ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Η στοργική μητέρα και γιαγιά Πελαγία Μαρμαρά (Pauline Marmaras) το πρωί της Κυριακής, 22 Μαρτίου 2020, άφησε την τελευταία της πνοή έχοντας στο πλευρό τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί του Σαββάτου, 28 Μαρτίου 2020 στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στη διεύθυνση 7004 Ridge Ave, Egg Harbor Township, N.J. 08234 και λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα γίνει παρουσία μόνο της οικογένειας της εκλιπούσης

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Κάρολ (Χαρίκλεια) και Νικόλαο Καφκάλα,  τα εγγόνια, Αντώνη και Jessica Panetta, Νικόλαο Καφκάλα, τα αδέλφια, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

H αείμνηστη με τον εγγονό της.

Η Πελαγία ήταν το τρίτο τέκνο των αειμνήστων Κωνσταντίνου Βρανά και Μαρίας το γένος Αμοργιανού και γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1932 στα Βάτικα. Η ζωή της αείμνηστης και της οικογένειάς της στις δύο ηπείρους κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα ήταν.

Η μεγάλη δυσπραγία (great depression) ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και για την οικογένεια Βρανά και μάλιστα τους υποχρέωσε σε διάστημα λιγότερο των δέκα ετών να ξεκινήσουν τρείς φορές την ζωή τους από το μηδέν.

Η πρώτη φορά ήταν στην Δυτική Βιρτζίνια, όπου απέκτησαν τα δύο πρώτα κορίτσια και συγκεκριμένα την Καλλιόπη και την Ειρήνη, η δεύτερη στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 όταν λόγω της μεγάλης δυσπραγίας υποχρεώθηκαν να πάρουν τα δύο ανήλικα κορίτσια και να επιστρέψουν στη γενέτειρα, όπου ξεκίνησαν και πάλι από το μηδέν και όπου έφεραν στον κόσμο άλλα δύο κορίτσια την Πελαγία και την Ροδόπη.

Η Πελαγία Μαρμαρά με τα εγγόνια της Νικόλαο και Ανντώνη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κάρολ Καφκάλα.

Η Ελλάδα την εποχή εκείνη ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει τα όνειρα του Κωνσταντίνου και της Μαρίας και το 1935 επιβιβάστηκαν εκ νέου στο καράβι για να καταλήξουν αυτή τη φορά στο Γουόρεν Οχάιο, όπου μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους.

Η Πελαγία ήταν πανέμορφη και με την ευγένειά της κατάφερε να κλέψει την καρδιά του Αντωνίου Μαρμαρά που κατάγονταν από την Άνδρο και ήταν αρχιμάγειρας στο φημισμένο «The Waldorf Astoria» στο Μανχάταν και το 1957 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα και εγκαταστάθηκαν στο Ατλάντικ Σίτι.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η Πελαγία Μαρμαρά με τα παιδιά και εγγόνια κατά τη διάρκεια πρόσφατου δείπνου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κάρολ Καφκάλα.

Η αείμνηστη εργάστηκε στο τμήμα πωλήσεων καζίνου του Ατλάντικ Σίτι, διότι ήθελε να παράσχει τη δυνατότητα στα παιδιά της να σπουδάσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Αν και ο σύζυγός της απεβίωσε το 1999, εντούτοις η Πελαγία δεν το έβαλε κάτω, αλλά συνέχισε την προσφορά της στην οικογένεια, στους συγγενείς, στους φίλους και στην Αδελφότητα της Φιλοπτώχου και στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Ατλάντικ Σίτι.

Ο εγγονός της Νικόλαος Καφκάλας λίγες ώρες μετά την εκδημία της γιαγιάς του ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τις φωτογραφίες με την πολυαγαπημένη γιαγιά του και μεταξύ άλλων έγραψε: «Στην πιο δυναμική γυναίκα που γνώρισα. Στο άτομο που τα απογεύματα περνούσα ατέλειωτες ώρες μαζί της παρακολουθώντας το τηλεπαιχνίδι  «The Price is Right». Στο άτομο που μου θύμιζε ότι και πάλι χασκογελώ. Στον πιο δριμύ κριτή. Στον μεγαλύτερο θαυμαστή. Στην γιαγιά μου…».

Στη συνέχεια υμνεί το ενδιαφέρον της γιαγιάς του για τα εγγόνια, αναφέρεται στο δυσαναπλήρωτο κενό και μεταξύ άλλων γράφει «στο εξής τίποτε δεν θα είναι όπως πριν».

Η Πελαγία Μαρρμαρά με την κόρη της Κάρολ (Χαρίκλεια) Καφκάλα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κάρολ Καφκάλα.

Ο Αντώνης, ο έτερος εγγονός της στο μήνυμά του ανάφερε ότι «από χθες ένα άλλο πολυαγαπημένο πρόσωπο μας θωρεί από ψηλά».

«Η Γυναίκα που μας παρείχε την χαρά της απόλαυσης της πίτσας (supreme pizza), που μας έλεγε ότι ο Tug McGraw ήταν εύμορφος και μας εμφύσησε την αγάπη για το μπάσκετ δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Θα διατηρήσουμε και μεταλαμπαδεύσουμε την κληρονομιά της και κυρίως την καρτερία και τον δυναμισμό με τον οποίο αντιμετώπιζε τις κακουχίες της ζωής και την απέραντη αγάπη της για την οικογένεια. Αναπαύσου εν ειρήνη Γιαγιά μας. Σε αγαπούμε», έγραψε ο εγγονός της. 

Η κόρη της Κάρολ Καφκάλα μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η μητέρα της ήταν χαρισματική και ότι η ομορφιά της ψυχής της ξεπερνούσε τα φυσικά της κάλλη και μάλιστα τα καθιστούσε πιο έντονα.

Η Πελαγία Μαρμαρά στα νεανικά της χρόνια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κάρολ Καφκάλα.

«Ήταν η προσωποποίηση της αλήθειας, της ανυπόκριτης αγάπης και της καλής Σαμαρείτισσας. Ήταν υπόδειγμα συζύγου, μητέρας, γιαγιάς και αδελφής και πηγή έμπνευσης στις δύσκολες και στις χαρούμενες στιγμής της ζωής μας. Αντιμετώπιζε με καρτερία τις κακουχίες της ζωής και προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη και κουράγιο και να δώσει τη δυνατότητα στην οικογένεια και στους φίλους να ποντάρουν στις αστείρευτες δυνάμεις της και στην αγάπη της για τη ζωή», επεσήμανε η κ. Κάρολ Καφκάλα.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στο ταμείο κτιρίου της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Εγκ Χάρμπορ της Νέας Ιερσέης (Holy Trinity Greek Orthodox Church Building fund / 7004 Ridge Ave, Egg Harbor Township, NJ 08234) .

Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο Γραφείο Τελετών «Jeffries and Keates Funeral Home» στη διεύθυνση 228 Infield Avenue, Northfield, NJ 08225.

Οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος και Μαρία Βρανά σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα κορίτσια Καλλιόπη, Ειρήνη, Πελαγία και Ροδόπη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κάρολ Καφκάλα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.