Απίστευτος ο θρήνος των Βορειοηπειρωτών για τον πρόωρο θάνατο του προέδρου τους

0
Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτος με όλη την σημασία της λέξεως είναι ο θρήνος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης για τον πρόωρο θάνατο σε ηλικία 65 ετών του προέδρου τους Ευθύμιου Παπαδημήτρη (Thimio Papadhimitri).

Αν και πολλά από τα στελέχη του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και του Γυναικείου Τμήματος «Θυγατέρες της Ηπείρου» βρίσκονται με διακοπές στην Βόρειο Ήπειρο και στην Ελλάδα, εν τούτοις η θλιβερή είδηση για την εκδημία του προέδρου τους προκάλεσε σοκ και τα συλλυπητήρια μηνύματα και η συμπαράσταση προς την χαροκαμένη οικογένεια πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

Όλοι τους είχαν κάτι διαφορετικό να πουν για τον πρόεδρο, τον εξαίρετο οικογενειάρχη και τον ακάματο αγωνιστή για τα δικαιώματα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, καθώς επίσης την ευσπλαχνία και την γενναιοδωρία του.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης το πρωί της Τρίτης, 1ης Αυγούστου 2023, έχασε την άνιση μάχη με την ανίατη ασθένεια που έδινε τους εννέα τελευταίους μήνες.

Ο συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Τετάρτης, 2ας Αυγούστου 2023 από τις 5.00 – 9.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «O’Shea-Hoey Funeral Home Inc» στην διεύθυνση 29-13 Ditmars Blvd, Astoria NY 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να παρακολουθήσουν το τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του.

Το πρωί της Πέμπτης, 3ης Αυγούστου 2023 και ώρα 9.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22 – 30  33rd Street, Astoria, N. Y. 11005 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης με τα παιδιά του Δήμητρα και Χρήστο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N. Y., 11370 για να παρακολουθήσουν την ταφή και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Κωνσταντίνα Παπαδημήτρη, τα παιδιά του Δήμητρα και Χρήστο Παπαδημήτρη, τα αδέλφια Ελένη και Μενέλαο Μάρκο, Χαράλαμπο και Αναστασία Παπαδημήτρη, τους κουνιάδους Νάρντι Τάτο, Σοκόλ Τάτο και Βαλεντίνα Τάτο, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στην Ελλάδα και στη Βόρειο Ήπειρο.

Από την Σωπική στο αμερικανικό όνειρο

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης (Thimio Papadhimitri) γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1958 στην Σωπική, του Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου και ήταν το τρίτο από τα τέσσερα τέκνα του ζεύγους Βασιλείου και Δημητρώς Παπαδημήτρη.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης με τους γονείς του Βασίλειο και Δημητρώ Παπαδημήτρη, την σύζυγό του Κωνσταντίνα και τα παιδιά του Δήμητρα και Χρήστο Παπαδημήτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι αείμνηστοι γονείς του Βασίλειος και Δημητρώ Παπαδημήτρη παρά την ανέχεια και τις στερήσεις του δικτατορικού καθεστώτος μεγάλωσαν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να αποκτούν τις δικές τους οικογένειες και να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Ο Ευθύμιος αποφοίτησε από το μουσικό λύκειο και διετέλεσε μουσικοδιδάσκαλος. Παράλληλα ασχολήθηκε με τα κοινά και μάλιστα έχει διατελέσει πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Σωπικής.

Τον Φεβρουάριο του 1991 την ώρα που κατέρρεαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και το ίδιο το σταλινικό καθεστώς της Αλβανίας, η οικογένεια Παπαδημήτρη μετανάστευσε στην Αθήνα.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης με την σύζυγό του Κωνσταντίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1991 ο Ευθύμιος χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του Κωνσταντίνα το γένος Τάτο που κατάγονταν από το Βεράτιο και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, την Δήμητρα και τον Χρήστο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Η Δήμητρα σπούδασε οικονομικές επιστήμες, ενώ ο Χρήστος μαθηματικά.

Το 1996 ο Ευθύμιος ήρθε για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

Μετά από δύο χρόνια αξιώθηκε να φέρει τους γονείς του και τα αδέλφια του και ξεκίνησαν εκ νέου τον αγώνα για την εκπλήρωση των ονείρων τους.

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης με την οικογένειά του, τους γονείς και τα αδέλφια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Ευθύμιος ασχολήθηκε με τις οικοδομές και με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε την δική του εταιρεία.

Από τις πρώτες ημέρες που ήρθαν στην Αστόρια συνδέθηκαν με τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» διότι ήθελαν τα παιδιά τους να διατηρήσουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Και τα κατάφεραν όσο ελάχιστοι, διότι και τα δύο τους τέκνα ομιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα.

Η αγάπη του για την ιδιαίτερή του πατρίδα την Σωπική και κατ’ επέκταση την Βόρειο Ήπειρο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις πρωτοβουλίες του για την διοργάνωση πολιτιστικών και ερανικών εκδηλώσεων για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών, την διάνοιξη δρόμων και την υδροδότηση των χωριών.

Ο Ευθύμιος υπηρέτησε τον Σύλλογο από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων και του προέδρου των Βορειοηπειρωτών.

Από αριστερά διακρίνονται ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης, Νίκος Νταλές και ο Γιώργος Μπεζάνης με την σύζυγό του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την Πρωτομαγιά του 2022 η γενική συνέλευση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» τον εξέλεξε πρόεδρο και μαζί με το νέο συμβούλιο χάραξαν μια ξεκάθαρη στρατηγική και τακτική για την πρόοδο του ιστορικού συλλόγου.

Τον Οκτώβριο του 2022 διοργάνωσαν με επιτυχία το Ηπειρώτικο Γλέντι στην Αστόρια. Λίγες ημέρες μετά το γλέντι ο Ευθύμιος αισθάνθηκε αδιαθεσία και οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από μια επιθετική μορφή του καρκίνου του εγκεφάλου.

Υποβλήθηκε στις ενδεδειγμένες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες και ο Ευθύμιος αγωνίστηκε όσο ελάχιστοι για να κρατηθεί στην ζωή. Δεν γόγγυξε ποτέ και με την καρτερία με την οποία αντιμετώπισε την ασθένεια έδινε κουράγιο σε συγγενείς και φίλους.

Στιγμότυπο από ένα ξεφάντωμα με την οικογένειά του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι Σύλλογοι Βορειοηπειρωτικών

Οι Σύλλογοι Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και «Θυγατέρες της Ηπείρου» εξέδωσαν ψηφίσματα μέσω των οποίων αφ’ ενός εκφράζουν την θλίψη και την συμπαράσταση στην χαροκαμένη οικογένεια, αφ’ ετέρου δε καλούν τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους να παραστούν στην κηδεία του αειμνήστου.

Ο εκτελών χρέη προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Δημήτριος Τσαβέγιας και ο πρώην πρόεδρος Χαράλαμπος Μέλλος κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την θλίψη τους και εξήραν την προσφορά του αειμνήστου στον Σύλλογο και κατ΄ επέκταση στην ομογένεια.
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονα και στους λοιπούς συγγενείς.

Αιωνία του η μνήμη.         

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/ehase-tin-polieti-mahi-me-ton-karkino-i-poliagapimeni-syzygos-mitera-giagia-kai-progiagia/

https://www.anamniseis.net/apevioseo-vasilios-papadimitris-pateras-tou-proedrou-ton-vorioipiroton/

Ο Ευθύμιος Παπαδημήτρης, ενώ επέβλεπε τον οβελία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.