Απεβίωσε ο αθλητικογράφος και αγωνιστής για τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου

0
195
Ο διακεκριμένος καθηγητής, αθλητικογράφος και αγωνιστής Σωκράτης Παπαδόπουλος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος καθηγητής, αθλητικογράφος και συνάμα αγωνιστής των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου Σωκράτης Παπαδόπουλος δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το μεσημέρι της Κυριακής, 31 Ιανουαρίου 2021, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η είδηση για τον θάνατό του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στους Δουβιανίτες που διαβιούν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της υφηλίου, στους πρώην μαθητές και  συναδέλφους, οι οποίοι με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκθειάζουν την πολυσχιδή προσφορά του στα γράμματα, στον αθλητισμό και στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα λάβει χώρα την Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο ομώνυμο Κοιμητήριο στην Μεταμόρφωση της Αττικής.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Κατερίνα, τα παιδιά Ιωάννα και Σωτήρη Παπαγιάννη, Αμαλία και Στυλιανό Τσεκούρα, τα εγγόνια, Νεφέλη, Λυδία και Νικόλα, τον αδελφό του Αιμίλιο και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους.

Το βραβείο το οποίο του απένειμε τον περασμένο Αύγουστο ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Προσφορά του στο Βορειοηπειρωτικό

Τον αείμνηστο τον γνώρισα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που δίδασκα στο Ελληνικό Τμήμα της Παιδαγωγικής Σχολής του Αργυροκάστρου. Η ίδρυση της «Ομόνοιας» στις 11 Ιανουαρίου 1991 λειτούργησε ως καταλύτης για την συνεργασία με τον Σωκράτη Παπαδόπουλο στους κοινούς αγώνες την προάσπιση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Η ενασχόλησή μου με την εβδομαδιαία εφημερίδα η «Φωνή της Ομόνοιας» και η ανάληψη της αρχισυνταξίας άλλαξε τα δεδομένα και η συνεργασία με τον αείμνηστο εντάθηκε και συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές του 1997.

Ο Σωκράτης διακρινόταν για την ευρυμάθειά του, για την σοφία, το φιλότιμο και για το σπάνιο του χαρακτήρα του.

Η κόρη του Αμαλία, λίγο μετά την εκδημία του πατέρα της έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο FaceBook: «Με βαθιά θλίψη και πόνο, ανακοινώνουμε τη μεγάλη απώλεια του αγαπημένου και αξέχαστου συζύγου, γονέα, παππού, αδελφού, και θείου Σωκράτη.

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό σε εμάς, καθώς και σε όλους τους φίλους που αγαπούσε και σεβόταν τόσο πολύ.

Είμαστε περήφανοι για το σημαντικό έργο του και την προσφορά του, μέσω της ιδιότητάς του ως ταλαντούχου δασκάλου, αφοσιωμένου δημοσιογράφου και σημαντικού διανοούμενου.

Για όλα αυτά, βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Αλβανίας ως «Εξέχουσα πολιτική μορφή».

΄Ηταν ένας από τους εξέχοντες ανθρώπους της Δούβιανης που την αγάπησε και την εξύμνησε με πολλή αγάπη και πάθος. Παραμένει αξέχαστος στην καρδιά και τη μνήμη μας!

Καλό Παράδεισο μπαμπά!

Σύλλογος Δουβιανιτών

Ο Σύλλογος Δουβιανιτών της Βορείου Ηπείρου λίγες ώρες μετά την εκδημία του Σωκράτη Παπαδόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση την οποία ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook.

“Με μεγάλη θλίψη, Κυριακή μεσημέρι, ο αγαπημένος μας χωριανός συγγενής και φίλος Σωκράτης Παπαδόπουλος άφησε την τελευταία πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο Σωκράτης, γιος μιας εξαιρετικής οικογένειας, δούλεψε επί χρόνια δάσκαλος και καθηγητής στην πόλη του Αργυροκάστρου. Δίδαξε πολλές γενιές μαθητών, όπως και αρθρογράφος σε διάφορες ελληνόφωνες εφημερίδες του Αργυροκάστρου.

Ήταν πολύ αγαπητός στην πόλη του Αργυροκάστρου. Είχε πολλούς φίλους και απολάμβανε τον σεβασμό τους».

Αναφερόμενοι στην αγάπη του αειμνήστου για το χωριό τόνισαν ότι «αγαπούσε το χωριό του και όλους τους συγγενείς, με έντονο πατριωτικό αίσθημα».

«Έφυγες στεναχωρημένος με το όνειρο για την ιδιαίτερη πατρίδα και πικραμένος από τη μάνα πατρίδα. Έφυγες σε δύσκολη εποχή, δεν θα μπορέσουμε να παρευρεθούμε στον τελευταίο ασπασμό. Έστω και από εδώ θα στείλουμε τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι “Αναμνήσεις” εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αιωία η μνήμη

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.