Αλεξίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τον Απρίλιο του 1967 ο Ιωάννης και η Χρυσούλα χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων στο Ουάσιγκτον Χάιτς και ο Θεός τους αξίωσε προ ημερών να γιορτάσουν την 55η επέτειο του επιτυχημένου και προκομμένου γάμου τους.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά και συγκεκριμένα την Ιωάννα και τον Νικόλαο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Η Ιωάννα έγινε δικηγόρος και ο Νικόλαος ορκωτός λογιστής και διατηρεί το δικό του γραφείο στην καρδιά της Αστόριας.

Ο Ιωάννης μετά τις σπουδές του έκανε διάφορες εργασίες στον κλάδο του, αλλά το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον ώθησε να ανοίξει την ομώνυμη Σχολή Οδηγών και με την πάροδο του χρόνου ίδρυσε την ομώνυμη ασφαλιστική εταιρεία την οποία διατήρησε μέχρι και την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με τις επενδύσεις τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών, όσο και στην αγορά ακινήτων.

Ένα από τα τελευταία έργα του αειμνήστου είναι το πολυώροφο κτίριο το οποίο ανέγειραν στην Αστόρια επί της 31ης Οδού και το οποίο ονειρευόταν να το εγκαινιάσει τους προσεχείς μήνες, αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια γι αυτόν και τον κάλεσε πρόωρα κοντά του.  

Ο Ιωάννης Αλεξίου σε μια οικογενειακή γιορτή, Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Κοινωνική προσφορά και καταξίωση

Αν και μεγάλωσε στην Αθήνα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αστόρια, εν τούτοις ο Ιωάννης Αλεξίου δεν έπαψε ούτε λεπτό να ενδιαφέρεται για την Θεσσαλία και την γενέτειρα. Η αγάπη αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κοινωνική του προσφορά και δράση.

Ο πρώην πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νέας Υόρκης «Ασκληπιός», κ. Χρήστος Ρίζος κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη για τον θάνατό του και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος και η ίδια η Θεσσαλία είναι φτωχότεροι, διότι ο Γιάννης υπήρξε στυλοβάτης του Συλλόγου και τον υπηρέτησε από όλα τα αξιώματα συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου την διετία 2007-2009»
«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1905 και τα επιτεύγματα των τελευταίων πενήντα τουλάχιστον ετών φέρουν και την υπογραφή του Ιωάννη Αλεξίου. Ο Σύλλογος μας θα παραστεί στην κηδεία του και θα του αποδώσει τις δέουσες τιμές και θα προσπαθήσει μαζί με την πολυαγαπημένη οικογένειά του να διαιωνίσει τη μνήμη του», πρόσθεσε ο κ. Ρίζος.

Ο αδελφός του, Γεώργιος Αλεξίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας επεσήμανε: «Το λεξιλόγιό μου είναι πολύ φτωχό για να περιγράψει τον πόνο και την θλίψη, γιατί ο Γιάννης δεν ήταν απλά και μόνο αδελφός, αλλά ο καλύτερος φίλος και συνέταιρος, ο ακάματος εργάτης και συνάμα γενναιόδωρος όσο ελάχιστοι. Ήταν χαμηλών τόνων και συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ανέκαθεν ήταν μέγας χορηγός του Γεύματος των Ευχαριστών».

Ο αείμνηστος βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ομογένειας για τα εθνικά θέματα και το όνομά του κατέχει εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των δωρητών και ευεργετών της Πλατείας Αθηνών στην Αστόριας.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
    Καλό παράδεισο
    Αιώνια του η μνήμη .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.