ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μαρία Σταθάκου, το γένος Διαμαντάκου, σύζυγός και συναγωνίστρια του επιτίμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Βασιλείου Σταθάκου, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετών, βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά της τους συγγενείς και τους φίλους.

Η σορός της το απόγευμα της Τετάρτης, 14ης Οκτωβρίου 2020 από τις 2.00 – 6.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο γραφείο τελετών «McLaughlin & Sons Funeral Home» στην διεύθυνση 9620 3rd Ave, Brooklyn, N.Y. 11209.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Πέμπτης, 15 Οκτωβρίου 2020, και ώρα 10 π.μ. στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην διεύθυνση 224 18th Street, Brooklyn, N.Y. 11215.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο κοιμητήριο Greenwood Cemetery στην διεύθυνση 500 25th Street, Brooklyn, N.Y., 11232.

O θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Βασίλειο Π. Σταθάκο, τα παιδιά Αικατερίνη και Roger Petticord, Δρ. Χαρίκλεια και Δρ. Τζον Τσιάλα, Παναγιώτη Β. Σταθάκο και την αρραβωνιαστικιά του Emily Gibbons, τα εγγόνια Σάσα και Ζωή Petticord, Νικολέτα – Μαρία και Νίκολας – Βασίλειο Τσιάλα, τις συννυφάδες Μαρία Σταθάκου και οικογένεια, Τασία Δ. Σταθάκου και τον ιό της Παναγιώτη, την συνεργάτιδα και οικογενειακή φίλη Teresa Szymaneck, τα ανίψια, τους συμπεθέρους και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η αείμνηστη γεννήθηκε 17 Ιουλίου 1931 στα Ανώγεια της Λακωνίας. Οι αείμνηστοι γονείς της Γεώργιος και Παναγιώτα Διαμαντάκου έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Βασίλειο, τον Αλέκο και την Μαρία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου με τα παιδιά, τους γαμπρούς και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο πατέρας της ήταν μετανάστης στην Αμερική και διασφάλισε στα παιδιά και στην σύζυγό του την δυνατότητα να έρθουν για μια καλύτερη τύχη. Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό αλλά πολιτογραφήθηκε και παρείχε την δυνατότητα στα παιδιά του να γίνουν Αμερικανοί Πολίτες.

Η Μαρία Διαμαντάκου ήταν συνομήλικη και συμμαθήτρια με τον συντοπίτη της Βασίλειο Σταθάκο. Μετά την αποφοίτηση από το σχολείο οι δρόμοι τους χώρισαν, καθώς ο Βασίλειος υπηρετούσε στην Αεροπορία και η Μαρία είχε έρθει με την οικογένειά της στην Αμερική.

Η μητέρα της επέμενε τα παιδιά της να παντρευτούν με Έλληνες και Ελληνίδες και σε ένα από τα καλοκαιρινά ταξίδια στην γενέτειρα συναντήθηκε εκ νέου με τον Βασίλειο Σταθάκο και ερωτεύτηκαν.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1958 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Αρχικά το ζεύγος διέμεινε στην γενέτειρα όπου απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί, την Αικατερίνη.

Την 1η Ιουλίου 1959 ήρθαν στην Νέα Υόρκη και άφησαν την μόλις έξι μηνών κόρη τους με τον αδελφό Νικόλαο Σταθάκο και την σύζυγό του Μαρία, ούτως ώστε να είναι ελεύθεροι για να εξοικονομήσουν χρήματα για να φτιάξουν το σπιτικό τους. Μόλις ορθοπόδησαν έφεραν την Αικατερίνη με την γιαγιά της Αικατερίνη Σταθάκου.

Εδώ απέκτησαν την Χαρίκλεια και τον Παναγιώτη που απεβίωσε πολύ νέος. Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του μονάκριβου γιου λύπησε τον Βασίλειο και την Μαρία, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Το 1992 σε ηλικία 61 ετών έφεραν στον κόσμο έναν επί πλέον γιο τον οποίο ονόμασαν Παναγιώτη και το γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και τον ώθησαν να ασχοληθεί και ο ίδιος με τα κοινά. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο Παναγιώτης Σταθάκος είχε εκλεγεί και είχε υπηρετήσει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου, λίγες μέρες μετά την άφιξή τους στο Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Βασίλειος και η Μαρία Σταθάκου εργάστηκαν σκληρά και αξιώθηκαν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και έδωσαν την δυνατότητα να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια. Η Αικατερίνη έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Αγγλική Φιλολογία, η Χαρίκλεια είναι γιατρός, ενώ ο Παναγιώτης ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά.  

Ο Βασίλειος Σταθάκος ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά και τις επιτυχίες στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο τις απέδιδε στην ολόψυχη στήριξη και συμπαράσταση της Μαρίας. Ο κ. Σταθάκος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και προ δύο περίπου δεκαετιών δώρισε στην Ομοσπονδία το ποσό των $ 600.000 για την αγορά του κτιρίου της Ομοσπονδίας.

Η Μαρία Σταθάκου το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Ομοσπονδία τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο και ονόμασε το κτίριο ως «Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο».

Η Ομοσπονδία στο άκουσμα του θανάτου της Μαρίας Σταθάκου εξέδωσε ψήφισμα μέσω του οποίου εκφράζει τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του και καλεί τα στελέχη και τα μέλη να παραστούν στην κηδεία της και να καταθέσουν στεφάνη.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στα Ελληνικά Σχολεία της προτιμήσεώς τους.

Οι «Ανανμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη.

Η Μαρία Σταθάκου το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.