ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Είχα δώσει ραντεβού με τον πατέρα μου το μεσημέρι της Κυριακής, σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στο Φλάσινγκ. Ως απλό σημείο συνάντησης και όχι ως σταθμό. Όταν έφτασα και σηκωθήκαμε για να φύγουμε, ο πατέρας μου που ήταν εκεί πολύ πιο νωρίς, θεώρησε καλό να χαιρετίσει φεύγοντας κάποιους γνωστούς, που τους είχε μιλήσει σε παρακείμενο τραπέζι, προτού φτάσω εγώ.

Ένας από αυτούς, που είναι και δικός μου γνωστός και σέβομαι πάντα τις απόψεις του, μόλις με είδε με ρώτησε: «κι εσυ φοράς μάσκα;». Του απάντησα βιαστικά ότι «ναι». Εκείνος βλέποντας, ότι δεν είχα όρεξη για κουβέντα, άλλαξε την ροή της κουβέντας και μίλησε για ένα πρόσφατο δημοσίευμα των «Αναμνήσεων».

Εκείνη την στιγμή δεν γνώριζα ότι την ίδια ακριβώς ερώτηση έκανε και στον πατέρα μου, ο οποίος πολύ ψύχραιμα του απάντησε ότι «το κάνει και για τον εαυτό του και για εκείνον, τον συνάνθρωπο του».

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Αθήνα. Φωτογραφία: Αρχείο Ευρωκίνησης.

Προσπέρασα με χιούμορ τον σχολιασμό του. Κατάλαβα όμως ότι πρόκειται για έναν ομογενή που συμμετέχει στο κίνημα της αμφισβήτησης για την χρήση της μάσκας. Κάτι, που δυστυχώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος των Ηνωμενων Πολιτειών υποστηρίζει και στο οποίο πρωτοστατεί.

Πράγματι σε μια δημοκρατία, ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει. Είναι όμως υποχρέωση της πολιτείας να συμβουλεύει και να προστατεύει τους πολίτες από τις πανδημίες. Όπως έκανε στο παρελθόν με τον ιό της Εμπολα.

Τον τελευταίο μήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να εμπιστεύεται τις συμβουλές ενός γιατρού με την ειδικότητα του radiologist. Προσέξτε. Όχι «epidemiologist», (επιδημιολόγος) απλός radiologist, δηλαδή ειδικός στις ακτίνες.

Ήταν αυτός που έδινε μέχρι πριν λίγο καιρό τις συμβουλές του από το κανάλι Fox News, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού μάλλον έχει ακραίες απόψεις. Πέρα από το γεγονός ότι η νέα πολιτική του Λευκού Οίκου είναι, όσο…λιγότερο ασχολούμαστε με τον Κορωνοιο, τόσο καλύτερα για την προεκλογική εκστρατεία.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση η επιστήμη «λέει και φωνάζει» ότι ο Κορωνοιός είναι μια θανατηφόρα ασθένεια και όσοι αμφισβητούν την πραγματικότητα, καλό είναι να σκεφτούν ότι όλα όσα κυκλοφορούν για περί συνομωσίας, διακινούνται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ευσταθούν.

Προκαλεί εντύπωση που λίγοι ευτυχώς στην Ελλάδα έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της χρήσης μάσκας. Ασε που στο μυαλό μου έμεινε η εικόνα της γυναίκας που πατούσε με μανία τις μάσκες που ήταν πεταγμένες στο έδαφος.

Όσοι τα θεωρούν αστεία και παίζουν παιχνίδια καλό είναι να το ξανασκεφτούν.

Προσωπικά για λόγους υγείας, πηγαίνω τακτικά σε μεγάλο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και εκτός από την εφαρμογή νέων μέτρων εισόδου, με θερμομέτρηση και συνέντευξη δευτερολέπτων, μου έκανε εντύπωση ότι συναντώντας μετά από καιρό τον γιατρό μου, το είδα να φοράει όχι μόνο μια, αλλά δυο μάσκες.

Στις προηγούμενες επισκέψεις ήταν λιγότερο (;) προσεκτικός, αν και πάντα ακολουθούσε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγειηνής του νοσοκομείου. Φανταστείτε όμως πόσοι συνάδελφοι του, θα βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Πόσοι από αυτούς, νοσήσαν και πόσοι βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, ενώ δεν υπήρχε παρόμοιος κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών, πριν από την εμφάνιση του κορωνοιού.

Στις φτωχο-γειτονιές της Νέας Υόρκης υπάρχουν μικρά μαγαζιά, παρόμοια με τα παλιά παντοπωλεία της Ελλάδας, που εδώ είναι γνωστά ως Bodega, πληθαίνουν τα περιστατικά βίας εναντίον των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με το νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης η μάσκα είναι υποχρεωτική όταν εισέρχεται κάποιος εντός οποιουδήποτε καταστήματος.

Έτσι, οι μικρό-ιδιοκτήτες ζητούν από τους πελάτες τους να σεβαστούν το νόμο, φοβούμενοι ότι σε περίπτωση βεβαίωσης κάποιας παράβασης θα χάσουν τις άδειες για πώληση οινοπνευματωδών ποτών.

Όλοι γνωρίζουν ότι στα λεωφορεία και στον υπόγειο της Νέας Υόρκης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εκεί που άλλοτε τα λεωφορεία ανέγραφαν τον προορισμό, τώρα υπάρχει το μήνυμα «Masks required».

Το ίδιο και στα τρένα του υπογείου. Είναι μια κατάσταση που θα περάσει, αλλά έχει ως βασικό της μέλημα την ατομική ευθύνη του καθενός.

Και πότε με το καλό αναμένεται το νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού;

Στο ερώτημα αυτό οι απόψεις διαφέρουν. Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε ότι αυτό θα έρθει πολύ γρήγορα. «Very soon», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε. Θα ευχόταν ο ίδιος να έρθει ίσως λίγο πριν τις εκλογές; Όλοι μας ευχόμαστε να έρθει το συντομότερο, με την ελπίδα να επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα.

Ευτυχώς όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες  θεωρούν και πιστεύουν ότι προτεραιότητα έχει πάντα η ασφάλεια. Οι μεγαλύτερες από αυτές, προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση ότι δεν προχωρήσουν στην κυκλοφορία του εμβολίου, εάν προηγουμένως δεν εξασφαλίσουν με τις κλινικές έρευνες και μελέτες, ότι το εμβόλιο θα είναι όχι μόνο ασφαλές αλλά και απόλυτα ενδεδειγμένο. Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Η «Τζόνσον εν Τζονσον», η «Φάιζερ», η «Μοντέρνα» και η «Σανόφι», είναι μόνο ορισμένες από αυτές που θα συμβάλουν στην κυκλοφορία του εμβολίου.

Και κάτι τελευταίο για όσους γκρινιάζουν. Στην Ελλάδα όταν πηγαίνεις από εδώ, το χαρτί εισόδου το συμπληρώνεις ηλεκτρονικά. Στην εξελιγμένη Αμερική, το χαρτί επανεισόδου το συμπληρώνεις με χαρτί και με μολύβι. Ποιος είπε ότι δεν έχουμε κάνει βήματα προόδου στην Ευρώπη;

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.