ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ολυμπιακό Δέντρο, όπως αποκαλεί ο καλλιτέχνης την αρχαιότερη ελιά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ο φάρος, η θάλασσα, τα αγριολούλουδα, το ελαιοτριβείο και πολλά άλλα έργα του δύο τελευταίων δεκαετιών του Ελληνοαμερικανού ζωγράφου Πίτερ (Παναγιώτη) Μπογδάνου εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 5 Σεπτεμβρίου 2019 και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πολλών εκπροσώπων της ομογένειας και γενικότερα εραστών των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, τόσο κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην τελετή των εγκαινίων όσο και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιτυχία της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό (από τις 9.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.) μέχρι και την 16η Σεπτεμβρίου 2019 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράλληλα τόνισε ότι η έκθεση είναι η πρώτη για τη νέα σεζόν και ότι θα ακολουθήσει η έκθεση για τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, η οποία θα συνοδεύεται και από έναν κύκλο διαλέξεων και άλλες εικαστικές εκθέσεις.

Ο Δρ. Κούτρας αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι το βράδυ της Τετάρτης, 25 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. θα μιλήσει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από δύο τουλάχιστον δεκαετίες που Ελληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αστόρια, στην καρδιά της ομογένειας της Νέας Υόρκης.  

Ο Πίτερ Μπογδάνος και τα παιδιά τους σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προσφώνηση του κ. Μπογδάνου και η αναφορά του στην πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα το 2002 και στον ρόλο της συζύγου Τούλα Μπογδάνου , που όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις είναι πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος «Πασιφάη» του ιστορικού Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» της Νέας Υόρκης.

«Η σύζυγός μου είναι το στήριγμα και η έμπνευσή μου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπογδάνος.

Η σύζυγος του κ. Τούλα Μπογδάνου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Γενικό Πρόξενο, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα και την πολιτιστική ακόλουθο, Έβελυν Κανελλέα για τον ενδιαφέρον τους για την τέχνη γενικότερα και για την ευκαιρία που παρείχαν στον σύζυγό της να εκθέσει σε ένα ευρύτερο κοινό τα εμπνευσμένα από την Ελλάδα έργα του.

Ο Πίτερ Μπογδάνος, ενώ ξεναγεί τους επισκέπτες της έκθεσης.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν η Πρόξενος Λάνα Ζωχιού, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιωάννης  Μπουμπούκης, η διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ, Σπυριδούλα Κατέχη, ο πρόεδρος της Μικτής Εκπαιδευτικής Επιτροπής των Κρητικών Σωματείων της Νέας Υόρκης Μανώλης Κουρουπάκης, o διευθυντής της «Hellenic Film Society» Δημήτριος Χατζηδημητρίου (Jimmy DeMetro), καθώς επίσης και τα παιδιά του καλλιτέχνη Δήμητρα Μικέδη, Άννα Μαρίνου, Στέλλα Γκρένιερ και Στήβεν Μπογδάνος.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις προσφωνήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Τούλα Μπογδάνου, αριστερά και η Σπυριδούλα Κατέχη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.