Απόψεις: Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις εθνικές μας ψευδαισθήσεις

0
190
Ο Αχιλλέας Λυγγέρας.

Του Αχιλλέα Λυγγέρα *

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ως ένας απλός βετεράνος του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, που υπηρέτησα την πατρίδα μου στις δύσκολες εποχές του 1974, αισθάνομαι μια απέραντη λύπη για την κατάντια των πολιτικών μας ηγετών, τέως και νυν, που αδυνατούν διαχρονικά να ορθώσουν το εθνικό τους ανάστημα απέναντι στην Τουρκία και στους δήθεν συμμάχους / προστάτες μας, που ειδικά τώρα μας πιέζουν ασφυκτικά να τα βρούμε με την γείτονα χώρα.

Αντί να εκτελέσουν το πατριωτικό τους καθήκον και να προασπίσουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της μητέρας πατρίδας μας πάση θυσία, αντιδρούν σπασμωδικά, υποτακτικά, υποχωρητικά, με ηττοπάθεια, χωρίς σχέδιο, στρατηγική, τακτική, και τελείως κυριευμένοι από το ανεξήγητο, τουλάχιστον για μένα, φοβικό τους σύνδρομο για την Τουρκία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά ξεκινώντας από το χρόνιο επεκτατικό δόγμα της Τουρκίας εναντίον της πατρίδας μας και της Κύπρου. Η Τουρκία το 1974 έκανε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο και ακόμη μέχρι στιγμής κατέχει παράνομα το 38% των εδαφών της. Τώρα όχι μόνο θέλει να ανοίξει την Αμμόχωστο αλλά και να χτίσει καινούργιες στρατιωτικές βάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, παράλληλα με την πρόσφατη διακήρυξη της πως αποδέχεται μόνο λύση δυο κρατών αντί για συνομοσπονδία. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η Τουρκία θέλει επίσης να υφαρπάξει μια πλειάδα ελληνικών νησιών και νησίδων, όπως και ένα μέρος της Θράκης.

Η ασύστολη θρασύτητα της φτάνει στο να απαιτεί τον άμεσο αφοπλισμό των νησιών μας, να βγάζει βόλτα για ενάμιση μήνα το ερευνητικό σκάφος ORUC REIS για ηχοβοληστικές έρευνες, η αλλιώς για την δημιουργία επεκτατικών τετετελεσμένων στην ΑΟΖ μας, να κάνει παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, και από πάνω να μας υπενθυμίζει σχεδόν καθημερινά με τις υπερπτήσεις των πολεμικών της αεροσκαφών πάνω από τα κατοικημένα νησιά μας, πως αν τολμήσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, θα μας κηρύξει πόλεμο.

Η ερωτήσεις μου απλές. Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης (από ότι φαίνεται) πάει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εφ´όλης της ύλης, προς όφελος των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Γερμανίας και Αμερικής και εις βάρος του εθνικού συμφέροντος της πατρίδας μας, αντί για την ευρέως διατυμπανισμένη (εκ μέρους του) μοναδική διαφορά, που είναι η από κοινού οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των δυο χωρών; Η διαχρονικά καταγεγραμμένη επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας δεν τον προβληματίζει;

Δεν το έχει εμπεδώσει ακόμη πως και οι τέως πρωθυπουργοί της Ελλάδας μας προσπάθησαν να τα βρουν με την Τουρκία, αλλά απέτυχαν λόγου του χρόνιου επεκτατικού δόγματος της και των ατελείωτων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας; Μήπως τελικά ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει την ειρηνική μας συνύπαρξη με την Τουρκία, με αντίτιμο την απώλεια μέρους της Εθνικής μας κυριαρχίας;

Κλείνοντας, ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις εθνικές μας ψευδαισθήσεις. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να τα βρει με την Τουρκία, γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν θα ενδώσει στις παράλογες νεοθωμανικές απαιτήσεις της. Αν το κάνει η πολιτική του καριέρα τετέλεσθαι. Θα πάθει ακριβώς τα ίδια που έπαθε ο κύριος Τσίπρας με το ξεπούλημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως η Ελλάδα μας είναι υπεράνω του κάθε πρωθυπουργού που την κυβερνά, δεν είναι δεδομένη η βολική για κανέναν και ο νοών νοείτο.

  • Ο Αχιλλέας Λυγγέρας είναι Commercial Real Estate και Business Developer στη Νέα Υόρκη.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.