Απεβίωσε ο διακεκριμένος ζωγράφος και εξαίρετος οικογενειάρχης Πίτερ Μπογδάνος

0
Ο Πίτερ Μπογδάνος μπροστά στον Φάρο, Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος ζωγράφος Πίτερ (Παναγιώτης) Μπογδάνος δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το πρωί της Πέμπτης, 2ας Μαρτίου 2023, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δυο ακτές του Ατλαντικού και δη στην Λήμνο, απ’ όπου έλκυε την καταγωγή του ο αείμνηστος και στην Κρήτη από όπου κατάγεται η σύζυγός του Τούλα. Από την μοιραία εκείνη στιγμή μέχρι και σήμερα τα τηλέφωνο της οικογένειας δεν σίγησε ούτε λεπτό διότι όλοι ήθελαν όχι απλά και μόνο για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια, αλλά και για να μοιραστούν με τους οικείους του άγνωστες πτυχές της πολυσχιδούς κοινωνικής προσφοράς και φιλανθρωπικής του δράσης.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Δευτέρας, 6 Μαρτίου 2023, από τις 2.00 – 4.00 και 6.00 – 9.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Towers Funeral Home Inc.» στην διεύθυνση 2681 Long Beach Rd, Oceanside, New York, για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του.

Ο Πίτερ Μπογδάνος με τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.

Το πρωί της Τρίτης, 7 Μαρτίου 2023, και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στην διεύθυνση 110 Cathedral Ave, Hempstead, New York, για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στην Ελληνορθόδοξη Μονή των Αγίων Πάντων στην διεύθυνση 1676 Middle Road, Calverton, New York, για να παραστούν στην ταφή του και να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Ο αείμνηστος και η ίδια η οικογένειά του ήταν ευρύτερα γνωστοί στην ομογένεια, αφ΄ενός λόγω των ατομικών και συλλογικών εκθέσεων του Παναγιώτη Μπογδάνου, αφ ετέρου δε, λόγω της ενασχόλησης του ιδίου και της πολυαγαπημένης του συζύγου Τούλας με τους Κρητικούς Συλλόγου και δη με τον Σύλλογο Κρησσών «Πασιφάη», τον οποίο υπηρέτησε από διάφορα πόστα συμπεριλαμβανομένου και της προέδρου του.

Ο Πίτερ Μπογδάνος με την οικογένειά του στα εγκαίνια της έκθεσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.

Ο Παναγιώτης Μπογδάνος είναι οικείο πρόσωπο και για το αναγνωστικό κοινό των Αναμνήσεων ένεκα της ατομικής έκθεσης που φιλοξενήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, αφ’ ετέρου δε λόγω της συμμετοχής του στην συλλογική έκθεση που παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2019 η Μικτή Πολιτιστική Επιτροπή των Κρητικών Σωματείων της Νέας Υόρκης «Η Κρήτη» στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της οικογένειας:

Ο ζωγράφος Peter Bogdanos, πολύ αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδελφός και θείος άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη πρωί, 2 Μαρτίου 2023 και έφυγε από κοντά μας για το αιώνιο ταξίδι. 

Ο Πίτερ Μπογδάνος, αριστερά και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Παναγιώτη Μπογδάνου, τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 30 Αυγούστου 1935. Μετά από την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο Parsons School of Design και από το Art Students  League εντάχθηκε στο πεζικό Αμερικανικό Στρατό, Fort Meade, Μaryland.

Ο Θάνατος του αγαπημένου μας καταλυπεί την σύζυγο του Τούλα, την αδελφή του Άννα, τον γιο του Σταύρο, την νύφη του Χριστίνα, τις κόρες του Άννα, Δημήτρια και Στέλλα, τους γαμπρούς του, Ανδρέα, Χρυσοβαλάντη και Νικόλαο, τα 13 εγγονάκια του, ως επίσης τα ανίψια του και συγγενείς στην Κρήτη και Λήμνο.

Τα λόγια μας είναι φτωχά για να περιγράψουν την βαθιά μας  λύπη και πόνο όλων όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Ο φάρος, ένα από τα έργα του Πίτερ Μπογδάνου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.

Οι μεγάλες του αγάπες ήταν να ζωγραφίζει και να ευρίσκεται  δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα, στην γυναίκα του, στα παιδιά του και στα εγγόνια του. 

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων να προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στο Long Island Allsaintsmonastery.org

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/egkainia-ekthesis-tou-peter-bogdanos-sto-geniko-projeneio-tis-neas-yorkis/

https://www.anamniseis.net/ekthesi-zografikis-me-erga-omogenon-patoysiase-i-mikti-politistiki-epitropi-ton-kriton/

Το Ολυμπιακό Δέντρο, ένα από τα έργα του Πίτερ Μπογδάνου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.
Ο Πίτερ Μπογδάνος, αριστερά με το πορτραίτο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.
Ένα από τα τοπία του Πίτερ Μπογδάνου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.
Ένα από τα έργα του Πίτερ Μπογδάνου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μπογδάνου.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.